Euro 2020, pentru glorie, dar şi pentru bani: Finala de duminică pune la bătaie o sumă uriaşă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gareth Southgate (stânga) şi Roberto Mancini, doi selecţioneri, în căutarea trofeului suprem în Europa
Gareth Southgate (stânga) şi Roberto Mancini, doi selecţioneri, în căutarea trofeului suprem în Europa

Au fost 24 de naţionale şi un total de 51 de meciuri, în decurs de 30 de zile. Din care a mai rămas o singură partidă, marea finală, între Anglia şi Italia, pe împunătorul „Wembley“.

Euro 2020 a ajuns la cel mai aşteptat moment. Dar parcă a început ieri, dovadă că a fost, per ansamnlu, o întrecere spectaculoasă, savuroasă, care ne-a făcut vara mai frumoasă. 

S-a organizat cu un an întârziere, dar a meritat din plin aşteptarea. Fiindcă s-a jucat pe nişte stadioane din ce în ce mai pline - UEFA trebuie felicitată pentru că a insistat pentru acest lucru! - şi a oferit un fotbal de bună calitate. Răsplătit generos de UEFA! 

Până în acest moment, Italia a strâns 24 de milioane de euro pentru parcursul ei la turneul final, în timp ce Anglia a adunat 23.250.000 de euro. Diferenţa provine de la parcursul celor două formaţii, în grupe. Unde Squadra azzurra a fost perfectă, cu maximum de puncte, pe când naţionala Albionului a înregistrat două victorii şi un egal. 

Finala de duminică pune la bătaie suma de 10 milioane de euro pentru campioana Euro 2020, în timp ce învinsa va primi 7 milioane.

Cu siguranţă însă, primează gloria fotbalistică pentru cele două naţionale, iar cifrele vorbesc cel mai bine despre miza uriaşă a partidei.

Finala

Anglia, la prima finală europeană din istorie

*Anglia va juca într-o finală majoră, la 55 de ani de la precedenta. Cea câştigată în 1966 la Mondialul pe care l-a găzduit: 4-2 cu Germania, după prelungiri. Nicio altă echipă europeană n-a avut o aşteptare atât de lungă, între două finale.

*Anglia va juca, în premieră, într-o finală europeană. A reuşit această performanţă cu victoria ei cu numărul 37 în turneele finale de Euro. Până la această ediţie a competiţiei, naţionala Albionului avea un loc 3, la Euro 1968, plus o apariţie în semifinale, la Euro 1996, întrecere pe care a găzduit-o. 

*Italia tocmai a trecut pe locul doi, în clasamentul echipelor naţionale cu cele mai multe apariţii în finala Campionatelor Europene. Squadra azzurra se află după Germania (şase finale de Euro dintre care trei câştigate), dar la egalitate cu Spania şi URSS. Cele trei echipe de pe locul doi au câte patru finale de Euro. Doar Spania are însă un bilanţ pozitiv (trei victorii, o înfrângere). URSS a câştigat o finală şi a pierdut trei, în timp ce Italia are, deocamdată, un singur titlu continental, cel luat în 1968 la turneul pe care l-a găzduit. Ulterior, italienii au fost învinşi în finalele din 2000 (de Franţa) şi din 2012 (de Spania).

*Cum ultimul act de duminică se va juca la Londra, Anglia poate spera că avantajul terenului propriu va conta în economia partidei. De-a lungul istoriei, gazdele finalelor de Euro au avut mai multe victorii decât înfrângeri, după cum se poate vedea mai jos:

- 2016: Franţa a pierdut, la Paris, în faţa Portugaliei (0-1)

- 2004: Portugalia a fost învinsă acasă de Grecia (0-1)

- 1984: Franţa a trecut de Spania pe teren propriu (2-0)

- 1968: Italia, jucând acasă, a bătut Iugoslavia (2-0)

- 1964: Spania a triumfat în faţa URSS-ului pe teren propriu (2-1)

Finala

Euro 2020, ultimele partide

Semifinale

*Marţi, Londra: Italia - Spania 1-1 (4-2 după loviturile de departajare)

*Miercuri, Londra: Anglia - Danemarca 2-1 (după prelungiri)

Finala

*Duminică, 11 iulie, Londra, ora 22.00: Anglia - Italia

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite