Valeriu Gheorghiţă, despre criza sanitară: Sistemul medical nu e deloc lipsit de vină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Coordonatorul CNCAV a afirmat că şi-ar dori ca societatea profesională să fie mai activă în combaterea dezinformării şi nu invers  Foto: Arhivă
Coordonatorul CNCAV a afirmat că şi-ar dori ca societatea profesională să fie mai activă în combaterea dezinformării şi nu invers  Foto: Arhivă

Printre cauzele eşecului campaniei de vaccinare anti-COVID se numără lipsa educaţiei sanitare, a declarat, miercuri, coordonatorul campaniei de vaccinare (CNCAV),  Valeriu Gheorghiţă, care afirmă că „sistemul medical nu e deloc lipsit de vină”. Medicul militar a spus că şi-ar fi dorit o prezenţă mai activă a medicilor în combaterea dezinformării.

"Nu e suficient să ai accesibilitate la vaccinare, să ai pregătire şi organizare logistică, atât timp cât nu ai credibilitate, cât timp vorbim de o lipsă pe alocuri de educaţie sanitară, o problemă de sistem, de ani de zile, rămasă nerezolvată şi care azi ne arată care sunt adevăratele probleme ale societăţii”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, preşedintele CNCAV, la lansarea Forumului  Român Pro-Vaccinare, potrivit Digi 24.

Coordonatorul CNCAV a spus de asemenea că unele cadre medicale nu doar că nu au recomandat vaccinarea anti-COVID, ci chiar au fost „vehement împotriva vaccinării”.

„Sistemul medical nu e deloc lipsit de vină, pentru că în această perioadă am observat cadre medicale care nu doar că nu au recomandat vaccinarea, ci au fost împotrivă în mod vehement”, a declarat şeful CNCAV. 

Potrivit medicului militar, în România se practică „medicina de bloc”, unde persoane neavizate recomandă altora tot felul de antibiotice.

„Constat un lucru foarte interesant: în România se practică medicina de bloc, n-avem nici cea mai mică reţinere să recomandăm oamenilor să ia antibiotice, tot felul de medicamente, în condiţiile în care nu avem nicio expertiză”, a precizat preşedintele CNCAV.

Valeriu Gheorghiţă: Cel mai bun tratament e vaccinarea

Coordonatorul CNCAV a afirmat că şi-ar dori ca societatea profesională să fie mai activă în combaterea dezinformării şi nu invers deoarece, potrivit lui, cel mai bun tratament e vaccinarea.

„Mi-aş fi dorit să fie o prezenţă mult mai activă a societăţii profesionale, a corpului medical în combaterea dezinformării, pentru că acesta e rolul profesionistului în sănătate - să combată dezinformarea, să promoveze educaţia medicală, să recomande vaccinarea, indiferent că vorbim de Covid sau alte tipuri.

În fiecare zi primesc sesizări legate de medici care contraindică nejustificat vaccinarea, inventează contraindicaţii legat de vaccinare. În momentul de faţă, cel mai bun tratament e vaccinarea. Nu avem altă soluţie. Dacă nu înţelegem asta, putem creşte numărul de paturi cât vrem, pentru că lupta nu va fi câştigată aşa”, a conchis Valeriu Gheorghiţă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite