Australian Open, o victorie a nevaccinaţilor: Cum s-a schimbat, brusc, situaţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fără Novak Djokovici, deţinătorul trofeului la Australian Open, turneul ar înregistra pierderi financiare importante
Fără Novak Djokovici, deţinătorul trofeului la Australian Open, turneul ar înregistra pierderi financiare importante

La Australian Open (17-30 ianuarie 2022) se prefigurează o a doua ediţie controversată la rând! Asta după ce, în actuala stagiune, cam toţi participanţii au trăit un coşmar.

Dacă în 2021, restricţiile epidemiologice, care au ţinut unii jucători şi 14 zile în carantină dură, în nişte camere de hotel cu şoareci şi fără lumină naturală, au dat naştere la un scandal monstru, acum tensiunile au apărut deja tot din cauza condiţiilor de participare. Care, spre deosebire de ultima ediţie, vor fi diferite pentru cei vaccinaţi şi cei nevaccinaţi.

Într-o primă fază, s-a speculat că, de fapt, sportivii care au refuzat imunizarea în faţa formelor grave ale COVID-19 nici nu vor fi lăsaţi în Australia. Acum însă, un e-mail primit de jucătoarele de tenis a „transpirat“ în presa internaţională prin intermediul jurnalistului Ben Rothenberg. Specialist în tenis, acesta scrie, periodic, în prestigiosul „The New York Times“. Din informaţiile obţinute de el reiese că, la Australian Open 2022, vor putea participa şi cei nevaccinaţi. Doar că vor avea parte de nişte restricţii draconice, spre deosebire de cei imunizaţi împotriva formelor grave ale bolii.

Carantină, apoi „captivitate“ parţială

Concret, în documentele publicate de Rothenberg se vede că vaccinaţii, deşi pot contracta virusul şi pot fi contagioşi, vor fi lăsaţi să facă ce vor şi să meargă oriunde, cu condiţia să aibă două teste negative: unul înainte de a sosi la Melbourne şi altul, la 24 de ore după ce se vor da jos din avion. Prin comparaţie, iată ce îi aşteaptă pe cei nevaccinaţi:

 *Pot sosi în Australia oricând după data de 1 decembrie, dar vor începe o carantină dură de 14 zile, imediat după sosire. 

*Trebuie să facă un test PCR cu maximum 72 de ore înainte de a porni spre Australia.

*Trebuie să fie testaţi, periodic, pe durata şederii, la Melbourne.

*Vor sta într-o „bulă sanitară“, inclusiv după ce vor încheia perioada de 14 zile de carantină dură într-o cameră de hotel. Ceea ce înseamnă că nu vor avea voie să părăsească complexul „Melbourne Park“, care găzduieşte Australian Open.

Revoltă în Australia

Deocamdată, condiţiile de participare la Australian Open 2022 n-au fost comunicate oficial de organizatori. 

Documentele publicate de Ben Rothenberg ne oferă însă o imagine despre cum va arăta competiţia din luna ianuarie, în linii mari. Iar informaţiile care au „transpirat“ deja în presă au creat un val de indignare în Australia. Asta deoarece autorităţile au impus vaccinarea obligatorie pentru toţi cei care lucrează în sectorul public, pentru sportivii de performanţă, dar şi pentru cei care urmează să ajungă în Australia din afara ţării. Faptul că organizatorii Australian Open iau în calcul ca jucătorii de tenis nevaccinaţi să fie primiţi în ţară i-a indignat pe localnici.

Andrews

Mai ales că, acum o săptămână, Daniel Andrews (foto), şeful statului Victoria a cărui capitală e Melbourne, spunea cu totul altceva: „Nu cred că vreun jucător nevaccinat de tenis va primi viza de intrare în Australia. Virusul nu ţine cont de locul tău în clasamentul mondial sau de câte titluri de Grand Slam ai în palmares. Sunt chestiuni complet irelevante. Trebuie să fii vaccinat, ca să te protejezi pe tine şi pe cei din jurul tău“.

„E deplasat să mă întrebi dacă m-am vaccinat“

Aşadar, Australian Open 2022 pare că ia în calcul o schimbare de optică, după ce organizatorii şi-au dat seama că, fără jucătorii nevaccinaţi, vor pierde nume grele. În fruntea listei se află chiar liderul ATP, Novak Djokovici. Care e şi deţinătorul trofeului, după ce a câştigat Australian Open 2021.

Sârbul de 34 de ani a avut deja un discurs virulent, când a fost întrebat despre vaccinare. Şi a refuzat, în mod categoric, să dea vreo informaţie, în acest sens.

„Urmăresc situaţia din Australia şi, din câte înţeleg, decizia finală a autorităţilor şi a Tennis Australia va veni în două săptămâni, deci în prima sau a doua săptămână a lunii noiembrie. Nu ştiu dacă merg în Australia, nu ştiu ce se întâmplă. În prezent, situaţia nu e deloc bună. Nu doar în sport, ci în general, s-a creat o diferenţă între cei vaccinaţi şi cei nevaccinaţi. Sunt dezamăgit. E oribil dacă discriminăm o persoană, doar pentru că ia o decizie personală. E treaba fiecărui om dacă vrea sau nu să se vaccineze. Media pune presiune pe mulţi oameni. În acest moment, sunt prea multe informaţii contradictorii. Totul se schimbă rapid. Eu am propria opinie, dar nu voi dezvălui dacă sunt sau nu vaccinat. E o chestie personală. Mi se pare deplasat să întrebi asta! Prea mulţi oameni îşi iau această libertate, de a întreba dacă te-ai vaccinat. Apoi, te judecă!“, a explicat liderul ATP.

20 de trofee de Grand Slam a câştigat Novak Djokovici, fiind pe locul 1 în clasamentul all-time, alături de Roger Federer şi Rafael Nadal.  
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite