Românii din Londra le vor aștepta astăzi pe gimnaste la Heathrow

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lotul olimpic al României, prezentat în vecinătatea Arcului de Triumf * Foto: Petrică Tănase
Lotul olimpic al României, prezentat în vecinătatea Arcului de Triumf * Foto: Petrică Tănase

A mai rămas o săptămână până la deschiderea Jocurilor Olimpice de la Londra. Polițiștii vamali (Home Office) amenință cu greva în 26 iulie, situație care ar perturba serios activitatea în Aeroportul Heathrow. Astăzi, în jurul orei 13.30, acolo va sosi primul grup al sportivilor români, cel format din gimnaste și gimnaști.

Călătoria până la Londra a decurs în condiții bune. E adevărat, în momentul în care am predat bagajul de cală angajata de la Otopeni s-a uitat lung la celălalt rucsac al meu, cel cu care urma să urc în avion. "E aparatură foto", i-am spus, pentru a o lămuri că nu am plecat cu cortul în spinare - e adevărat că mi-am luat cam toate obiectivele foto posibile cu speranța că vă voi putea oferi cât mai multe imagini deosebite de la aceste Jocuri.

La sosire, în zona în care se efectua controlul vamal, m-am îndreptat spre culoarul rezervat "familiei olimpice", după cum scria pe un panou. Doi voluntari purtând însemnele JO de la Londra m-au salutat, s-au uitat la actele mele, iar unul dintre ei m-a însoțit în zona în care se validează acreditarea. Cum eram singurul ziarist sosit la acea oră, toată operațiunea s-a desfășurat în mare viteză. Apoi, tânărul m-a așteptat până mi-am luat bagajul, iar apoi m-a însoțit spre ieșirea din terminalul 4.

Acolo erau prezenți alți doi reprezentanți ai organizatorilor, care mi-au urat noroc: "Jocuri cât mai frumoase!" Nu înainte de a mă întreba dacă totul este ok.

Angajații Home Office amenință cu greva

Apropierea Jocurilor Olimpice nu este așteptată de toți londonezii cu mare plăcere. Zilele trecute, deranjați de faptul că banda 1 a artelor principale din oraș care leagă bazele sportive a fost restricționată. Pe acolo, până după disputarea Jocurilor Paralimpice, din septembrie, vor circula doar autovehiculele sportivilor, oficialilor și ziariștilor. Decizia aceasta i-a deranjat foarte tare pe taximetriști, care au făcut o grevă. Obligați să se înghesuie, alături de autobuze și celelalte mașini, pe cealaltă bandă (sau pe celelalte, pe arterele mai mari), ei au spus că astfel riscă să-și piardă clienții. Ceea ce înseamnă diminuarea veniturilor lor. "Noi cu ce bani ne mai ducem acasă?".

Situația nu este nouă. La fel s-a procedat și la edițiile precedente ale Jocurilor Olimpice. Și oricât de supărător ar părea, pentru oamenii de rând, e normal ca sportivii de pildă să aibă culoar liber până la baze la antrenamente și competiții - ce s-ar întâmpla, de pildă, dacă, prinși într-un ambuteiaj, aceștia ar întârzia?

Și angajații Home Office, adică personalul care controlează actele celor care trazitează aeroportul Heathrow amenință cu greva în 26 iulie, adică în ziua de dinaintea celei în care va avea loc Ceremonia de Deschidere a Jocurilor Olimpice. Ei sunt supărați de faptul că sunt nevoiți să muncească suplimentar, atunci fiind anunțat un vârf de trafic. Și aceasta în condițiile în care cu câteva luni a avut loc o reducere a numărului lor.

Nadia va purta flacăra olimpică pe O2

Unul dintre evenimentele importante ale zilei de astăzi va avea loc în zona Sălii O2, care în timpul Jocurilor Olimpice se va numi North Greenwich Arena.

La ora 9.52 (11.52 în România), Nadia Comăneci va purta flacăra olimpică pe o pasarelă amplasată pe acoperișul construcției care a fost ridicată în 1999, cu ocazia trecerii în noul mileniu.

"Zeița de la Montreal" a fost invitată de organizatorii JO, ea urmând să ducă torța până în centrul acoperișului, de unde va fi preluată de baschetbalistul britanic John Amaechi. Fost jucător în NBA, acesta este acum comentator sportiv în Regatul Unit.

Românii pregătesc steagurile pentru gimnaste

Vestea că primul grup al sportivilor români va sosi la Londra astăzi, în jurul orei 13.30, i-a mobilizat pe compatrioții noștri din
capitala Marii Britanii. Aceștia și-au pregătit steagurile pentru a le face o primire deosebită gimnastelor.

Este adevărat că unii dintre românii care și-ar fi dorit să ajungă la Heathrow nu o pot face din diverse motive - unii sunt la serviciu, deși este sâmbătă, alții se află în vacanță, în țară. Și nu-i mai pun la socoteală pe aceia care nu locuiesc în metropolă.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite