ANALIZĂ Cum afectează coronavirus lumea sportului la nivel global

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sportul din toată lumea, afectat de coronavirus
Sportul din toată lumea, afectat de coronavirus

Ultimele săptămâni „s-au tradus” în lumea sportului prin competiţii peste competiţii anulate sau, în cel mai bun caz, reprogramate, ceea ce a adus cu sine o serie de incertitudini, toate cu un numitor comun: ce impact va avea coronavirus la nivel global?

Mulţi sportivi se vor vedea nevoiţi să apeleze la job-uri secundare, pe fondul a numeroase competiţii amânate, unele fără termen. Un exemplu este cel al boxului, aşa cum arată o analiză asumată de BBC. 

Adio carieră de sportiv, bun venit alt job

„Coronavirus va avea un impact masiv asupra oricărui business, în mod particular asupra boxului. Dacă va dura până în septembrie, octombrie, noiembrie, decembrie, vom avea sportivi fără meciuri, pe toată durata anului. 

Vor putea fi nevoiţi să renunţe la box şi să-şi ia o altă slujbă, ceea ce este dramatic pentru cineva care îşi dorea să-şi trăiască visul. Dacă nu sunt evenimente, companiile nu produc bani, iar sportivii nu pot fi premiaţi financiar. Vom vedea cum mulţi jucători vor fi nevoiţi să renunţe sau să reducă nivelul, în lipsa încasărilor”, arată BBC.

Nu ajută nici faptul că Jocurile Olimpice sunt sub semnul întrebării, neştiindu-se dacă mai este vreo şansă să se dispute anul acesta sau dacă vor fi reprogramate pentru anul viitor. Iar pentru un pugilist care s-a anatrenat patru ani pentru marele vis, o recunoaştere olimpică, un eventual an în plus, mai ales în condiţii incerte, îl poate scoate din circuit.

Sportul, pus pe pauză la nivel global

Boxul nu este deloc singurul caz de acest gen, fiind preconizat ca orice sport să aibă parte de o reorganizare, un fel de „reset”, în funcţie de cât de mult va dura episodul global numit coronavirus. Până acum, ştim că toate marile campionate de fotbal s-au amânat, cele mai optimiste prevăd revenirea în luna aprilie, dar cele mai multe nu percep posibil acest lucru, până în mai. EURO 2020 a devenit EURO 2021, Jocurile Olimpice nu se vor mai disputa la data stabilită. Lumea sportului, aşa cum o ştiam noi, nu mai există.

Ce se întâmplă cu România?

În România, Liga I este amânată cel puţin până luna viitoare şi toate celelalte sporturi au intrat într-o pauză, de la tenis, până la handbal, volei sau baschet. Pauză care afectează îndeosebi fotbalul, multe cluburi din primul eşalon românesc avertizând că sunt în prag de colaps, în lipsa banilor proveniţi de la drepturile de televiziune a meciurilor. 

„Sperăm ca sportul să-şi revină, până la mijlocul sau la finalul verii, dar nimeni nu ştie când se va întâmpla, de fapt, acest lucru”, mai spune BBC, care concluzionează „Vom învinge acest episod, trebuie să facem ceea ce ni se spune, pentru că există un viitor pentru această ţară, pentru sport şi pentru economie”, ceea ce se poate aplica la fel de bine şi în cazul României.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite