A plecat ultimul cavaler al fluierului. Povestea lui Nicu Rainea, omul care i-a strunit la Mondiale pe Maradona şi pe Platini

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nicolae Rainea a murit ieri, la 81 de ani, dar va rămâne în istorie ca cel mai titrat arbitru român, omul care a arbitrat la 3 Cupe Mondiale, o finală de Campionat European şi trei finale de cupe europene.

Nicolae “Nicu” Rainea a murit ieri la Spitalul din Galaţi din cauza unui edem pulmonar. A condus meciuri de la trei Campionate Mondiale şi la un European, performanţă unică în arbitrajul românesc, care greu va mai putea fi egalată de cineva.

Pe timpul lui Nicolae Rainea, arbitrii erau numiţi “cavaleri ai fluierului”. Acum, ei sunt , în cea mai optimistă variantă “fluieraşi”. Cam asta e diferenţa dintre ceea ce a însemnat Rainea în arbitraj şi epigonii de acum.
Cariera sa a început dintr-o greşeală, aşa cum el recunoştea în urmă cu ultimul interviu acordat “Adevărul”. După o prestaţie modestă ca jucător, întreruptă de o accidentare, Nicu se afla ca spectator la un meci din Bârladul, când arbitrul de centru a rămas fără un tuşier şi l-a strigat pe Rainea din tribune să-l ajute. Fostului fotbalist, muncitor la fabrica de rulmenţi din Bârlad, i-a venit atunci ideea să se apuce de arbitraj, pusă în realitate în 1959.
În 1965, el a condus primul meci din Divizia A, UTA-Farul, iar peste doar doi ani Rainea îşi făcea loc pe lista FIFA şi îşi începea călătoria europeană. Una marcată de nenumărate meciuri şi păţanii ce au devenit peste ani amintirile lui Nicu Rainea, recuperate de “Adevărul” şi de “Gazeta Sporturilor” într-o serie de interviuri.

Iată ce spunea fostul arbitru despre…

Întâlnirea cu marii fotbalişti ai planetei 

image

CM 1978. Italia – Franţa a fost meciul de deschidere, când i-am dat "galben" lui Platini pentru simulare. I-aş mai fi putut arbitra pe italieni la acel turneu doar în finală, altfel nu mai aveam voie. Italienii au fost eliminaţi şi mi-au răpit şansa de a conduce finala.

image

CE 1980. Am arbitrat perfect un meci Italia-Anglia. Keegan striga la mine după meci "Soldi, soldi!", că aş fi luat bani de la italieni. "Soldi pe p...a mă-tii!", observatorul german mi-a dat nota nouă şi am fost trimis direct în finală, RFG cu Belgia.

rainea

CM 1982 La Italia - Argentina le-am dat galben lui Gentile şi Maradona. Abia aşteptam să mai facă ceva ca să-i dau afară. Dar n-au făcut. Doar se ţigăneau, vorbeau prostii, că eu înţelegeam şi spaniola şi italiana.

Banii câştigaţi din arbitraj

La Divizia A baremul era de 100 de lei vechi, luai şase kile de carne cu ei. În Europa primeam cam 150 de franci elveţieni, iar o treime din ei mergeau la Federaţie. La Mondiale, întâi am avut 100 de mărci pe zi, apoi 100 de dolari pe zi. Nu era barem, era o primă pentru faptul că lipseai de acasă. Acum, un arbitru câştigă din 4-5 meciuri internaţionale cât am luat eu într-o carieră.

Tentativele de mituire

Mi s-au propus bani mulţi, dar nu m-am atins de ei. Era bine dacă aveam acum măcar jumătate din banii pe care i-am refuzat. Să ştiţi că doar Steaua şi Dinamo nu au încercat niciodată să vină la mine cu ceva.

Urmaşii săi

Cred că Porumboiu a fost mai talentat ca şi Ion Crăciunescu. Dintre cei de acum îmi place Ovidiu Haţegan. Poate prinde un Mondial, are perspective. Cred că ar trebui ajutat şi Istvan Kovcs.

Ce a făcut după arbitraj

În 1983, Nicolae Rainea avea 50 de ani şi vârsta nu-i mai permitea să arbitreze. S-a stabilit la Galaţi, refuzând oferta lui Dinamo de a lucra pentru clubul bucureştean. A făcut parte din Comisia Centrală a Arbitrilor, a fost observator federal, preşedinte al AJF Galaţi şi a fost ales de patru ori consilier local al oraşului Galaţi. Un ajutor constant a găsit în Adrian Porumboiu. “Am aflat primul despre ce s-a întâmplat cu nea Nicu, Dumnezeu să îl ierte. Mi-e greu să vorbesc pentru că am fost foarte apropiaţi. A murit cel mai înalt vârf al arbitrajului românesc care nu va fi niciodată egalat. A fost un om extraordinar, un om cum rar îi va mai fi dat României să aibă, cu atât mai puţin arbitrajului românesc. Regret enorm, orice aş spune în momentele acestea ar fi în plus", a afirmat Porumboiu. Şi Crăciunescu deplânge decesul lui Rainea: “A fost un arbitru excepţional. Eu am debutat în arbitraj făcându-i linie lui Nicolae Rainea. Îmi aduc aminte că am avut un incident atunci cu un preşedinte de club şi el mi-a luat apărarea. Am fost foarte mândru de treaba asta, pentru că era mult mai uşor să arunci un tânăr arbitru în gura leilor decât să te iei de un preşedinte de club. Dar el avea o forţă extraordinară. El a fost pentru noi mai sus”.

Cea mai mare satisfacţie a mea e că atunci când merg pe stradă, prin Galaţi, lumea mă recunoaşte şi mă salută Sunt singurul arbitru din lume care a avut şansa de a arbitra toate echipele care au câştigat un Campionat Mondial A fost şi băiatul meu arbitru, dar după câteva meciuri i-am spus că dacă vrea să facă ceva de calitate în viaţă să aleagă altceva. Eu în 300 de meciuri am comis-o de 5-6 ori. La noi sunt arbitri care fac 7-8 meciuri praf într-un an


Nicolae Rainea
Nascut la 19.11.1933, la Brăila.
A jucat la Laminorul Braila, Metalul Piatra Neamt, Constructorul Bârlad.
În 1959 a intrat în corpul de arbitri, a debutat in Divizia A în 1965, iar in 1967 a fost inclus in lotul FIFA. A arbitrat până în 1983.
A arbitrat meciuri de la CM 1974, 1978, 1982, finala CE 1980 şi alte trei finale europene intercluburi.
În Divizia A a condus 267 de partide ca central.
A condus de trei ori finala Cupei României şi de patru ori derbyul Steaua – Dinamo.


Finalele lui Nicolae Rainea
1978 Cupa UEFA PSV – Bastia 3-0
1978 Supercupa Europei Liverpool – Anderlecht 2-1
1980 Campionatul European RFG – Belgia 2-1
1983 Cupa Campionilor Hamburger SV – Juventus 1-0

 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite