A plecat dintre noi un senior al rugby-ului şi al presei, Anton Groman

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fost  jucător şi antrenor de rugby, mai apoi comentator radio, Anton Groman nu mai este printre noi. Omul de sport s-a stins din viaţă, ieri, la Bucureşti. În vârstă de 85 de ani, acesta era unul dintre seniorii presei sportive din ţara noastră.

Născut în 13 iunie 1926, nea Toni, cum îi spuneau colegii de breaslă mai tineri, a început cu fotbalul, iar apoi a trecut la rugby, sport căruia i s-a dedicat până la sfârşitul vieţii. Ca junior, a evoluat la echipele Liceului "Petru Rareş" şi Locomotiva PTT, iar ca senior la CCA (actuala Steaua), Armata Pandurul şi Dinamo. După ce a agăţat ghetele în cui, a devenit antrenor. A lucrat şi la copii şi juniori - îşi amintea cu plăcere de Mariana Lucescu, prima femeie anternor de rugby din lume şi a obţinut rezultate deosebite şi la seniori Cu Dinamo IX, echipa secundă a clubului din Capitală, a reuşit victorii memorabile, care au influenţat lupta pentru titlul naţional între cele "trei mari" de atunci, Griviţa Roşie, Dinamo şi CCA. A primit titlul de Maestru Emerit al Sportului şi a fost decorat cu "Medalia Muncii".

În paralel cu activitatea sportivă, a început să colaboreze în presă. Între 1971 şi 1977, a fost angajat la TVR, redacţia Actualităţi, secţia Sport. A lucrat apoi la Radio România Actualităţi. A fost prezent la Rugby World Cup 1995, a urmărit dispute din Cupa Naţiunilor FIRA - în special, meciurile România - Franţa -, Turneul celor 5 Naţiuni şi Campionatul European (actualul Campionat Mondial) FIRA. 

Măcinat de boală, în ultimii ani Anton Groman nu mai venea la meciurile de campionat, de seniori şi juniori, aşa cum o făcea de fiecare dată în anii 90.

Intenţiona să publice o istorie a rugby-ului românesc, însă nu a reuşit să o termine.

Transmitem sincere condoleanţe familiei îndoliate.

Dumnezeu să te odihnească în pace, nea Toni!

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite