STUDIU Cei care locuiesc lângă drumurile cu trafic intens au risc de demenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Persoanele care locuiesc în apropierea drumurilor aglomerate au un risc mai mare de a suferi de demenţă, arată cel mai recent studiu făcut de cercetătorii canadieni.

Concret, studiul scoate în evidenţă că cei care locuiesc la 50 de metri de şoselele intens circulate au un risc cu 7% mai mare să dezvolte demenţă, comparativ cu cei care locuiesc la peste 300 de metri de drumurile cu trafic intens.

Potrivit specialiştilor, agenţii poluanţi din aer pot pătrunde în sânge şi pot cauza inflamaţii, asociate cu boli cardiovasculare şi cu posibilitatea de a face diabet sau alte afecţiuni cronice. Totodată, studiul sugerează că agenţii pot pătrunde şi în creier, ceea ce poate duce la dezvoltarea unor probleme neurologice, conform Agerpres.

250.000 de cazuri de demenţă în Ontario în 10 ani

În cadrul studiului, au fost luate date de la 6,5 milioane de locuitori din Ontario, persoane cu vârste cuprinse între 20 şi 85 de ani, fiind identificate 243.611 cazuri de demenţă între anii 2001 - 2012.

„Creşterea riscului de dezvoltare a demenţiei a scăzut cu 4% în cazul persoanelor care trăiau la 50-100 metri distanţă de zonele cu trafic intens şi cu 2% dacă locuiau la 101-200 de metri de acestea. La distanţe de peste 200 de metri de drumurile aglomerate riscul era semnificativ redus”, arată studiul citat.

Astfel, cercetătorii au analizat posibila asociere dintre locuinţele aflate în apropierea şoselelor intens circulate şi boala Parkinson şi scleroza multiplă.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că numărul persoanelor afectate de demenţă în 2015 era de 47,5 milioane, în creştere rapidă pe fondul măririi speranţei de viaţă şi a îmbătrânirii populaţiei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite