Viaţa de dincolo de gratii: „Nu-mi vine să cred că sunt acelaşi om!”. Specialişti: „Media de vârstă la care se comit infracţiuni a scăzut foarte mult!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mai mulţi deţinuţi le-au vorbit studenţilor despre ce presupune viaţa in penitenciare FOTO Adevărul
Mai mulţi deţinuţi le-au vorbit studenţilor despre ce presupune viaţa in penitenciare FOTO Adevărul

Media de vârstă la care se comit infracţiuni a scăzut foarte mult în ultimii ani, atrage atenţia Cristina Teoroc, director adjunct la Penitenciarul Jilava, unde se află peste 1.200 de deţinuţi. O altă problemă, spune specialistul, e faptul că integrarea acestora în societate se face greoi, în lipsa asistenţilor sociali, prea puţini comparativ cu nevoia din sistem.

„În întreg sistemul penitenciar există aproximativ 60 de asistenţi sociali. Asta presupune o serie de dificultăţi pentru noi, în condiţiile în care asistentul social este cel care face legătura între familie şi deţinut. Din păcate, sunt mulţi care nu mai au familie şi care nu sunt vizitaţi de nimeni”, a explicat, pentru adevarul.ro Cristina Teoroc.

Potrivit acesteia, angajările în sistem sunt blocate de ani buni, iar penitenciarele, peste 40 la număr în toată ţara, duc o mare lipsă de specialişti.

„La noi sunt patru asistenţi sociali şi cinci psihologi, în condiţiile în care sunt peste 1.200 de persoane încarcerate. Potrivit standardelor minime, ar trebui să avem un psiholog şi un asistent social la fiecare 100 de deţinuţi. Este un deziderat greu de atins”, completează Teoroc.

60% din cei care ies din penitenciar recidivează

Potrivit acesteia, rolul asistentului social se accentuează în special în ultimele luni de execuţie a pedepsei, când deţinutul ar trebui să se pregătească pentru a da piept cu lumea de afară. De cele mai multe ori, însă, aceştia recidivează. Cam 60% din ei se întorc în penitenciar după ce comit infracţiuni precum tâlhării sau trafic de droguri.

„Mai grav este că sunt foarte mulţi tineri deja la 30 de ani ajung să fie recidivişti. Nu reuşesc să se angajazeze, să se reintegreze în comunitate şi cad în patima drogurilor. Încep de mici cariera infracţională. Din ceea ce văd, cred că faţă de anii trecuţi, media de vârstă la care se comit infracţiuni a scăzut foarte mult. Din ce în ce mai mulţi tineri ajung în penitenciari, fie ei şi studenţi”, a explicat Cristina Teoroc.

Consumator de heroină în adolescenţă

Aşa s-a întâmplat şi în cazul lui Viorel, un tânăr de 32 de ani care a început să consume droguri la 16 ani. Dacă la început fuma marijuana şi lua ecstasy, cu timpul a început să treacă pe droguri mai puternice. În câţiva ani, a ajuns consumator de heroină, dar, ştiind riscurile la care se supunea dacă şi-ar fi injectat substanţa, a preferat să o prizeze.

La 19 ani, făcea deja trafic cu droguri şi, la un moment dat, a fost prins de poliţişti. Mai are de ispăşit un an şi ceva din pedeapsa dată de magistraţi şi priveşte cu optimism spre viitor. Vrea să îşi găsească un serviciu, dar este conştient că îi va fi greu să câştige încrederea angajatorului.

„Nu-mi vine să cred că sunt aceeaşi persoană”

În prezent, este un membru de bază al grupului de terapie din cadrul Penitenciarului Jilava şi a renunţat complet la droguri.

„Tocmai asta este frumuseţea acestui program. Când mă uit la mine, nu îmi vine să cred că sunt aceeaşi persoană. Am abandonat şi şcoala, nu mi se părea important să am studii, iar părinţii, fiind altă generaţie, nu m-au înţeles. Sunt conştient că am greşit mult, dar am reuşit să particip la cursuri de calificare în penitenciar şi să îmi termin un curs de utilizare a computerului”, a povestit tânărul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite