39 de ani de la primul 10! Cum a recompensat-o Ceauşescu pe Nadia pentru performanţa de la Montreal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nadia Comăneci şi imperfecţiunea tabelei care a afişat atingerea perfecţiunii    FOTO: AP
Nadia Comăneci şi imperfecţiunea tabelei care a afişat atingerea perfecţiunii    FOTO: AP

Pe 18 iulie 1976, în urmă cu fix 39 de ani, Nadia Comăneci intra definitiv în istoria sportului mondial şi devenea prima gimnastă din lume care obţinea o notă de 10. Performanţa a fost atinsă în cadrul Jocurilor Olimpice de Vară de la Montreal. La întoarcerea în ţară, Nicolae Ceauşescu a declarat-o „Erou al muncii socialiste”.

Nadia Comăneci avea doar 14 ani când a reuşit să atingă perfecţiunea. A executat fără greşeală un exerciţiu la paralele, în urma căruia arbitrii i-au acordat nota zece. Până la acel moment, în lumea gimansticii se credea că nimeni nu va putea obţine vreodată nota maximă, motiv pentru care tabela electronică era prevăzută din fabricaţie cu numai trei spaţii de afişare a notelor. Aşa se face că, după exerciţiul Nadiei Comăneci, aceasta a afişat nota 1.00, în loc de 10.00.

Povestea tabelei: "E imposibil ca cineva să obţină nota zece"

În urmă cu câţiva ani, „The Guardian” scria că, înaintea Olimpiadei de la Montreal, reprezentanţii companiei elveţiene Omega, care se ocupa de fabricarea tabelelor electronice pentru Jocurile Olimpice, îi întrebaseră pe cei de la Comitetului Olimpic Internaţional cum să arate noile tabele pentru competiţiile de gimnastică. Elveţienii propuneau adăugarea celei de-a patra cifre, în eventualitatea în care ar fi fost nevoie şi de afişarea notei zece.

Daniel Baumat, director al Omega, îşi amintea: „Ni s-a spus că nu e nevoie, pentru că e imposibil ca cineva să obţină nota zece. Aşa că am făcut tabela numai cu trei cifre”.



Pe 18 iulie 1976, Nadia Comăneci a reuşit imposibilul şi, după prima notă de zece, a mai executat, pe parcursul Olimpiadei de la Montreal, încă şase exerciţii perfecte, notate, de asemenea, cu zece. Tot de atâtea ori, tabela electronică s-a recunoscut învinsă şi a afişat de fiecare dată nota 1.00.

Imaginea româncei de 14 ani a făcut înconjurul globului ca un simbol al perfecţiunii. BBC şi Associated Press au declarat-o pe Nadia Comăneci personalitatea sportivă a anului.

Păpuşa "Nadia"

Performanţele Nadiei Comăneci i-au adus o mare popularitate şi în ţară, unde fabrica de păpuşi de la Arad a lansat păpuşa „Nadia”, care a avut un mare succes în epocă.

De asemenea, la revenirea de la Montreal, autorităţile comuniste au organizat un mare spectacol la Sala Polivalentă, unde Nadia Comăneci a fost felicitată personal de Nicolae Ceauşescu şi declarată „Erou al muncii socialiste”, cel mai tânăr român care a primit această distincţie. Drept recompensă, Nadia Comăneci a primit 100.000 de lei şi o maşină Dacia.

Nadia Comaneci 18 iulie 1976 primul 10 FOTO AP

"Zeiţa de la Montreal": Nadia Comăneci, în timpul exerciţiului de la paralele notat cu zece la Olimpiada de la Montreal (18 iunie 1976)   FOTO: AP

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite