România - Spania 0-0: rezultat de pus în ramă. Nici campioana Europei n-a trecut de „zidul“ tricolor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicuşor Stanciu bifează contra Spaniei a doua selecţie la naţională FOTO Mediafax
Nicuşor Stanciu bifează contra Spaniei a doua selecţie la naţională FOTO Mediafax

Echipa pregătită de Anghel Iordănescu mai are mult de lucru în ceea ce priveşte faza ofensivă, însă se poate lăuda cu o apărare de fier, care n-a putut fi depăşită nici de fotbalişti legitimaţi la cluburi, precum Barcelona şi Real Madrid.

În cel mai important meci de pregătire al Campionatului European de fotbal, naţionala lui Iordănescu a încheiat la egalitate partida cu Spania de la Cluj.

Mare meci mare la Cluj, oraşul sub umbrela căruia s-a aşezat şi naţionala de fotbal, după cele de handbal, rugby, baschet sau tenis. Spania a fost primită cu un gazon decent, măsuri de securitate straşnice şi un public minunat, care a intonat cu patos imnul nostru şi a respectat cu sfinţenie momentul de reculegere pentru Johan Cruyff.

În faţa Spaniei, o naţională cu mulţi epoleţi pe umeri, ne-am fi aşteptat ca România să se ghideze după principul enunţat de Săpunaru: “Ei cu mingea, noi cu alergătura”. N-a fost deloc aşa, ba chiar România s-a ridicat la înălţimea blazonului adversarilor, chiar dacă prima echipă a lui Del Bosque n-a fost cea mai bună a Spaniei.

Portarii au avut multă treabă de la început: Tătăruşanu l-a blocat cu piciorul pe Pedro (minutul 10), Casillas a fost ţinut în priză de Nicuşor Stanciu, care l-a încercat pe spaniol şi din unghi (minutul 28), şi cu un şut din voleu de la marginea careului, cinci minute mai târziu. Pe lângă Stanciu, care a ieşit din pluton, în prima repriză ar mai fi de remarcat cursele energice, dar inutile, ale lui Adi Popa, stângăciile lui Chiricheş şi siguranţa lui Tătăruşanu.

Portarul Fiorentinei a fost luat tare din startul părţii secunde şi de Pique, care a scăpat de marcajul lui Grigore la un corner şi a şutat în “Tătă”. Riposta tricolorilor a fost condusă de acelaşi Stanciu, care a pasat la momentul oportun pentru Florin Andone, dar şutul din lateral al atacantului de la Cordoba n-a găsit poarta adversă (minutul 56). Noul decar al naţionalei a mai dirijat câteva faze - spectacol, inclusive o trecere subtilă pe lângă Fabregas, iar mijlocaşul stelist şi-a primit porţia de aplauze şi de bătăi pe umăr în minutul 85, când a fost schimbat cu Sânmărtean.

Şi meciul s-a încheiat egal, chiar dacă Del Bosque a apelat pentru finalul meciului la Isco, Morata sau Fabregas, fotbalişti mai îndreptăţiţi la un post de titular în naţionala Spaniei.  Am rezistat în apărare şi arbitrul francez a avut milă de noi la faultul comis de Săpunaru în minutul 87 asupra lui Fabregas.

Pompierii au avut de lucru
Partida de la Cluj a avut parte şi de un moment neplăcut, pompierii find nevoiţi să intervină de urgenţă în zona în care se aflau jurnaliştii. Cablurile unui lift s-au supraîncălzit şi un fum dens a împânzit culoarul aflat în apropierea spaţiului destinat presei. După câteva minute de sperietură, situaţia a fost detensionată de pompieri.

CITEŞTE ŞI:

*Egalul care le-a dat aripi: „Trecem de grupe la Euro 2016“. Iordănescu a dezvăluit marea problemă a României

Livetext, România - Spania, ora 21.45

Min. 90+5: Scor final - România - Spania 0-0

Min. 90+1 - Schimbare România: iese Pintilii, intră Ropotan.

Min. 87 - Săpunaru l-a faultat în careu pe Fabregas, dar arbitrul francez n-a acordat penalty pentru iberici, aşa cum ar fi trebuit.

Min. 85 - Schimbare România: iese Stanciu, intră Sânmărtean.

Min. 79 - Schimbare Spania: iese David Silva, intră Morata.

Min. 74 - Schimbare România: iese Andone, intră Rusescu.

Min. 66 - Schimbare România: iese Bogdan Stancu, intră Andrei Ivan.

Min. 66 - Schimbare Spania: iese Pedro, intră Mata.

Min. 61 - Schimbare România: iese Adi Popa, intră Torje.

Min. 59 - Schimbări Spania: ies Paco Alcacer şi Sergi Roberto, intră Aduriz şi Fabregas.

Min. 56 - Ocazie mare România: Stanciu l-a servit excelent pe Andone, dar şutul acestuia din interiorul careului a trecut pe lângă poartă.

Min. 52 - Schimbare Spania: iese Pique, intră Nacho.

Min. 47 - Ocazie mare Spania: Pique l-a luat la ţintă pe Tătăruşanu după un corner.

Min. 46 - Schimbare Spania: iese Nolito, intră Isco.

Min. 46 - Repriza a doua a început.

Pauză.  

Min. 45 Popa opreşte un contraatac cu preţul unui galben pentru un fault din spate asupra lui David Silva. 

Incendiul de la masa presei este oprit de pompieri, jurnaliştii spanioli au tras o sperietură grozavă, dar situaţia s-a liniştit. 

Min 33 Şutul lui Stanciu din voleu, de la marginea careului, e scos în corner de Casillas.  Execuţie de fotbalist!  

Min. 31 Grigore îl ia cu fulgi cu tot pe Alcacer, dar scapă de avertisment. 

Min. 28. Şutul lui Stanciu din unghi e blocat de Casillas. 

Min. 25 Stanciu şi Andone irosesc o fază de atac periculoasă, nereuşind să se sincronizeze. 

Minutul 17. Florin Andone e blocat din poziţie favorabilă, corner România. 

Incendiu la Cluj Arena, pompierii intervin de urgenţă în spatele tribunei oficiale, în zona cabinelor de comentatori. O defecţiune la un tablou de siguranţă a declanşat incendiul, uşile către scări sunt blocate, tot culoarul este plin de fum, iar jurnaliştii nu pot părăsi incinta. 

Min 10. Tărăuşanu scoate cu piciorul un şut al lui Pedro din careu. 

Minutul 9. Chiricheş pierde o minge şi îl enervează pe Iordănescu. Tătăruşanu scoate în corner o minge trimisă cu capul de Pique. 

Minutul 7. Din poziţie favorabilă, Adi Popa trage pe lângă!

Minutul 5. Stanciu a încercat să devieze şutul slab al lui Popa, dar mingea s-a dus în aut. 

Minutul 3. Spaniolii încep în atac şi au prima lovitură de colţ. 

Minutul 1. A început meciul de la Cluj! Hai România! 

Înaintea partidei s-a ţinut un moment de reculegere pentru marele Johan Cruyff. 

România: 12. Tătăruşanu - 22. Săpunaru, 6. Chiricheş (cpt), 21. Grigore, 3. Filip - 8. Pintilii, 5. Hoban - 7. Popa, 10. Stanciu, 19. Stancu, 9. Andone

Rezerve: 1. Pantilimon, 23. Lung - 2. Măţel, 4. Moţi, 11. Torje, 13. Keşeru, 14. Ropotan, 15. Găman, 17. Sânmărtean, 18. Hora, 20. Tănase, 24. Rusescu, 25. Ivan, 26. Toşca

Antrenor: Anghel Iordănescu

Spania: 1. Casillas (cpt) - 19. Mario Perez, 3. Pique, 4. Bartra, 18. Jordi Alba - 8. Koke, 25. Roberto Sergi - 11. Pedro, 21. David Silva, 24. Nolito - 9. Alcacer

Rezerve: 12. De Gea, 23. Rico - 2. Azpilicueta, 6. San Jose, 7. Morata, 10. Fabregas, 13. Mata, 14. Thiago, 16. Juanfran, 17. Nacho, 20. Aduriz, 22. Isco

Antrenor: Vicente del Bosque

În echipa de start sunt patru jucători de la Barcelona (Pique, Bartra, Alba şi Sergi Roberto) şi niciunul de la Real Madrid. 

Ştirile meciului

Pierderi de 300.000 de euro. Federaţia Română de Fotbal a “raportat” o pierdere de aproximativ 300.000 de euro pentru că meciul se joacă pe “Cluj Arena”, şi nu pe „Arena Naţională”.  “Paguba” rezultă din diferenţa de capacitate dintre cele două stadioane, aproximativ 20.000 de locuri.

Proiect pentru educaţie. Jucătorii naţionalei României au purtat la încălzire echipamente inscripţionate cu exercitii matematice simple al căror rezultat  indica numărul purtat pe tricou de fotbalistul respectiv. Acţiunea FRF face parte dintr-un proiect de stopare a abandonului şcolar.

Doar Pique a rezistat. Faţă de meciul amical cu Italia de la Udine (scor 1-1), selecţionerul spaniol Vicente del Bosque a păstrat un singur jucător în primul unsprezece, pe Gerard Pique.

Amical cu Ucraina. Până la Campionatul European din Franţa (10 iunie – 10 iulie), România va merge la sfârşitul lunii mai într-un cantonament în Italia. Selecţionata lui Iordănescu va juca în această perioadă un meci test cu Ucraina şi, posibil, Muntenegru.

Iordănescu, fluierat. Numele selecţionerului Anghel Iordănescu a fost fluierat în momentul în care crainicul stadionului a prezentat echipele şi antrenorii. “Nu mi se pare normal ce s-a întâmplat”, a spus Bogdan Stelea. 

UPDATE Ioan Sabău vrea să vadă naţionala la Cluj şi în oficiale: "E un meci amical, de pregătire. Ar fi frumos ca echipa naţională să joace aici şi meciurile oficiale, cu miză, deoarece publicul clujean este foarte cald, creează o atmosferă incendiară şi intimidantă pentru adversari. Aţi văzut şi la tenis, la Fed Cup, ce mult le-a încurajat pe fete! Stadionul este destul de mare şi cu toate acestea biletele s-au epuizat imediat. Cu siguranţă cei care vor veni îi vor primi cu mare drag pe tricolori. Aş fi jucat acasă pentru că la Cluj m-am format ca fotbalist şi ca om. Pe vremea mea însă era altă situaţie, casa echipei naţionale era în Ghencea. Acolo ne simţeam cel mai bine. Stadionul nu avea pistă şi îi simţeam pe fani mai aproape de noi", a declarat Sabău.

UPDATE La meci va asista şi selecţionerul Turciei, Fatih Terim, pentru a vedea la joc viitoarea adversară a otomanilor de la EURO. Terim e însoţit la meci de Gică Hagi. 

Pe Cluj Arena, 28.000 de spectatori români vor susţine echipa naţională în confruntarea cu Spania, un adevărat test sub presiune pentru tricolori înaintea Campionautuli European din Franţa. 

Faţă de meciul cu Lituania de la Giurgiu, Iordănescu a operat mai multe modificări, aşa cum era de aşteptat, iar Nicuşor Stanciu şi-a câştigat un loc printre titulari. În poartă apare Tătăruşanu, ca fundaş dreapta va fi folosit Săpunaru, iar Grigore îl scoate din echipă pe Moţi pentru acest meci. Sânmărtean, Torje şi Rusescu ies şi ei din schemă, fiind preferaţi Hoban, Adi Popa şi Florin Andone, jucător în liga a doua spaniolă, la Cordoba.

Echipa României: Tătăruşanu - Săpunaru, Grigore, Chiricheş, Filip - Pintilii, Hoban - Popa, Stanciu, Stancu - Andone

Accesul spectatorilor se face de la 19.45, iar oficialii federaţiei au adresat repetate rugăminţi suporterilor să vină cât mai repede la meci, pentru că vor fi controale riguroase la porţile de acces, ca urmare a atentatelor teroriste de la Bruxelles. Partida e transmisă de TVR 1 şi de DolceSport. 

”România a avut întotdeauna echipe naţionale şi jucători de valoare. Toţi îi cunoaştem stângul de aur al lui Gică Hagi”, a spus Juan Mata pentru FRF TV.

”Cred că România are jucători de valoare, joacă pe teren propriu. Românii vor dori să vadă jucând naţionala lor împotriva cele mai bune naţionale”, spune şi jucătorul lui Atletico Madrid, Juanfran.

Bilanţul e unul perfect echilibrat: 5 victorii, 5 egaluri şi 5 înfrângeri

Deşi poate părea surprinzător, Spania nu ne-a învins niciodată pe teren propriu, fie că a fost vorba despre meciuri amicale, fie că partidele au fost oficiale. Iar bilanţul general este echilibrat perfect: cinci victorii Spania, cinci egaluri, cinci victorii România. În cele trei partide amicale jucate până acum, România a învins de două ori şi un meci s-a terminat la egalitate.

Meciurile României cu Spania

1962 Spania – România 6-0 prel. CE
1962 România – Spania 3-1 prel. CE
1975 Spania - România 1-1 prel. CE
1975 România – Spania 2-2 prel. CE
1977 România - Spania 1-0 prel. CM
1977 Spania – România 2-0 prel. CM
1978 Spania – România 1-0 prel CE
1979 România – Spania 2-2 prel. CE
1984 România – Spania  1-1 Euro 1984
1986 Spania – România 1-0 prel. CE
1987 România –Spania 3-1 prel. CE
1991 Spania - România 0-2 amical
1996 România – Spania 1-2 Euro 1986
1997 Spania – România 1-1 amical
2006 Spania – România 0-1 amical

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite