România, patria imposturii la fotbal: De ce e momentul să-i cerem scuze „ungurului“ Bölöni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ladislau Bölöni a spus mereu adevărul despre fotbalul românesc, chiar dacă discursul său a deranjat
Ladislau Bölöni a spus mereu adevărul despre fotbalul românesc, chiar dacă discursul său a deranjat

În ianuarie, Loţi a fost atacat pentru că a îndrăznit să rostească următoarea frază: „Tristeţea e că nu găseşti un jucător talentat în fotbalul românesc“. Astăzi, după 0-2 cu Muntenegru, oamenii care au sărit la gâtul fostului selecţioner au ajuns să vorbească exact ca el.

Muntenegru – România, scor 2-0, în prima partidă din Liga Naţiunilor, ediţia 2022-2023, a avut şi ceva bun. Tricolorii au jucat atât de slab, încât prestaţia lor se poate rezuma într-un singur cuvânt, fără a fi nevoie de analize detaliate: execrabilă!

Reacţiile de după meci pot fi, de asemenea, puse într-o singură categorie: declaraţii acide la adresa naţionalei şi la adresa selecţionerui Edward Iordănescu (43 de ani). Căruia Cornel Dinu chiar i-a cerut să demisioneze deja, după doar trei meciuri pe banca primei reprezentative, niciuna câştigată.

Murray

„Ziua cârtiţei“, filmul din care pare că se inspiră şi fotbalul românesc

Aşadar, fotbalul românesc pare că se ghidează după scenariul celebrului film, „Ziua cârtiţei“. În care actorul principal, Bill Murray, retrăieşte aceeaşi zi, în fiecare dimineaţă în care se trezeşte. În cazul naţionalei României, povestea a devenit la fel de simplă: aducem un selecţioner, care o dă în bară, după care îi cerem demisia. Omul pleacă într-un final, demis sau prin demisie, după care aducem alt antrenor, care retrăieşte acelaşi „film“.

De ce însă am ajuns aici? Pentru că niciodată nu schimbăm lucrurile din temelii. Nici n-avem cum, din moment ce sistemul e condus de oameni aleşi şi realeşi cu unanimitate de voturi. Şi fără contracandidaţi, deci fără alte idei, de parcă totul merge perfect. 

Afis

Răzvan Burleanu (stânga) şi Gino Iorgulescu, realeşi cu aplauze, fără contracandidaţi, la ultimele alegeri de la FRF, respectiv LPF

Şi, totuşi, din când în când, se găsesc oameni care încearcă să ne zică unde greşim. Fundamental. Că nu suntem frumoşi, talentaţi şi şmecheri, aşa cum ne place să credem. Ce facem cu ei? Îi gonim imediat, punându-le etichete, precum „ungur“ şi „bozgor“. După care, mulţumiţi, revenim la somnul nostru cel adânc.

Un astfel de om pe care fotbalul românesc l-a respins, în mod sistematic, e Ladislau Bölöni (69 de ani). Printre puţinii antrenori cu trofee câştigate la nivel internaţional, în Portugalia, Emirate şi Belgia. Excluzând însă o scurtă perioadă în care a fost selecţionerul României, în 2000, Bölöni n-a lucrat niciodată în ţară. Pentru că viziunile sale sunt incompatibile cu cele ale sistemului românesc. Şi spune lucrurilor pe nume! Ceea ce e un mare dezavantaj în ţară!

Boloni

Ladislau Bölöni, în timpul conferinţei sale de la finalul lunii ianuarie

La finalul lunii ianuarie, când tratativele cu FRF pentru postul de selecţioner au eşuat, Loţi a participat într-o conferinţă atipică pentru ce se întâmplă la noi. În sensul că vorbele goale, discursul corporatist, nimicul ambalat frumos, toate astea au lipsit cu desăvărşire. În schimb, tehnicianul de 69 de ani a făcut câteva remarci dure, dureroase, dar adevărate:

*România are potenţialul de a fi prima, dar putea şi să nu reuşească şi să termine ultima (n.r. - în Liga Naţiunilor). Contractul spunea că, dacă nu câştig, aş fi putut fi demis, fără să primesc vreo despăgubire. Scuzaţi-mă, dar nu accept. Cam ştiu posibilităţile acestei echipe. Şi afirm că echipa naţională a României poate să facă un meci deosebit de bun, pentru ca, imediat, să clacheze. Voiam să mă folosesc de Liga Naţiunilor pentru a pregăti naţionala pentru preliminariile Campionatului European. Propunerea mea, de a şterge obiectivul intermediar, a fost respinsă. Ceea ce m-a deranjat deosebit de mult.

*Ce mă deranjează pe mine e că ne inflamăm, când batem pe Luxemburg cu 3-0. Eu cunosc mirosul vestiarului din Occident, pretenţiile să ajungi acolo.

*Astăzi, din păcate, în echipa naţională a României, tristeţea e că în fotbalul românesc, de fapt, şi să mă ierte jucătorii, nu găseşti un jucător talentat. Sau, cel puţin, nu găsesc un jucător talentat după aprecierile mele.

*Jucătorii sunt mai puţin vinovaţi. Cine îi antrenează? Ce fel de aer au respirat aceşti oameni? Responsabilitatea principală cade pe noi, pe educatori. Cum ne educăm copiii, aşa se comportă. Cauţi, trebuie să găseşti soluţii. Politica sportivă românească e greşită, după părerea mea.

Popescu

Gică Popescu l-a făcut praf pe Loţi. Acum face praf naţionala!

Nu o dată în ultimii ani, Hagi şi Gică Popescu (foto), din postura de liderii Generaţiei de Aur, au sărit la gâtul unor oameni care au îndrăznit să vorbească, răspicat, despre problemele actuale ale fotbalului românesc.

Hagi l-a făcut praf pe Răzvan Lucescu, pentru că acesta a spus că succesul naţionalei de tineret, la Euro 2019, nu garantează, automat, performanţe şi la nivelul primei reprezentative. „Să se ducă la pistolarii lui, în Grecia! Această generaţie ne-a depăşit pe noi. Noi n-am jucat niciodată o semfinală“, a fost declaraţia halucinantă a lui Hagi. Care a concluzionat că o semifinală la un European de tineret e mai valoroasă decât un sfert de finală la o Cupă Mondială, rezultat obţinut de România, la CM 1994!

Chiriches

Vlad Chiricheş, catastrofal în meciul cu Muntenegru

Acum, în cazul lui Bölöni, a fost rândul lui Gică Popescu (54 de ani) să iasă la atac. Pentru simplul motiv că Loţi a rostit nişte adevăruri confirmate acum şi de ultimele trei rezultate ale naţionalei: 0-1 cu Grecia, 2-2 cu Israel şi 0-2 cu Muntenegru.

„Mi se pare deplasat că tot ce a spus Loţi Bölöni a fost luat ca nişte declaraţii făcute de Mesia fotbalului mondial. Nu ştiu cât de mult cunoaşte Loţi Bölöni realitatea fotbalului românesc. Să spui că fotbalul românesc n-are niciun fel de talent, în momentul de faţă, mi se pare exagerat. Nu ştiu câte meciuri ale echipei naţionale a văzut Loţi“, a spus „Baciul“, la finalul lunii ianuarie.

Paradoxal, acum, după eşecul cu Muntenegru, acelaşi Gică Popescu s-a aflat în fruntea contestatarilor aprigi ai naţionalei: „A fost un meci ruşinos! Am putea să-i dăm un 5 lui Raţiu. În rest, corigenţi toţi! Nu poţi să te prezinţi aşa! Mai bine stai acasă. Am arătat ca o echipă de amatori! Nu merită să îmbrace tricoul echipei naţionale. Să vină alţii! Dacă au demnitate, se duc în faţa oglinzii, îşi dau câteva perechi de palme şi se trezesc. Ce să mai discute, ce să se întâlnească?! Toţi cei care au fost, astăzi, pe teren vor duce mult timp această ruşine. Un asemenea rezultat ruşinos lasă urme. Au o atitudine nesimţită când vin la naţională. Ei asta fac“.

15 ani au trecut de când România a câştigat o grupă la capătul unei campanii. Se întâmpla în preliminariile Euro 2008, când tricolorii s-au calificat de pe locul 1, înaintea Olandei.  

Liga B a Naţiunilor, grupa a 3-a, sâmbătă

Muntenegru – România 2-0

Finlanda – Bosnia 1-1

România, în Liga Naţiunilor, ediţia 2022-2023

*Sâmbătă (Stadion Gradski, Podgorica): Muntenegru – România 2-0

*Mâine (Stadion Bilino Polje, Zenica): Bosnia – România 21.45, Antena 1

*11 iunie (Stadion Giuleşti): România – Finlanda 21.45, Antena 1

*14 iunie (Stadion Giuleşti): România – Muntenegru 21.45, Prima TV

*23 septembrie: Finlanda – România

*26 septembrie: România – Bosnia

Informaţiile legate de televizările şi orele ultimelor două partide vor fi anunţate, ulterior.

Lotul României

*Portari: Niţă (Sparta Praga), Aioani (Farul), H. Moldovan (Rapid), Târnovanu (FCSB)

*Fundaşi: Raţiu (Huesca), Cr. Manea (CFR Cluj), Rus (Fehervar), I. Cristea (FCSB), Ghiţă (KS Cracovia), Chiricheş (Sassuolo), Burcă (CFR Cluj), Bancu (CS U Craiova), Camora (CFR Cluj), Ştefănescu (Sepsi)

*Mijlocaşi: Sorescu (Rakow Czestochowa), Cicâldău (Galatasaray), Olaru (FCSB), Maxim (Gaziantep), Hanca (KS Cracovia), Fl. Tănase (FCSB), Oct. Popescu (FCSB), N. Păun (Sepsi), Mihăilă (Atalanta), Mitriţă (PAOK Salonic), Al. Creţu (CS U Craiova), R. Marin (Cagliari), M. Marin (Pisa)

*Atacanţi: Alibec (Atromitos), Ivan (CS U Craiova), Puşcaş (Pisa)

Iulian Cristea, accidentat în meciul cu Muntenegru, va rata partida de marţi, cu Bosnia.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite