Madridul îi dă aripi! Simona Halep ne dă speranţe pentru Roland Garros: „13 e numărul meu norocos”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
simona halep foto ap

Simona Halep a cucerit trofeul de la Madrid, oraşul în care şi-a lansat cariera în urmă cu trei ani. După victoria de sâmbătă seara, care a încununat un parcurs aproape perfect, Halep revine printre favorite la Roland Garros.

Simona a primit de la Nadia Comăneci cel mai preţios trofeu din tenis, la realizarea căruia s-au folosit 6,5 kilograme de aur şi 33 de diamante. Halep va urca de astăzi de pe 7 pe 5 în clasamentul WTA.

De câte ori e întrebată care e momentul zero al carierei sale, cel în care şi-a dat seama că poate ajunge departe, Simona răspune fără să clipească: Madrid 2013. A primit atunci un wild-card de la Ion Ţiriac şi, chiar dacă a ieşit rapid din turneu, spune că acela a fost punctul din care a plecat spre elita tenisului. Un an mai târziu, Simona pierdea în trei seturi finala cu Şarapova pentru ca la această ediţie jucătoarea din Constanţa să conducă un contigent numeros de tenismene din România care au strălucit sub soarele Madridului, cu Sorana Cîrstea, Irina Begu şi Patricia Ţig mergând până în sferturi. Halep a pus cireaşa pe tort, după finala câştigată sâmbătă seara contra slovacei Dominika Cibulkova.

Antrenamentele cu Darren, cheia succesului

La acel meci, ca pe parcursul întregului turneu, Simona şi-a regăsit parcă plăcerea de altădată, loviturile sale au fost din nou aşezate cu mâna pe laturile terenului, iar serviciul, principala sa vulnerabilitate, n-a mai dat rateuri. Ba chiar a încheiat finala cu Cibulkova cu un as, spre deliciul antrenorului său. Halep recunoaşte că principalul său argument întru câştigarea turneului l-au reprezentat orele de antrenament cu Darren Cahill:  “Înainte să vin aici, nu mă gândeam că aş putea câştiga. Dar după primele antrenamente cu Darren, după ce am petrecut mult timp pe teren pe fiecare zi, am început să simt că aş avea o şansă. De la o zi la alta am jucat un tenis mai bun. Asta m-a ajutat să-mi îmbunătăţesc încrederea în mine. Plus că m-am simţit bine fizic, nicio accidentare sau durere. Aşa că totul a fost în regulă. Poate de aceea am putut câştiga aproape toate meciurile în două seturi”. Simona a cedat un singur set, în meciul din sferturi cu Irina Begu. A fost şi cea mai tensionată partidă, care a explodat la final într-un schimb de replici nu foarte cordial, Halep declarându-se nemulţumită de faptul că Begu primea sfaturi din lojă între puncte. Subiectul a fost însă rapid închis.

2014: finale la Madrid şi Paris. 2016: victorie la Madrid, urmează Parisul

Contra Cibulkovei, Halep a avut cifrele mai bune, 20 de lovituri direct câştigătoare, 75 la sută dintre mingi câştigate cu primul serviciu şi o victorie categorică în 80 de minute. A primit trofeul “Ion Ţiriac” de la Nadia Comăneci, a mulţumit staffului tehnic şi suporterilor, iar în conferinţa de presă şi-a abordat planul pentru Roland Garros. Paralela e evidentă: în 2014, ea a jucat finala la Madrid şi la Paris. Acum, a cucerit Madridul. “Vom vedea. Sper să se repete, dar nu vreau să mă gândesc prea departe. Vreau să iau meciurile unul câte unul, să-mi păstrez încrederea la cote înalte, să muncesc pe fiecare zi şi să rămân acolo, în zonă”.

A câştigat un trofeu preţios
Pentru Simona, a fost al 12-lea turneu al carierei, egalând-o pe Virgina Ruzici, impresarul său. Cu o mică diferenţă. “Dar eu nu am încă Grand Slam. Sper ca al 13-lea să fie Grand Slamul! 13 este numărul meu norocos”, a spus Halep. Deocamdată, Simona poate fi mulţumită că a ridicat cel mai scump trofeu din istoria tenisului. La realizarea sa s-au folosit 6,5 kilograme de aur şi 33 de diamante, dintre care cel mai preţios simbolizează turneul de la Madrid. Trofeul are la bază 10 „piloni”, care în viziunea creatorilor semnifică cele mai importante 10 turnee din circuit. Urmează o reprezentare a globului pământesc şi 96 de rachete de tenis pe care sunt încrustate nume celebre ale tenisului, printre care şi câştigătorii de la Madrid. În fine, în vârful ornamentului este plasată o minge de tenis. Pentru a intra în posesia acestui trofeu grandios trebuie să câştigi Mutua Madrid Open de trei ori, altfel ajungi acasă cu o replică de argint de 3,5 kilograme.
"Sunt foarte fericită pentru acest titlu. Aşa cum am spus mereu, este ceva special să câştigi aici. Dar cel mai importat este că am jucat bine. Am jucat la cel mai bun nivel al meu. A fost incredibil. Vreau să rămân cu acest sentiment mult timp. Este un turneu special aici, cu domnul Ţiriac. Mă simt ca acasă", a declarat Halep. Până la Roland Garros, ea va merge la Roma, udne va intra direct în turul al doilea, contra Sabinei Lisicki sau Dariei Gavrilova.


Româncele i-au luat banii lui Ţiriac
Jucătoarele române participante la Madrid Open, Simona Halep, Irina-Camelia Begu, Sorana Cîrstea, Patricia Maria Ţig şi Monica Niculescu, au câştigat în total 1.269.830 de euro, ceea ce înseamnă 26,6 la sută din fondul de premiere al turneului organizat de Ion Ţiriac, 4.771.360 de euro. Cea mai mare parte, 912.900 de euro, a fost încasată de Simona Halep. Begu, Cîrstea şi Ţig, calificate în sferturile de finală, au primit câte 114.560 de euro fiecare, iar Monica Niculescu, eliminată în prmul tur, a încasat 13.250 de euro.

Durmul Simonei la Madrid
Turul I Misaki Doi 6-0, 6-3
Turul II Karin Knapp 6-1, 6-1
Optimi Timea Bacsinszky 6-2, 6-3
Sferturi Irina Begu 6-3, 0-6, 6-1
Semifinale Samantha Stosur 6-2, 6-0
Finală Dominika Cibulkova 6-2, 6-4

Cele 12 trofee ale Simonei
An Turneu Categorie
2013 Nurnberg WTA
2013 Hertogenbosch WTA
2013 New Haven Premier
2013 Budapesta WTA
2013 Moscova Premier
2013 Sofia T. Campioanelor II
2014 Doha Premier 5
2014 Bucureşti WTA
2015 Shenzen WTA
2015 Dubai Premier 5
2015 Indian Wells Premier Mandatory
2016 Madrid  Premier Mandatory
 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite