Corespondenţă din St. Petersburg: Germania e stăpâna fotbalului. Mii de chilieni au plâns departe de casă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Germania a câştigat Cupa Confederaţilor
Germania a câştigat Cupa Confederaţilor

Naţionala Germaniei a reuşit una dintre cele mai frumoase performanţe din istoria ei, câştigând Cupa Confederaţiilor cu o echipă tânără şi neexperimentată.

Sankt Petersburg a fost colorat ieri în alb şi roşu. Mii de chilieni, veniţi de la alte mii de kilometri să-şi susţină echipa în îndepărtata Rusie au făcut spectacol pe străzile oraşului. Ruşii au fost alături de ei. Pe de o parte, istorico-politic, nicicând nu vor putea înghiţi Germania, iar pe de altă parte fascinaţia de a ţine cu outsiderul e literă de lege în lumea fotbalului. Pentru că, da, Germania, în ciuda celor patru titluri mondiale şi trei europene pe care le are în palmares, pornea cu şansa a doua în faţa celei mai bune echipe din istoria statului Chile. O echipă care avea să-şi arate totuşi limitele, după ce şi-a tăiat singură craca de sub picioare în cel mai important meci internaţional al anului.

chile

Organizare de succes

Organizarea finalei Cupei Confederaţiilor la St. Petersburg a fost un succes total. Atmosfera creată în jurul meciului, condiţiile de care au beneficiat fanii, stadionul de lux şi chiar calitatea jocul de ieri, dar şi a celor precedente, dau speranţe pentru un turneu final de Campionat Mondial, cel de la anul, care ar putea fi o competiţie la superlativ. Doar echipă le mai trebuie ruşilor, pentru că la ce au arătat la Cupa Confederaţiilor chiar şi ieşirea din grupă ar fi o performanţă. Altfel, berea şi fetele frumoase, animatoarele şi spectacolele stradale, organizarea şi condiţiile de securitate fără cusur din jurul stadionului, zonele destinate fanilor, preţurile relativ mici (o bere la 0,5 litri costa 250 de ruble, adică 3,7 euro) şi faptul că Rusia oferă multe posibilităţi şi din punct de vedere turistic anunţă un Mondial remarcabil.

chile

Marcelo Diaz şi-a îngropat echipa

Chile a aşteptat meciul cu Germania pe cai mari, dar s-a descălecat singură. Susţinuţi frenetic din tribune de marea majoritate a spectatorilor, sud-americanii au pornit ca din puşcă spre poarta lui Ter Stegen, portarul Barcelonei având o prestaţie impecabilă, care avea să-i aducă titlul de jucător al meciului. Avalanşa roşie chiliană s-a împotmolit însă în minutul 20 când Marcelo Diaz a făcut o gafă impardonabilă pentru un fotbalist de 30 de ani. Mijlocaşul lui Celta Vigo a fost neatent în faţa propriului careu, Timo Werner i-a furat balonul şi Lars Stindl a marcat cu poarta goală. Până la acea fază, nemţii nu ajunseseră la buturile lui Bravo, fiind sufocaţi cu un pressing insistent şi chinuitor derulat de adversari. Golul a schimbat puţin jocul şi tânăra echipă a Germaniei a prin curaj, derulând nişte contraatacuri devastatoare. Partida s-a jucat pe contre, dar în multe momente Chile a arătat ca o echipă vlăguită.

Jara trebuia eliminat


Cele 120 de minute, plus penaltyurile, din meciul cu Portugalia, şi-au spus şi ele cuvântul. Dincolo de asta, sud-americanii nu au o bancă de rezerve cu soluţii de calitate şi se bazează prea mult pe forţa trioului ofensiv Alexis Sanchez - Vargas - Vidal. Cu o posesie de 61 % şi 20 de şuturi spre poarta lui Ter Stegen (opt pe poartă), Chile n-a punctat decât la impresia artistică, chiar dacă a avut şi şansa de a juca în unsprezece jucători deşi Gonzalo Jara merita eliminat după un cot în figură aplicat adversarului. Bizar, deşi a solicitat proba video, arbitrul Milorad Mazici i-a acordat numai cartonaş galben, în ciuda faptului că s-a văzut din vârful tribunei cum Jara îl loveşte pe Werner în plin. Acelaşi Jara, recunoscut ca un jucător cu gesturi nesportive mai ales după ce acum doi ani, la Copa America i-a băgat un deget în fund lui Edison Cavani în timpul meciului Chile-Uruguay, primind o suspendare drastică. 

reluare

Infantino susţine sistemul video

Acest sistem video, folosit în premieră la o competiţie aşa mare, de multe ori a încurcat stârnind extrem de multe critici. El se bucură însă de susţinerea preşedintelui FIFA, Giani Infantino, care a declarat că în ceea ce îl priveşte nimic nu poate împiedica folosirea lui şi la Mondialul de la anul. "Au fost şase schimbări de decizii, situaţii în care VAR a corectat decizii sau erori ale arbitrului. Fără VAR turneul ar fi fost diferit, cu un pic mai puţină corectitudine pe teren. Au fost evitate erori mari. Bineînţeles, este un test, iar atunci cand testezi ceva ai nevoie de timp. Mai trebuie lucrat la detalii cum ar fi comunicarea si viteza de luare a unei decizii", a spus Infantino într-o conferinta de presa sustinuta la Sankt Petersburg.
International Board îşi va exprima în martie 2018 punctul de vedere cu privire la VAR. Sistemul a fost folosit pana acum la 74 de partide la nivel de echipe de club si de naţionale. Asistenta video va fi folosita din sezonul viitor în mai multe campionate şi se poate recurge la VAR în următoarele cazuri: după un gol marcat, la o situaţie de penalti, pentru un cartonaş roşu acordat direct şi pentru corectarea identitatii unui jucător sancţionat.

Neamţul Leon Goretzka se luptă pentru minge cu chilianul Eduardo Vargas în timpul Cupei Confederaţiilor FIFA Rusia 2017 pe stadionul Sankt Petersburg din Sankt Petersburg Rusia FOTO Guliver / Getty Images / Matthias Hangst

Cinci milioane de dolari câştigătoarei
Revenind la meci, Germania a câştigat Cupa Confederaţiilor pentru prima dată în istorie şi şi-a adjudecat singurul titlu care îi lipsea din palmares. La începuturile acestei competiţii, nemţii au refuzat de două ori participarea, în 1997 şi 2005, considerând că nu merită efortul. FIFA insistă însă ca această Cupă să devină un eveniment fotbalistic major, oferind chiar premii consistente: 5 milioane de dolari câştigătoarei, 4,5 milioane finalistei, 3,5 milioane pentru locul trei, 3 milioane locul patru şi câte două milioane celorlalte participante. Un imbold financiar important, care nu e de neglijat nici măcar de o federaţie puternică precum cea a nemţilor.

Nemţii au intrat peste Joachim Low

Performanţa Germaniei este cu atât mai remarcabilă cu cât ea a fost realizată de jucători cvasi necunoscuţi. Fără nouă dintre titularii obişnuiţi, cu doar patru fotbalişti care sunt campioni mondial în 2014, cu cinci fotbalişti eligibili să joace la Under 21 şi un singur jucător de la Bayern Munchen şi unul de la Borussia Dortmund, marile forţe ale Bundesligii. O performanţă venită la numai câteva zile după ce naţionala de tineret a câştigat titlul continental, după o finală în care nici ea nu pornea ca favorită în faţa Spaniei. "Sunt foarte mândru de această echipă. Jucătorii au trăit momente pe care nu le vor uita niciodată. aşa cum am mai spus pentru noi e important să construim viitoru"l, a spus selecţionerul Joachim Low la conferinţa de presă, înainte ca puştii Germaniei să intre peste ele şi să-i toarne şampanie în cap, scandând Campionii! Campionii! Low este cel mai performant selecţioner din istoria fotbalului, având peste 102 de victorii pe banca naţionalei. "Această competiţie a fost trimisă cumva în derizoriu, dar a stâtrnit patimi uriaşe. Sunt cel mai fericit din lume", a punctat şi căpitanul de 23 de ani al nemţilor, Julian Draxler, încercând parcă să scuze absenţa fanilor germani de la competiţiei. Au fost şi nemţi, dar mult mai puţini decât chilienii, care au plecat din Rusia plângând.


   

Echipa Germanie se bucură după ce a câştigat Cupa Confederaţiilor după finala împotriva naţionalei din Chile FOTO Guliver / Getty Images

Următoarea ediţie a Cupei Confederaţiilor nu se va disputa în Qatar, în 2021, aşa cum era normal, ci va fi mutată în altă ţară asiatică, din cauza căldurii.


CHILE - GERMANIA 0-1

CHILE: Bravo- Isla, Jara, Medel, Beausejour- Diaz (Valencia 53) - Aranguiz (Sagal 81), Hernandez; Vidal - Sanchez, Vargas (Puch 81). Antrenor: Juan Antonio Pizzi

GERMANIA: Ter Stegen- Mustafi, Ginter, Rudiger - Kimmich, Rudy, Goretzka (Sule 90), Hector - Draxler, Werner (Can 79), Stindl. Antrenor: Joachim Low

A marcat:Lars Stindl 20

57.000 de spectatori au asistat la meciul Germania- Chile, finala Cupei Confederaţiilor 

Cupa Confederaţiilor 2017
1.Germania
2.Chile
3.Portugalia
4.Mexic

Laureaţi
Jucătorul competiţiei: Julian Draxler (Germania)
Portarul competiţiei: Claudio Bravo (Chile)
Jucătorul finalei: Ter Stegen (Germania)
Golgheteri: Timo Werner (Germania)

43 de goluri s-au marcat la Cupa Confederaţiilor, o medie de 2,69 pe meci    

chile

Experienţă de neuitat pentru doi copii din România

La meciul de aseară au asistat şi cei doi puşti din România, care au participat la Football for Friendship, o competiţie organizată de Gazprom, un fel de Mondial al copiilor, cu reprezentanţi din 64 de ţări, competiţie organizată în colaborare cu FIFA. Alex Popa, tânărul fotbalist, şi Rareş Dumitrache, tânrul jurnalist, însoţiţi în această experienţă de fotbal mare internaţional Aurel Ţicleanu, şi de Diana Pirciu, CSR manager la FRF, au fost în tribune la meciul Germania-Chile şi au rămas impresionaţi de atmosfera de la Sankt Petersburg.   

pustani
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite