ANALIZĂ Iordănescu poate avea o echipă plină de fotbalişti campioni la Euro 2016

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vlad Chiricheş
Vlad Chiricheş

Până la turneul final din Franţa mai sunt mai puţin de cinci luni şi toţi selecţionerii visează ai aibă în lot cei mai buni jucători la ora meciurilor.

Deşi se plânge adesea de lipsa soluţiilor la echipa naţională, din pricina ariei restrânse de selecţii, România poate trimite la Euro p echipă cu mulţi campioni. Şi nu e vorba doar despre cei care vor veni din campionatul intern, unde lupta în play-off se anunţă aprigă, ci de câţiva stranieri, deloc puţini, care pot câştiga titlul în campionatele în care joacă, la finele acestui sezon.
Vlad Chiricheş poate fi premiantul sezonului 2015-2016, dacă Napoli îşi păstrează poziţia de lider pe care se află acum. După 20 de etape, Napoli are 44 de puncte dar Juventus (42 pct) şi Inter (40 pct) o pândesc de aproape. Chiricheş nu e chiar titular la Napoli, cu 11 meciuri jucate în toate competiţiile, dar e o prezenţă constant în lotul napoletanilor. Napoli n-a mai luat titlul în Italia din 1990, de pe vremea lui Maradona.
O performanţă uriaşă poate obţine şi Ovidiu Hoban, în Israel, unde echipa sa, Hapoel Beer Sheeva conduce în clasament, Hapoel se bate la titlu cu Maccabi Tel Aviv, iar Hoban este titular şi specialiştii îl consider cel mai bun străin din campionat. Pentru jucătorul de 33 de ani ar fi primul titlu din carieră, iar pentru echipa sa abia al treilea din istoria clubului, după cele din 1975 şi 1976.
În Bulgaria titlul pare a fi o afacere românescă într-un joc 3 contra 1. Moţi, Keşeru şi Prepeliţă sunt la Ludogoreţ, iar Luchin tocmai asemnat cu Levski Sofia. Avantajul pare a fi de partea primilor, Ludogoreţ fiind campioana ultimelor patru ediţii. Moţi a fost părtaş la trei dintre aceste titluri, Prepeliţă la ultimul, în vreme ce Keşeru are doar jumătate de sezon la Razgrad.
Mari şanse de a ieşi campion are şi Alexandru Măţel, echipa lui, Dinamo Zagreb, fiind campioana ultimelor zece ediţii din Croaţia. Dinamo domină autoritar fotbalul croat, iar Măţel s-a integrat bine în echipă, chiar dacă la început a avut câteva probleme de acomodare.

Pantilimon, cel mai năpăstuit
Aceştia ar fi jucătorii care ar putea veni la naţională cu un moral ridicat după terminarea sezonului. Există însă şi destui care tremură pentru situaţia echipelor lor de club. Maxim, Pantilimon, Torje, Rusescu, Stancu şi Latovlevici se bat la retrogradare şi vor avea parte de un final de sezon încins. Dintre ei, Pantilimon are cea mai ingrată situaţie, deoarece după ce a fost titular mare parte din sezon acum s-a trezit exilat în postura de al treilea portar al lui Sunderland şi zilele lui par numărate la echipa engleză.
Andone marcheză pentru promovare
Unul dintre cei mai în formă stranieri în acest moment este Florin And one, de la Cordoba. El a marcat de zece ori în acest sezon pentru echipa spaniolă, pe care a dus-o pe primul loc în liga secundă, cu mari şanse promovare. Andone este unul dintre golgheterii competiţiei, iar presa spaniolă îl laudă foarte des, considerând că are mari şanse să prindă un transfer la o echipă mult mai bună.
Cu ochii pe arabi
România este singura naţională calificată la Euro 2016 care se bazează pe doi jucători care evoluează în fotbalul arab, ambii fiind titular în echipa lui Anghel Iordănescu. Lucian Sânmărtean e pe locul trei în Arabia Saudită, cu Al Ittihad, iar Dragoş Grigore şi echipa sa Al Sailyia sunt pe locul şapte în Qatar. Forma lor fizică va fi foarte important la Euro şi trebuie ţinut cont de faptul că de regulă competiţiile din Golf se termină mai repede decât cele din Europa.



Se bat la campionat
Chiricheş Napoli locul 1
Hoban Hapoel Beer Sheeva locul 1
Moţi Ludogoreţ locul 1
Prepeliţă Ludogoreţ locul 1
Keşeru Ludogoreţ locul 1
Luchin Levski Sofia locul 2
Măţel Dinamo Zagreb locul 1

Luptă pentru cupele europene
Tătăruşanu Fiorentina locul 4

Sunt la retrogradare
Maxim Stuttgart
Pantilimon Sunderland
Tănase Sivasspor
Stancu Genclerbirligi
Latovlevici Genclerbirligi
Torje  Ankaraspor
Rusescu Ankaraspor

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite