Povestea unei finale memorabile câştigate de Gabi Szabo, în care 100.000 de oameni susţineau o irlandeză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriela Szabo

Atleta Gabriela Szabó obţinea la Sydney două medalii olimpice: aur la 5.000 de metri şi cu bronz la 1.500 metri, confirmând că argintul cucerit la Atlanta nu fusese o simplă întâmplare.

“Sportul de performanţă a început în clasa a VII-a, la 13 ani. A fost o coincidenţă, sau poate destinul...Din clasa a V-a ni se schimbase toată filozofia de viaţă: trecusem de la învăţător la profesori pentru fiecare materie, iar diriginta era profesoară de educaţie fizică. Era doamna Liana Andrău, fostă gimnastă de gimnastică ritmică, o frumuseţe de femeie de altfel, roşcată cu pistrui şi ochii verzi. Şi ea ne-a învăţat că mişcarea este foarte importantă, era convinsă de utilitatea sportului în şcoală. Ea era omul care ne ducea la patinoar, la orele de dirigenţie sau de sport. Tot ea era cea care ne ducea la săniuş, făcea cu noi gimnastică şi aerobic la orele de sport, dar şi alergări şi exerciţii de tonifiere, de forţă... Adică era foarte pasionată şi încerca să ne aducă informaţii din domenii diferite ale sportului, ne arăta cât de minunat poate fi. Şi doamna dirigintă Liana a fost cea care m-a trimis în acea zi de început de primăvară (era luna aprilie), o zi care s-a dovedit a fi atât de importantă pentru mine, să alerg la crosul şcolar din parcul municipiului Bistriţa. Am câştigat crosul şcolar, şi din acel moment am fost direcţionată spre atletism. Din momentul în care am ajuns prima dată la stadion şi m-am întâlnit cu colegele de antrenament şi cu domnul profesor de atunci, Zsolt Gyöngyössy, care astăzi este soţul meu, n-am mai conceput că aş putea face şi altceva”, povestea fosta campioană în paginile „Weekend Adevărul“.

Povestea finalei de la 5.000 de metri este una memorabilă. „Imaginaţi-vă un stadion cu 100.000 de spectatori, toţi cu steagurile Irlandei, care veniseră să o susţină pe Sonia O'Sullivan. Şi atunci mi-am spus: Eu voi deveni campioană olimpică! Şi am luptat până la final cu toată forţa şi cu toată energia mea şi am devenit campioană olimpică, într-un finiş superb pe care nu o să-l uit niciodată. Ea credea că o să fac finişul de 200 de metri, dar a fost un finiş de 600 de metri progresiv. Pe ultimii 300 de metri am accelerat foarte tare şi numai aşa am putut să o pun în dificultate pe Sonia şi să devin campioană. După ce s-a terminat cursa, mergeam spre casă şi a trebuit să pun gluga de la trening în cap pentru că mă oprea toată lumea pe stradă“, şi-a reamintit atleta.

Medaliile câştigate de sportivii români

AUR - Maria Olaru, Andreea Răducan, Loredana Boboc, Andreea Isărescu, Claudia Presecan, Simona Amânar, gimnastică (echipe), Simona Amânar, gimnastică (individual-compus), Marius Urzică, gimnastică (cal cu mânere), Georgeta Damian, Doina Ignat, Veronica Cochela, Maria Dumitrache, Liliana Gafencu, Elena Georgescu, Elisabeta Lipă, Ioana Olteanu, Viorica Susanu, canotaj (8+1), Georgeta Damian, Doina Ignat, canotaj (2 rame fără cârmaci), Angela Alupei-Tamaş, Constanţa Burcică, canotaj (2 vâsle), Diana Mocanu, înot (100 m spate, 200 m spate), Florin Popescu, Mitică Pricop, kaiac-canoe (C2, 1.000 m), Gabriela Szabo, atletism (5.000 m), Mihai Covaliu, scrimă (sabie);

ARGINT - Lidia Şimon, atletism (maraton), Andreea Răducan, gimnastică (sărituri), Maria Olaru, gimnastică (individual-compus), Marian Simion, box (71 kg), Violeta Beclea-Szekely, atletism (1.500 m), Beatrice Câşlaru, înot (200 m mixt);

BRONZ - Mariana Limbău, Elena Radu, Sanda Toma, Raluca Ioniţă, kaiac-canoe (K4, 500 m), Florin Popescu, Mitică Pricop, kaiac-canoe (C2, 500 m), Oana Pantelimon, atletism (săritura în înălţime), Gabriela Szabo, atletism (1.500 m), Beatrice Câşlaru, înot (400 m mixt), Iulian Raicea, tir (pistol viteză), Simona Richter, judo (78 kg), Simona Amânar, gimnastică (sol), Dorel Simion, box (67 kg).
 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite