Confesiunile târzii ale "călăului" Urs Meier

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul arbitru elveţian recunoaşte, în volumul său autobiografic, că s-a temut pentru viaţa sa, după Danemarca - România (2-2), din 2003 Urs Meier a devenit, în urma meciului pe care

Fostul arbitru elveţian recunoaşte, în volumul său autobiografic, că s-a temut pentru viaţa sa, după Danemarca - România (2-2), din 2003

Urs Meier a devenit, în urma meciului pe care "tricolorii" l-au terminat la egalitate, 2-2, cu Danemarca, din preliminariile lui Euro 2004, coşmarul românilor.

"Centralului" i s-a reproşat faptul că a acordat un penalty gratuit în favoarea danezilor şi a prelungit partida nejustificat, până când gazdele au marcat golul care i-a dus la turneul final în dauna tricolorilor.

Meier, considerat principalul vinovat de iubitorii fotbalului românesc pentru acea seară de coşmar, a fost ameninţat cu moartea la scurt timp după joc, iar fanii din ţara noastră i-au blocat mailul cu tot felul de mesaje războinice. Elveţianul nu a vorbit atunci despre incidente, însă a povestit totul în autobiografia sa, "Du bist die entscheidung", în traducere "Tu decizi".

"În viaţa oricărui arbitru există momente de teamă, provocate de factori neprevăzuţi şi cu consecinţe la fel de greu de ghicit. Prin astfel de clipe am trecut şi eu, şi ele au avut asupra mea efecte negative. Pe terenul de joc nu mi-a fost frică niciodată de nimic, chiar dacă de multe ori tumultul de emoţii al jucătorilor riscă să degenereze.

Cu adevărat teamă mi-a fost în afara terenului, şi în special după două meciuri. Prima dată s-a întâmplat după partida Danemarca-România. A doua oară s-a întâmplat după sfertul de finală Anglia-Portugalia de la Europenele din 2004", îşi începe Meier confesiunea.

"Românii jucaseră mai bine ca danezii"

"Evenimentele care au urmat meciului din Danemarca au semănat cu o adevărată revoltă îndreptată mai ales împotriva mea. Motivul: românii s-au simţit nedreptăţiţi.

Ambasada Elveţiei de la Bucureşti a fost asaltată de peste 5.000 de oameni care erau furioşi pe mine. Au urmat ameninţări cu moartea. A fost o perioadă delicată, iar eu nu am avut nicio reacţie la început. Nu ştiam dacă furia şi ameninţările suporterilor români vor lua forme concrete.

Revolta a fost provocată de un penalty pe care l-am dictat împotriva echipei României, când aceasta conducea cu 1-0.", susţine Meier în memoriile sale.

Un jucător care avea deja un cartonaş galben trebuia să execute un corner. Sfidător, s-a îndreptat agale spre fanion, convins că nu îi pot da cartonaş roşu şi nu pot prelungi meciul.
Urs Meier, despre Dorinel Munteanu

"Toţi erau convinşi că eu sunt vinovat"

Tot el continuă: "În minutul 72, românii conduceau cu 2-1, rezultat care îi califica la Euro 2004. De altfel, pe parcursul meciului jucaseră mai bine decât adversarii lor. Spre sfârşitul partidei, românii au irosit o ocazie uriaşă. S-au purtat de parcă în ziua aia nu li se putea întâmpla nimic. Un jucător care avea deja un cartonaş galben trebuia să execute un corner.

Sfidător, s-a îndreptat agale spre fanion, convins că nu îi pot da roşu şi nu pot prelungi meciul. În prelungiri, antrenorul a dorit să mai facă o schimbare. În acest caz, prelungirile vor dura mai mult. Exact în secunda 30 a minutului 94 s-a întâmplat ceea ce avea să declanşeze furia românească", scrie elveţianul.

"Am încercat să mă apăr"

"Danezii au marcat şi au egalat. Ei mergeau mai departe, iar românii stăteau acasă. Românii erau convinşi că eu eram vinovat de eşecul lor, şi nimic nu putea să le schimbe părerea. Presa românească s-a implicat mult prea mult în această poveste şi mi-a făcut publică adresa de e-mail.

Am fost bombardat cu e-mailuri pline de ameninţări dintre cele mai dure. Am încercat să mă apăr, sperând totodată că totul se va termina într-o bună zi. Reacţia lor a depăşit cu mult supărarea normală a unor iubitori de fotbal. Şi ar fi fost de ajuns ca unul dintre ei să-şi pună ameninţările în practică", încheie Meier.

Am fost bombardat cu e-mailuri pline de ameninţări dintre cele mai dure. Reacţia lor a depăşit cu mult supărarea normală a unor iubitori de fotbal. Şi ar fi fost de ajuns ca unul dintre ei să-şi pună ameninţările în practică.
Urs Meier, despre fanii români

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite