TRU, EBA şi Roşia Montană

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

De ce se războieşte pe blog eurodeputatul Traian Răzvan Ungureanu cu adversarii mineritului pe bază de cianuri. 

„Ce e mai periculos: o revărsare ipotetică de cianură sau o epidemie reală şi activă de prostie?" Am citat din întrebarea pe care şi-o pune, pe blog, fostul nostru confrate, dl Traian Radu Ungureanu, azi eurodeputat. E o întrebare retorică, fireşte, căci autorul nu-şi propune să dea un răspuns, ci un verdict. „Tăcerea e de aur, prostia nu", conchide, sentenţios, pamfletarul îmbrăcat în haine de parlamentar.

Dar ce l-o fi deranjat într-atât pe distinsul condeier, cunoscut sub iniţialele TRU, încât să-şi ascută peniţa şi să iasă la duel? Cu o zi înaintea postării cu pricina, Parlamentul European adopta o rezoluţie referitoare la „interzicerea generală a utilizării tehnologiilor pe bază de cianuri". Ştiu, sună destul de tehnic, dar iniţiaţii au pesemne idee despre ce este vorba.

Pe scurt, documentul recomandă ca, până la sfârşitul anului viitor, să fie scos în afara legii mineritul care foloseşte această metodă dăunătoare, în opinia specialiştilor, pentru mediul înconjurător. De asemenea, aleşii solicită Comisiei Europene să încurajeze reconversia industrială a zonelor afectate de această decizie, prin intermediul unui sprijin financiar pentru energia regenerabilă şi turism.

În cazul României, recomandarea are o ţintă directă: controversatul proiect de la Roşia Montană. N-o să intru în polemica dintre susţinătorii investiţiei pe care vrea s-o facă aici o firmă canadiană împreună cu statul român şi cei care militează pentru protejarea patrimoniului natural, cultural şi istoric al zonei.

E o lungă dezbatere în care s-au implicat, pe de o parte, politicieni din mai toate partidele, dar cu precădere cei aflaţi la putere, iar pe de altă parte, ecologişti, academicieni, ba chiar şi slujitori ai bisericii. Primii ne asigură că viitoarea exploataţie minieră va scoate din sărăcie Munţii Apuseni şi va aduce la vistieria ţării vreo două miliarde de dolari. Ceilalţi reclamă faptul că preţul afacerii este mult prea mare chiar şi pe timp de criză: de la distrugerea ruinelor cetăţii Alburnus Maior şi până la impactul negativ asupra comunităţii locale.

N-o să intru pe tărâmul lunecos al argumentelor şi contra­argumentelor pentru că nu mi-ar ajunge o pagină de ziar, dar şi dintr-alt motiv cât se poate de simplu. Eu, spre deosebire de TRU, nu mi-am format o convingere în legătură cu Roşia Montană. N-am, ca dânsul, certitudini irefutabile. Nu pretind că am intrat în posesia adevărului unic. Şi, pe cale de consecinţă, nu-i pot taxa drept „proşti" pe cei care cred altceva.

Un post-scriptum ne arată însă că în spatele frazelor frumos meşteşugite ale pamfletarului se iţesc niscaiva interese de grup. Căci de la ofensiva contra „protectorilor păpădiilor şi râmelor", TRU sare brusc în defensivă. Mai exact, în apărarea colegei de băncuţă, EBA, acuzată că ar face lobby pe e-mail în favoarea Asociaţiei Europene a Minelor. Care, se-nţelege, susţine proiectul Roşia Montană. O fi, n-o fi aşa, habar n-am. Dar vorba aia, dragă TRU, dacă tăceai, filozof rămâneai!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite