Ne pregătim de o ruşine? Bilanţ dezastruos al naţionalei de baschet masculin înainte de EuroBasket 2017

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Naţionala de baschet masculin va evolua săptămâna viitoare, la Cluj Napoca, în meciurile Campionatului European găzduit parţial chiar de ţara noastră, dar rezultatele din pregătiri sunt mai mult decât dezolante.

Organizarea de către România a Campionatului European de Baschet, ediţia 2017, alături de alte trei state (Finlanda, Israel şi Turcia) reprezintă o lovitură puternică de imagine dată de sportul românesc. EuroBasket este ca şi anvergură a doua competiţie sportivă continentală, după Campionatul European de Fotbal, ediţia din 2015 aducând în tribune 720.000 de spectatori, dar şi un impact major în întreaga lume, întrecerea fiind transmisă in direct de 165 de televiziuni. Meciurile echipei României se vor disputa în Sala Polivalentă din Cluj, singura locaţie de top din ţară, iar tricolorii vor înfrunta Croaţia, Cehia, Spania, Muntenegru şi Ungaria.
Această adevărată sărbătoare a baschetului, la care România poate participa graţie faptului că e ţară gazdă, pentru că ultima calificare pe teren s-a produs în 1987, adică acum 30 de ani, îi prinde pe tricolori într-un moment extrem de delicat. Rezultatele din amicale demonstrează cât de departe este România de un loc decent în baschetul european. Practic, în ultima lună, România a jucat zece meciuri amicale şi a câştigat unul singur. Un chinuit 67-56 cu Turcia, la Cluj. În rest, înfrângeri pe linie, cinci dintre ele la diferenţă de peste 30 de puncte. Una, cea contra Greciei, chiar la 58 de puncte diferenţă.
În acest context, dar şi judecând după valoarea adversarelor, perspectivele României nu sunt tocmai roze. Croaţia (locul 5 la JO 2016), Spania (campioană europeană 2009, 2011, 2015 / bronz la JO 2016, argint la JO 2012 şi JO 2008), Cehia (locul 7 la CE 2015) sunt echipe net superioare României, Muntenegru are şi ea echipă bună în vreme ce Ungaria, echipă teoretic de nivelul României, a jucat destul de bine în pregătiri, învingând Islanda (de două ori), Slovacia (de două ori), pierzând greu la Germania şi clar la Rusia şi Cehia.
Am rămas fără naturalizaţi
România  a încercat să naturalizeze trei americani pentru EuroBasket 2017, dar din păcate nu va putea conta pe niciunul. Inţial s-a vorbit că Scottie Wilbekin, DJ Cooper şi Giordan Watson vor întări echipa antrenată de Marcel Ţenter, dar cazul primului a fost un foc de paie, cel de-al doilea a căzut victima neînţelegerilor dintre Federaţie şi impresarul său, iar cel de-al treilea a jucat în meciurile de pregătire, însă nu a primit încă paşaport românesc, iar şansele de a-l primi până luni sunt mici. De altfel, el a şi părăsit lotul şi a plecat în cantonament cu UBT Cluj Napoca. Cel mai cunoscut jucător din lotul României este Vlad Moldoveanu (Demir /Turcia). 


Programul echipei României
1 septembrie România – Cehia
2 septembrie Croaţia – România
4 septembrie Spania – România
5 septembrie România – Ungaria
7 septembrie România - Muntenegru


Naţionala României în pregătiri
15 iulie România – Estonia 55-87 / Mealhada (Portugalia)
16 iulie România – Portugalia 65-56 / Melhada (Portugalia)
22 iulie România – Turcia 67-56 / Cluj
23 iulie România – Tunisia 71-79 / Cluj
28 iulie România – Israel 73-83/ Bucureşti
30 iulie România – Israel 81-85 / Bucureşti
7 august Grecia – România 106-48 /Patras (Grecia)
8 august România – Ucraina 57-91 / Patras (Grecia)
20 august Lituania – România 97-64/ Riga (Letonia)
22 august Letonia – România 98-68 / Riga (Letonia)
Bilanţ: 10 meciuri, o victorie, nouă înfrângeri (cinci la diferenţă mai mare de 30 de puncte)

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite