Povestea unei umilinţe fără margini: Dică, angajatul care a fost batjocorit în 2015 şi s-a întors la prima strigare în 2017

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reghecampf se întoarce în Asia. Înlocuitorul său va fi un tehnician de 36 de ani, fără Licenţă Pro, adus din liga a treia. A fost umilit de patronul roş-albaştrilor în 2015, iar acum, conştient de şansa oferită, va căuta să nu iasă din cuvântul acestuia.

FCSB a bifat al doilea sezon la rând în care a pierdut titlul în dauna unei echipe mici. Aparent, eşecul îi aparţine, în primul rând, lui Reghecampf. Un proverb spune însă că „peştele de la cap se impută“.

Iar la FCSB sloganul e „Faci Ce Spune Becali“. Regula e valabilă inclusiv pentru antrenor, după cum patronul a subliniat, încă o dată, săptămâna trecută: „Voi ştiţi cum e la Steaua. Eu nu-mi angajez stăpâni, eu iau angajaţi. Dacă vine şi îmi spune: <<Băi, Gigi, vezi-ţi de treaba ta, eu răspund>>, atunci, eu îi zic: <<Te las 6 luni, facem o convenţie, dacă după 6 luni nu eşti pe primul loc la 6 puncte de al doilea, atunci cade convenţia>>. Credeţi că eu sunt tâmpit? Credeţi că eu n-am nimic în cap? Eu sunt băiat deştept. Atâta timp cât ei iau banii şi nu răspund şi sunt pe locul 15, nu e bine. Dacă nu răspunzi, e clar că mă bag eu. Dacă nu e bine săpată via, normal că te bag“.

Având în vedere această filosofie „solidă“ pe care se bazează FCSB, Dan Petrescu şi Vasile Miriuţă, văzuţi drept variante de înlocuire pentru Reghecampf, au ieşit repede din discuţie. Gigi Becali a mărturisit că prima lui opţiune era, oricum, alta: „Dacă era după mine, eu l-aş fi luat pe Şumudică antrenor, dar era prea mare riscul şi n-aş fi putut. S-ar fi supărat suporterii şi era prea mare presiunea. Dacă el a spus că are sânge vişiniu, eu ce să fac?“.

„Ce să mai facă Dică la Steaua?!“

În aceste condiţii, latifundiarul din Pipera a optat pentru aducerea lui Nicolae Dică. Acesta a jucat în roşu şi albastru în două perioade, mai întâi, între 2004-2008, iar apoi în 2011. A cucerit patru trofee printre care două titluri. După ce a renunţat la cariera de fotbalist, Dică s-a întors la Steaua, de această dată în calitate de secund al lui Rădoi, în stagiunea 2014-2015.

Cei doi n-au rezistat însă nici măcar până la pauza de iarnă. Rădoi a plecat din propria iniţiativă, scârbit de încercările naşului său, Gigi Becali, de a se implica în deciziile tehnico-tactice. Dică a rămas pe bancă bucureştenilor încă un meci, 1-1 cu ASA Târgu-Mureş. La finalul jocului, fostul mijlocaş a fost batjocorit de patronul clubului.

Dică a ieşit în zona mixtă şi, întrebat despre viitorul său la Steaua, a spus: „Atât timp cât voi fi aici, voi da totul şi voi încerca să câştig toate meciurile. Sper ca în iarnă, atunci când s-ar putea pune problema aducerii altui antrenor, să-l punem pe domnul Becali într-o postură dificilă, să-i fie greu să aleagă“. La câteva minute după aceste declaraţii, Gigi Becali a intrat, în direct, la Digi Sport şi a anunţat: „Ce să mai facă Dică la Steaua!? Reghecampf vine cu americanii, cu chinezii“. 

Iar astfel mandatul lui Dică, în calitate de principal la Steaua, s-a încheiat după un meci. De atunci, fostul mijlocaş a pregătit SCM Piteşti cu care se află acum pe primul loc în Seria a III-a în liga a treia. Piteştenii sunt neînvinşi în 26 de etape (21 de victorii şi cinci remize) şi au obţinut deja promovarea în „B“.

Se întoarce Ţiţi

Fără Licenţă Pro, Dică nu poate figura în acte ca antrenor principal, amănunt care, în mod ironic, va reflecta şi realitatea de la FCSB, acolo unde taie şi spânzură Gigi Becali. Totuşi, cum nici patronul nu deţine Licenţa Pro, e nevoie de un principal, iar latifundiarul s-a gândit deja la o soluţie la care a mai apelat în trecut: Dumitru Dumitriu. Acesta face parte acum din Comisia Tehnică FRF şi e şi consilierul neoficial al lui Gigi Becali la FCSB.

„Licenţa nu e o problemă la Dică, se rezolvă. El are licenţă de antrenor secund, o să aibă un antrenor pe margine cu el. Trebuie să-şi aleagă el, nu eu. Doar nu o să i-l impun eu. Unul care să-l şi ajute. Să-şi aleagă, dacă vrea să-l ia pe Ţiţi...“, a sugerat Becali la Digi Sport.

Ia lecţii de la Daum

Nicolae Dică a început din martie cursurile pentru Licenţa UEFA Pro şi le va absolvi peste doi ani, atunci când poate fi numit şi antrenor principal. Între timp, noul tehnician al FCSB a fost chiar ieri la cursuri, la Mogoşoaia, luând lecţii de la selecţionerul Christoph Daum. 

L-am adus pe Reghecampf în locul lui Dică, fiindcă am preferat un antrenor pe care îl cunosc, care a demonstrat. Nu mai vreau să-mi stea inima cât un purece. Gigi Becali în decembrie 2015   Dică a zis că ştie câţiva jucători pe care i-a văzut şi o să-i propună. Eu cunosc jucătorii care trebuie să vină, ştiţi cum se lucrează la Steaua. Gigi Becali patron FCSB  
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite