Valeriu Gheorghiţă: Ne aşteptăm ca în următoarele 2 luni să se autorizeze vaccinarea anti-COVID a copiilor cu vârsta peste 12 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare spune că aceasta ar fi un avantaj suplimentar atât pentru copii care din păcate se află la evidenţă cu boli cronice Foto: Arhivă
Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare spune că aceasta ar fi un avantaj suplimentar atât pentru copii care din păcate se află la evidenţă cu boli cronice Foto: Arhivă

Medicul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, spune că în următoarele două luni ar putea fi acordată autorizaţia pentru vaccinarea anti-COVID a grupei de vârstă 12-15 ani, după ce compania Pfizer a anunţat miercuri că testele sale arată o eficienţă a vaccinului de 100% în cazul copiilor.

„Este o veste foarte bună faptul că acest vaccin îşi dovedeşte eficacitatea, siguranţa şi tolerabilitatea şi la grupa de vârstă mai mică de 16 ani. În momentul de faţă, datele sunt cât se poate de bune. Ne aşteptăm ca în următoarele două luni atât FDA (agenţia americană pentru medicamente), cât şi agenţia europeană a medicamentului să acorde autorizarea de punere pe piaţă şi pentru această categorie de vârstă şi foarte probabil că din al treilea trimestru al acestui an vom putea începe vaccinarea şi la această grupă de vârstă, aşa încât, iată, vom avea primul vaccin care va putea fi utilizat şi la grupa de vârstă de peste 12 ani”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, la Digi 24.

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare spune că aceasta ar fi un avantaj suplimentar atât pentru copii care din păcate se află la evidenţă cu boli cronice, cât şi pentru combaterea şi limitarea consecinţelor pandemiei.

„Va fi un avantaj suplimentar în special pentru copiii care sunt în evidenţă, din păcate, cu boli cronice, boli care îi expun la un risc crescut de a face forme severe, chiar dacă sunt la o vârstă mică. În al doilea rând, în lumina noilor date, practic putem să avem o şansă în plus la limitarea răspândirii acestei infecţii în rândul populaţiei şi implicit la limitarea consecinţelor pandemiei”, a adăugat Gheorghiţă. 

Totodată, conform sursei citate, medicul a subliniat că marele avantaj al acestui vaccin este că poate fi administrat persoanelor cu boli cronice şi a povestit că a primit o solicitare din partea părinţilor unui adolescent de 14 ani, aflat în evidenţă cu o boală oncologică şi care urma să facă un tratament în Israel, unde i s-a cerut să fie vaccinat înainte de demararea procedurilor, pentru acele proceduri scad imunitatea foarte mult şi expun persoana respectivă la forme severe. 

„Profilurile de siguranţă şi tolerabilitate (în cazul copiilor) au fost foarte bune şi sunt perfect superpozabile peste reacţiile adverse înregistrate la grupa de vârstă de peste 16 ani şi anume 80% dintre reacţiile adverse raportate au fost cele la locul de administrare, cu disconfort local, tumefacţie, durere locală. Au fost, sigur, şi reacţii sistemice, cu stare de oboseală, cu durere de cap, febră, frisoane şi dureri articulare. Practic, este acelaşi profil de siguranţă”, a punctat Valeriu Gheorghiţă. 

El a precizat că doza este aceeaşi ca la adulţi, de 0,3 ml, ceea ce înseamnă că nu se schimbă cu nimic modalitatea de administrare şi dozajul. 

„Practic, putem să continuăm şi să includem şi această grupă de vârstă (în campania de vaccinare - n.r.), după ce vom avea autorizarea de punere de piaţă”, a mai spus medicul.

CEO-ul companiei Pfizer, Albert Bourla, a anunţat miercuri că vaccinul  dezvoltat împotriva COVID-19 a fost extrem de eficient la copii, demonstrând o eficienţă de 100% într-un studiu clinic în faza a treia, în care au fost implicaţi adolescenţi cu vârste cuprinse între 12 şi 15 ani. Pfizer/BioNTech speră să înceapă vaccinarea acestei grupe de vârstă înainte de noul an şcolar. În paralel, a început un studiu şi pentru grupa de vârstă 6 luni - 11 ani. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite