Valeriu Gheorghiţă despre tulpina indiană depistată în România: „Nu sunt motive de îngrijorare”

Valeriu Gheorghiţă despre tulpina indiană depistată în România: „Nu sunt motive de îngrijorare”

Valeriu Gheorghiţă a spus că nu există motive de îngrijorare în ceea ce priveşte varianta tulpinii indiene depistată în România.

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a spus că nu sunt motive de îngrijorare în ceea ce priveşte varianta tulpinii indiene depistată în România. Deşi tulpina indiană ar putea face faţă anticorpilor dobândiţi după imunizare, nu reduce eficienţa pe care o au vaccinurile.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit lui Gheorghiţă, oamenii trebuie să continue să se vaccineze, pentru că aceasta este calea prin care se poate reduce riscul de a apărea noi mutaţii ale virusului.

„Tulpina indiană este definită prin prezenţa a două mutaţii care se asociază cu reducerea activităţii neutralizante a anticorpilor, dar nu e un impas semnificativ care să reducă eficienţa vaccinurilor. Mesajul e să ne vaccinăm ca să reducem riscul să se cumuleze noi mutaţii.”

Valeriu Gheorghiţă spune că nu e neapărat mai contagioasă mutaţia identificată pe această tulpină. Comparativ cu cea sud-africană, nu e mai rezistentă faţă de vaccinurile actuale.

„Vaccinurile îşi menţin eficienţa faţă de complicaţiile bolii, riscul de spitalizare. Nu avem motive să ne îngrijorăm. Rămân aceleaşi măsuri de prevenţie valabile", a declarat Valeriu Gheorghiţă.

O variantă a tulpinii indiene de COVID-19, diferită de cea care a dus la criza din India, a fost identificată într-un focar din judeţul Braşov. Cinci persoane sosite din India au fost depistate pozitiv. Este vorba de muncitori care lucrează în construcţii, în Colonia Bod.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările