Ioan Sabău: "Când aveam bani, mâncam spanac cu ouă". Neluţu va evolua mâine împotriva legendelor Barcelonei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înainte de startul Sports Festival şi de meciul pe care-l va juca alături de ”Generaţia de Aur”  împotriva legendelor Barcelonei, Neluţu Sabău a făcut o incursiune printre amintiri.

Ioan Ovidiu Sabău este unul dintre fotbaliştii exponenţiali ai României, membru al ”Generaţiei de Aur”, alături de care va juca sâmbătă un meci amical împotriva ”Legendelor Barcelonei”, în punctul central al Sports Festival. Evenimentul are loc la Cluj între 14-17 iunie, iar doritorii de mişcare sunt aşteptaţi să participe la cele peste 20 de discipline sportive.

Pentru 90 de minte, Neluţu Sabău va îmbrăca din nou tricoul naţionalei şi-i va avea alături pe cei cu care a împărţit vestiarul mai bine de un deceniu la prima reprezentativă. Gândul că va juca iar pentru ”tricolori”, chiar dacă va fi într-o gală demonstrativă, l-a propulsat pe fostul mijlocaş în zona amintirilor, în perioada în care el s-a apucat de fotbal şi a ajuns de la Câmpia Turzii, la Cluj, cu speranţa că, la un moment dat, va evolua pentru România.

”Am venit când era vacanţă, era foarte mic fizic, slab. Am început antrenamentele şi era loc şi pentru mine că mulţi copii era plecaţi în vacanţă la bunici, aşa că vara aceea a fost ca o periodă de probă. Făceam naveta în fiecare zi, plecam la 6.30 de acasă şi mă întoarceam noaptea, la 22.30. A fost un sacrificiu mare, dar îmi plăcea enorm să joc fotbal. Eram timid, un băiat simplu de la ţară, singur cu geanta în spate, flămând uneori... Plăcerea de  a juca fotbal îmi dădea forţă, mi-era teamă că nu voi reuşi, dar după 3 luni m-am mutat cu şcoala de la Câmpia Turzii, la Cluj. A început o perioadă cu mari sacrificii, cu naveta, cu lupta cu frigul, cu lipsurile” – Ioan Ovidiu Sabău, fost mijlocaş ”Generaţia de Aur”.

Sabău şi-a legat cea mai mare parte a carierei de jucător, apoi şi o perioadă cea  de antrenor, de Universitatea Cluj, club la care a cunoscut, cu adevărat, ce înseamnă fotbalul.

” Eu nu-mi amintesc să fii lipsit la vreun antrenament, fiecare părticică din parcul Iuliu Haţieganu a fost călcaltă de mine 5-6 ani, zi de zi. Dormeam cu mingea în pat când eram mic, jucam iarna fotbal pe gheaţă cu cutia de la conserva de pateu, nu mi-aş imagina viaţa fără fotbal. Am fost copil de mingi la echipa mare la U Cluj cu Câmpia Turzii, nu m-am gândit că o să ajung să joc lângă cei pe care-i văzusem în meciul acela” - Ioan Ovidiu Sabău, fost mijlocaş ”Generaţia de Aur”.

Când avea bani, mânca în gară spanac cu ouă

Facând o plimbare pe aleile bazei unde a început fotbalul la modul organizat, Sabău îşi aminteşte şi de problemele şi greutăţile peste care a trebuit să treacă în perioada copilăriei. Era încă la şcoala gimnazială, însă avea responsabilităţile unui adult.
”De la stadion mă opream la cofetărie, mâncam o prăjitură dacă aveam bani, dacă nu, ne mai ajutam între noi. Colegii mergeau acasă, eu mai stăteam în gară, 2-3-4 ore când aşteptam trenul, pentru că nu aveam pe nimeni la Cluj unde să stau şi trebuia să mă duc acasă, în Câmpia Turzii, Mai păcăleam cu naşu, făceam jumătate, jumătate, îmi rămâneau uneori bani de o porţie de spanac cu ouă, mă cunoşteau doamnele de la restaurantul din gară, îmi dădeau chifla cea mai mare. Nu a fost uşor deloc pentru mine, vara era ok, dar iarna era frig, toţi se duceau acasă şi aveau mâncare caldă, eu aşteptam trenul în gară. În minte şi acum, primul salariu l-am împărţit cu tata, era datoria şi satisfacţia mea că pot să dau înapoi ceva din ce a făcut el pentru mine, nu că avea nevoie el de aşa ceva”  - Ioan Ovidiu Sabău, fost mijlocaş ”Generaţia de Aur”.

Meci de legendă la Cluj
Sâmbătă, de la ora 19.00, pe Cluj Arena, va avea loc un meci între Generaţia de Aur a României şi legendele Barcelonei. Vor fi prezenţi toţi marii jucători români din anii 90, iar Gică Hagi şi Gică Popescu  vor evolua pentru ambele echipe. Barcelona va fi reprezentată de fotbalişti legendari, precum Eric Abidal, Miguel Angel Nadal, Julio Salinas sau Sonny Andersson.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite