Inocenţă furată: Cum ar fi ajuns o substanţă interzisă în organismul lui Valieva, o fetiţă de 15 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valieva

Jocurile Olimpice de Iarnă de la Beijing (4-20 februarie) au dat naştere la încă un scandal de dopaj despre care vom auzi mult timp după ce evenimentul se va fi încheiat!

Pentru că sportiva din Rusia, Kamila Valieva (15 ani), aflând în timpul JO 2022 că a avut un test pozitiv, a fost lăsată să concureze! Ce-i drept, rezultatele ei rămân în stand-by până când vom avea un verdict final, în perioada următoare.

Cum a ajuns însă o sportivă de doar 15 ani să fie în centrul atenţiei, într-un scandal de dopaj? Valieva a oferit o primă explicaţie, în acest sens. Una cel puţin bizară. În cadrul audierilor de la Beijing, ea le-a spus celor de la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) că, din greşeală, a luat medicamentele bunicului ei! Trimetazidina, substanţa interzisă care a fost găsită în proba furnizată de Kamila, e utilizată pentru tratarea anginei pectorale, îmbunătăţind circulaţia sangvină.

O tânără de 15 ani n-ar face nimic rău de capul ei. Cei care dopează un minor trebuie să fie suspendaţi pe viaţă. Denis Oswald oficial CIO  

Ruşii, arătaţi cu degetul

Explicaţia oferită de Valieva nu prea e acceptată însă de Comitetul Internaţional Olimpic (CIO). Acest for, dar şi Agenţia Mondială Antidoping (WADA), plus Federaţia Internaţională de Patinaj (ISU) au cerut, la unison, suspendarea rusoaicei. Care, într-o primă fază, a şi fost decisă. Ulterior însă, ea a fost ridicată de Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne. Care a ajuns la concluzia că, dacă Valieva nu va fi lăsată să concureze în continuare la JO 2022, înainte ca fondul cazului de dopaj să fie judecat, daunele provocate ar fi ireparabile. 

Rusoaica a fost, aşadar, scăpată de suspendare de o comisie din care au făcut parte trei oameni: 

- Fabio Iudica (Italia) - Preşedintele comisiei care a analizat cazul

- Jefferey Benz (SUA) - arbitru TAS

- Vesna Bergant Rakocevici (Slovenia) - arbitru TAS

Oricum, ruşii sunt arătaţi cu degetul, în acest scandal, pentru că au comunicat foarte târziu rezultatul testului antidoping la care a fost supusă Valieva. Conform Agenţiei Mondiale Antidoping (WADA), au fost şase săptămâni, între momentul recoltării probei (25 decembrie) şi momentul aflării rezultatului (7 februarie).

În apărarea lor, ruşii susţin că au trimis testul lui Valieva la un laborator din Stockholm tocmai pentru că cel din Moscova şi-a pierdut acreditarea. S-a ajuns aici pentru că laboratorul rus a falsificat date, în cadrul amplului scandal de dopaj, care a dus la excluderea ţării de la Jocurile Olimpice până în decembrie 2022.

Tygart

Americanii „fierb“

Cazul Valieva i-a indignat mai ales pe americani, în condiţiile în care echipa lor de patinaj feminin s-a clasat pe 2, la JO 2022, după sportivele care au reprezentat Rusia. Kamila Valieva a fost printre rusoaicele care au luat aurul, în concursul pe echipe.

„Pentru a 6-a ediţie consecutivă a Jocurilor Olimpice, Rusia a luat competiţia ostatică şi a furat momentul sportivilor curaţi. Dacă Rusia ar fi tratat corect acel eşantion, prelevat cu mai multe săptămâni înainte de Jocurile Olimpice, am fi ştiut cu certitudine dacă Valieva ar fi trebuit să participe în proba pe echipe sau nu“, a spus Travis Tygart (foto), preşedintele Agenţiei Americane Antidoping (USADA).

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite