Explicaţiile lui Octavian Bellu pentru falimentul gimnasticii româneşti: „Nu mai merge cu heirupismul ăsta”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Antrenorul Octavian Bellu a declarat, luni, că el şi Mariana Bitang au încercat să ajute lotul feminin de gimnastică, dar nu prea au avut pe cine, deoarece sportivele s-au confruntat cu numeroase probleme de sănătate, iar aria de selecţie a fost foarte mică.

"Într-un fel, rezultatul de la Rio era previzibil. Nu a existat continuitatea necesară în pregătire pentru a putea realiza obiectivele pe care ţi le propui în an calendaristic, mai les în cel preolimpic. Noi am încercat în ultimele patru luni să dăm o mână de ajutor ca voluntari, dar nu am avut pe cine ajuta pentru că fetele, cu mari probleme de sănătate, unele deja cronicizate, erau mai mult pe la spitale, pe la refacere, pe la masaje pe la kinetoterapeuţi decât în sala de pregătire. Au apărut şi accidentări de ultim moment - Larisa Iordache, chiar şi Jurca, cu o problemă la gleznă, pe care nu şi-o pot explica medici din trei ţări. Lipsa acestor gimnaste a creat un mare gol în structura unei echipe care îşi doreşte să se califice la JO. Larisa putea aduce la toate cele patru aparate un punctaj foarte bun, da nu cred că era suficient pentru a putea fi siguri de calificare. Aceste lucruri nu le puteam rezolva în timpul scurt pe care l-am avut la dispoziţie. După cum ştiţi, noi nu am mai activat la lot din mai anul trecut. Noi am încercat să fim aproape de acest colectiv care a rămas la jumătate după CM de la Glasgow, când au mai rămas doar doi antrenori", a spus Bellu la Digi 24, care a adăugat că el consideră că la Glasgow, la CM, a fost pierdută calificarea.

Aria restrânsă de selecţie este, de asemenea, o cauză a eşecul de la Rio de Janeiro, a afirmat Octavian Bellu. "Nu putem la infinit să organizăm un lot sau un grup care să se pregătească pentru competiţii de mare anvergură numai pe criteriul vârstei. Vezi Doamne, sunt la lot pentru că au vârsta pentru Olimpiadă. Trebuie să fie la lot selectate dintr-un grup mai mare de copii şi să fie concurenţă, dar noi nu avem acel grup mare din care să selectăm. Lucrurile acestea ţin de ani de zile. Spuneam după rezultatele de la Sydney şi de la Atena că lucrurile nu puteau merge la infinit datorită exploziei individuale a unei Andreea Răducan, Simona Amânar sau Cătălina Ponor, care reuşeau să acumuleze valoare într-un timp foarte scurt", a precizat Bellu. El a precizat că o gimnastă din România va participa la individual al JO şi recomandă ca aceasta să fie o sportivă care ar putea concura la toate aparatele, nu numai la câteva. "Desemnarea o va face federaţia, în funcţie de starea de sănătate. Probabil se va face o selecţie din grupul acesta mic de sportive şi cea care va avea un potenţial deosebit pe fiacare aparat, adică să facă patru aparate la individual compus, va merge la Rio. Nu ştiu dacă se va lua în calcul valoarea pe un aparat sau pe două aparate. Asta rămâne apanajul federaţiei. Sper să se înţeleagă că nu se poate  merge la o competiţie de mare anvergură cu infiltraţii, cu tratamente paleative cu heirupismul ăsta", a mai spus el.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite