VIDEO Capul Sf. Andrei, pe umerii preoţimii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Moaştele Sfântului Andrei au fost purtate în procesiune prin centrul Capitalei
Moaştele Sfântului Andrei au fost purtate în procesiune prin centrul Capitalei

Mii de oameni s-au îmbulzit, ieri, în Bucureşti, să se închine la moaştele Sfântului Andrei, aduse din Grecia cu prilejul sărbătoririi Sfântului Dimitrie cel Nou.

Capul Sfântului Andrei a fost adus ieri-dimineaţă de la Patras (Grecia), pentru prima dată în Bucureşti, cu ocazia sărbătorii Sfântului Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Capitalei, organizate de Patriarhia Română în perioada 24-28 octombrie. Moaştele au fost duse în procesiune de la aeroport la Catedrala Patriarhală din Capitală, unde vor rămâne până vineri. De aici urmează să fie duse la Sibiu şi Alba-Iulia, cu prilejul proclamării solemne a canonizării mitropoliţilor Andrei Şaguna şi Simion Ştefan.

La Patriarhie via Catedrala Neamului

„Acesta este un moment important în viaţa noastră, a ortodocşilor. Cu toţii vom lua binecuvântare şi sfinţenie de la Sfântul Andrei", vorbea ieri, evlavios, Mitropolitul Olteniei, Preasfinţia Sa părintele Irineu, despre moaştele Sfântului Andrei. Alături de el s-a aflat tot timpul PF Teodor ­al II-lea, Papă şi Patriarh al Alexandriei şi al întregii Africi.

image

La procesiune au participat peste 500 de preoţi   Foto: L. Muntean

Jumătate de oră, cât a ţinut ceremonia de întâmpinare a moaştelor în Salonul Oficial al Aeroportului Otopeni, armata de tineri prelaţi care înconjurau moaştele şi-au testat telefoanele 3G pe angajaţii aeroportului, care au făcut coadă pentru binecuvântare. ­De-aici, osemintele au fost duse mai departe, cu o dubiţă, escortată de Poliţie şi limuzinele negre ale preoţilor, până la locul unde s-au pus bazele Catedralei Neamului, în spatele Parlamentului. De la marele eveniment nu putea lipsi Patriarhul României, Preafericitul Daniel, care a sosit cu o limuzină de lux pe care a parcat-o la buza fundaţiei.

Prelaţii s-au plictisit la ceremonie

Peste 500 de preoţi în veşminte aurii s-au încolonat, ca la armată, au privit şi s-au închinat la moaşte până au obosit. Ori ­s-au plictisit. La un moment dat, în timp ce mulţimea cuvioasă înconjura fundaţia viitoarei catedrale, unii dintre prelaţi păreau mai degrabă interesaţi să vorbească la telefon prin căşti pitite pe sub manta. Unii chiar căscau de plictiseală în timpul slujbei, însă erau treziţi de valurile de praf şi microfonia boxelor.

La procesiune au participat peste 500 de preoţi   p Foto: L. muntean

Sute de enoriaşi au venit să se închine la moaşte Foto: mediafax

Muncitorii care lucrează la catedrală s-au proptit fiecare în scule sau pe garduri pentru o cruce, aducându-şi aminte de toate datoriile. „Stăm ­de-acum. Ce să facem? Oricum suntem plătiţi prost, cu 1.400 de lei. Cu banii ăştia nici nu-mi permit să fac naveta la sfârşit de săptămână ca să-mi văd familia în Bacău sau să-mi plătesc datoriile", i-a scăpat unui muncitor ofuscat.

Sf. Andrei, „la pachet" cu Sf. Dumitru

După ce au terminat de înconjurat amplasamentul viitorului edificiu, convoiul de preoţi şi sutele de credincioşi au luat drumul Patriarhiei, la pas, până pe Dealul Mitropoliei. Aici alte moaşte. Moaştele Sfântului Dumitru au generat o coadă până în Centru. Coadă care s-a multiplicat rapid odată instalate şi moaştele Sfântului Andrei în baldachinul special amenajat. Sărbătoarea Sfântului­ ­Dimitrie cel Nou se va încheia, vineri, 28 octombrie, timp în care, sunt aşteptaţi să se închine la moaştele celor doi sfinţi peste 150.000 de pelerini.

Programul sărbătorii Sf. Dimitrie cel Nou

- Marţi: între orele 9.30 şi 12.00, va fi oficiată Sfânta
Liturghie la Patriarhie
- Miercuri: ora 12.00, Patriarhul Daniel va întâmpina delegaţia Patriarhiei Alexandriei, condusă de Preafericitul Părinte Teodor al II-lea
- Joi: ora 9.30, Un sobor de preoţi ortodocşi români, greci, bulgari şi ucraineni va oficia Sfânta Liturghie
- Vineri: ora 12.00 capul Sfântului Andrei va fi dus la Catedrala Mitropolitană din Sibiu

Sfântul Andrei, apostolul care a creştinat poporul român

Apostolul Andrei a ajuns pe teritoriul actual al României în secolul I după Hristos. El a fost cel dintâi chemat apostol, de unde şi numele Andrei, care înseamnă "cel dintâi". Acesta face parte din categoria apostolilor care au pus bazele istorice ale bisericii creştine. Deoarece, în călătoriile sale, a reuşit să propovăduiască Evanghelia în regiunea de est şi sud-est a Europei, Sfântul Andrei este considerat ocrotitorul României, Rusiei şi, mai ales, al Greciei.

Sute de enoriaşi au venit să se închine la moaşte p Foto: mediafax

„Noi nu suntem nişte scenografi ai unei mitologii. Sfântul Andrei la noi nu este Halloween, ci este personajul fondator al unei istorii, desigur, care a cunoscut destule fluctuaţii, la capătul căreia s-a articulat un creştinism local. Se spune că avem un creştionism apostolic, la asta ne referim, că avem temelie apostolică. Nu avem nicio mărtuire scrisă, referitor la prezenţa Sfântului Andrei pe teritoriul tării noastre, dar există mărturii arheologice, unele insuficient cercetate. În Dobrogea este un imens şantier care aşteaptă să fie cercetat", a explicat teologul Radu Preda. De asemenea, acesta a mai precizat că tradiţiile populare pe care le urmează românii în noaptea Sfântului Andrei sunt rămăşiţe ale culturii poporului creştinat.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite