UPDATE Un milion de lei, alocaţi pentru bolnavii de cancer. Victor Ponta: miercuri fondurile vor fi suplimentate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
copil cancer adevarul

Ministerul Sănătăţii a anunţat că, din bugetul pentru 2013, peste un milion de lei vor fi alocaţi medicamentelor necesare bolnavilor de cancer. Reprezentanţii instituţiei susţin că urmează să propună modalităţi de suplimentare a acestor fonduri cu încă un milion de euro.

UPDATE: Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, pentru Hotnews că s-au găsit soluţii reale pentru ca problema medicamentelor pentru bolnavii de cancer să fie rezolvată definitiv. „Din păcate situaţia medicamentelor pentru programele speciale oncologice s-a rezolvat doar statistic (de la circa 2.500 de bolnavi pe listele de aşteptare, la 1.200 şi reducerea perioadei de la şase la două luni). Azi,îmrepună cu Ministerul Finanţelor şi Ministerul Sănătăţii, am identificat soluţiile reale pentru ca problema să fie rezolvată definitiv.Miercuri în şedinţa de guvern, prin modificarea a două legi, vom pune la dispoziţia UNIFARM banii necesari. Îmi cer eu iertare pentru incredibilele bariere birocratice pe care doar acum şi sub presiunea opiniei publice am reuşit să le îndepărtez", a precizat premierul.


„Fondurile necesare pentru asigurarea medicamentelor oncologice specifice, necesare tratamentului bolnavilor cu afecţiuni oncologice, sunt asigurate în cadrul Programului naţional de oncologie. În proiectul de buget pentru anul 2013, sumele alocate depăşesc 1.000.000 de lei. Mai mult, începând cu 1 martie 2013, finanţarea programului va fi transferată la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, având în vedere specificul curativ al acestuia”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii (MS).

Reprezentanţii ministerului susţin că încearcă să găsească o soluţie pentru a asigura aprovizionarea continuă cu medicamentor oncologice. Acestea sunt tot mai greu de achiziţionat fie din cauza faptului că nu se mai produc, fie pentru că producătorii nu scot pe piaţă cantităţi suficiente.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii spun că, potrivit datelor transmise de către Compania Naţională Unifarm SA, în stoc sunt în prezent 14 din cele 24 de medicamente apreciate ca deficitare (de exemplu: Bleomycinum, Dacarbazinum, Cisplatinum, Ciclophosphaminum, Methotrexatum). Acestea au fost achiziţionate prin procedura de nevoi speciale, iar trei dintre ele (Endoxan, Leucheran şi Oncaspar) vor intra în depozitele Unifarm până la sfârşitul acestei luni.

„Toate aceste medicamente sunt la Unifarm SA şi se află la dispoziţia spitalelor. De asemenea, acestea sunt afişate în sistemul electronic de achiziţie SEAP”, se mai arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, negocierile pentru restul de medicamente sunt în stadiu avansat.

Reprezentanţii ministerului precizează că, după aprobarea bugetului pe 2013, vor propune Executivului o modalitate de suplimentare a fondurilor cu o sumă cuprinsă între 500.000 şi 1.000.000 de euro. 

Irimia Cezar, preşedinte al Asociaţiei Bolnavilor de Cancer din România şi blogger „Adevărul”, a menţionat că această decizie a Ministerului Sănătăţii „este o măsură bună”.

„Ştiam de ea, dar nu ştiam dacă Ministerul Finanţelor şi premierul României vor fi de acord cu asta. Nimeni nu vrea să se repete situaţia de criză care datează oricum de un an de zile. Această măsură este una salvatoare”, a adăugat Irimia Cezar.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite