Mircea Lucescu, la a 13-a primăvară europeană! De la 17 Nentori la Real Madrid - umilinţele şi marile victorii  ale lui Il Luce pe Bătrânul Continent

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Lucescu
Mircea Lucescu

Începând cu 1989, antrenorul român s-a aflat de 12 ori în fazele avansate ale cupelor continentale. Dacă Şahtior va trece de dubla manşă cu Borussia Dortmund, Mircea Lucescu va fi prezent pentru a patra oară într-un sfert de finală de Liga Campionilor.

După două luni de vacanţe, cantonamente şi meciuri amicale, „minerii” lui Lucescu se întorc la treabă. Cum campionatul în Ucraina e ca şi câştigat în acest sezon, singura miză a lui Şahtior rămâne parcurgerea unui drum cât mai lung în Liga Campionilor.

Mircea Lucescu e deja un obişnuit al acestor faze avansate din cea mai importantă competiţie continentală, jucând până acum trei sferturi de finală, toate pierdute (cu Inter în 1999, cu Galatasaray în 2001 şi cu Şahtior în 2011). De altfel, experienţa europeană a lui „Il Luce” este una impresionantă: din 28 de sezoane ca antrenor la formaţii de club, în 20 a fost implicat în cupele continentale şi de 13 ori a pătruns în primăvară. O singură dată a mers până  la capăt, în 2009, atunci când cei de la Şahtior au pus mâna pe Cupa UEFA.
Raţ vrea un 2-0 în tur
Înainte de meciul tur de astăzi cu campiona Germaniei, Borussia Dortmund, Lucescu ştie că jucătorii săi au un mare dezavantaj. “Ei au jucat partide oficiale, iar noi doar amicale. Diferenţa e incomparabilă. În fiecare an avem aceeaşi problemă”, a declarat tehnicianul român de 67 de ani. De asemenea, ca un “vulpoi bătrân”, Lucescu nu ia în considerare problemele de efectiv anunţate de echipa germană. “În cariera mea am trăit multe, aşa că nu cred decât ce voi vedea la ora meciului. Oricum, Borussia nu e o echipă care să se bazeze doar pe 11 jucători”, a completat “Il Luce”. Nici dorinţa unora dintre fotbaliştii săi, inclusiv Răzvan Raţ, de a câştiga prima manşă de acasă cu 2-0 nu l-a impresionat pe Lucescu. “Una e să vrei şi alta e să poţi!”, a răspuns antrenorul lui Şahtior, ambiţionându-şi elevii să facă un meci mare în această seară pe “Donbass Arena”.
secundare

Trei momente europene de uitat cu Mircea Lucescu
1986 – După ce a bătut-o pe Steaua în finala Cupei României, în anul în care „militarii” deveniseră campionii Europei, Dinamo a jucat cu formaţia albaneză 17 Nentori  (17 Noiembrie) în turul I al Cupei Cupelor. Cu Lucescu antrenor, “câinii” au pierdut cu 1-0 la Tirana, dar nu-şi făceau probleme pentru retur, aruncându-se în atac din primul minut.  Cum Cămătaru a ratat din toate poziţiile, românii au luat bătaie cu 2-1 şi la Bucureşti. În urma acestui eşec istoric,  Dinamo a ajuns ţinta ironiilor, mai ales că în formaţia albaneză era un anumit Moucha (se citea Mucea).

Eram încă antrenorul echipei naţionale, preluasem pe Dinamo în toamnă. Din dorinţa mea de a avea performanţe şi cu Dinamo pe plan european, am pregătit greşit acel meci, am vrut să atacăm din primul minut. După acel eşec, am fost îndepărtat şi de la naţională -Mircea Lucescu


1998 – Rapid a pierdut campionatul la mustaţă, dar a câştigat Cupa şi a jucat astfel în Cupa Cupelor contra norvegienilor de la Valerenga. “Pescarii”, cum au fost ei numiţi la vremea repectivă, au scos un 2-2 pe Giuleşti, singura scuză a lui Mircea Lucescu fiind că atacantul de la Valerenga ce a marcat două goluri era un anume John Carew, ce peste ani avea să devină un fotbalist de top. După 0-0 în Norvegia, Rapidul a fost eliminat.
1999 – Il Luce a adus titlul în Giuleşti după 32 de ani şi a început aventura europeană în faţa letonilor de la Skonto Riga. Lucescu l-a trimis pe Nae Manea să spioneze adversarul, iar acesta a venit cu raportul: “N-o să avem probleme, sunt slabi!”.  Letonii au marcat pe Giuleşti încă din minutul 3, într-un meci nebun, încheiat 3-3. “Nu-i nimic, întoarcem scorul în Letonia” , a spus Lucescu, dar a pierdut şi pe tărâm baltic, scor 1-2.

Trei momente europene memorabile
1990 – La câteva luni după Revoluţie, Lucescu a ajuns până în semifinalele Cupei Cupelor cu Dinamo. În dubla cu Anderlecht, Mircea Lucescu chiar a fost furat de arbitri! “Atunci am făcut un meci foarte bun, dar la retur - UEFA a trimis o brigadă olandeză, deşi Anderlecht avea în lot opt jucători olandezi! Am dominat, trebuia să le dăm patru- cinci goluri, adversarul şi-a scos şi mingea din poartă, n-am primit un penalty…”. Cu un sezon înainte, fusese aproape de o performanţă similară, însă a luat gol de la Sampdoria în finalul partidei.
2000 – În primul meci la Galatasary, Lucescu a câştigat Supercupa Europei în faţa lui Real Madrid, câştigând  cu 2-1 datorită golurilor lui Jardel. Cu această victorie, i-a cucerit pe turci din start, iar oficialii Galatei au organizat o petrecere monstruoasă pe un vas pe care l-au adus la Monaco şi care i-a aparţinut lui Ataturk.
2009 – Lucescu a câştigat al doilea trofeu european al carierei, ultima ediţie a Cupei UEFA înainte de transformarea în Liga Europa. La Istanbul, Şahtiorul antrenorului român a învins-o pe Werder Bremen, iar Lucescu şi Raţ au defilat cu steagul tricolor.

Alte faze inedite cu Lucescu în Europa
Ca antrenor al lui Beşiktaş, a câştigat cu 2-0 pe terenul lui Chelsea în grupele Ligii Campionilor. După acel meci, a fost nevoit să-l acopere pe Pancu, care a tras o petrecere de pomină cu Mutu şi Hasselbaink şi n-a mai ajuns pe aeroport la plecare.
La Şahtior, a jucat contra a trei antrenori români: l-a bătut pe Boloni (Rennes) şi a luat bătaie de la fiul său Răzvan (Rapid) şi de la Ioan Sabău (Timişoara).
A întrerupt un interviu al lui Guardiola, pentru a reclama un gol marcat de Barcelona când un jucător de-al său era accidentat. “Vergonia! Vergonia!” (Ruşine!), îi striga Lucescu lui Pep. După un meci pe “Camp Nou” a procedat la fel cu Raţ: “Spune bă că am luat trei goluri din cauza ta”.

Primăverile europene ale antrenorului Lucescu

Dinamo 2 (1989, 1990)
Inter 1 (1999)
Galatasaray 2 (2001, 2002)
Beşiktaş 1 (2003)
Şahtior 6 (2005, 2006, 2007, 2009, 2010, 2011)
 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite