Spitalele, luate cu asalt din cauza gripei: „Numărul infecţiilor respiratorii este într-o continuă creştere”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spitalele sunt luate cu asalt din cauza virozelor respiratorii şi a gripei, iar veştile nu sunt deloc bune. Specialiştii se aşteaptă ca numărul de cazuri să crească şi să se atingă un vârf de îmbolnăviri în perioada următoare. Este posibilă şi instituirea carantinei în mai multe spitale, a apreciat şi ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.

Totuşi, Pintea a explicat, marţi, că nu poate fi încă vorba de epidemie de gripă, ci doar de o circulaţie mai densă a virusului gripal. „E adevărat că spitalele sunt luate cu asalt în acest moment. Este indicat să se limiteze vizitele în acest moment”, a spus Sorina Pintea. 

Oficialul a mai adăugat că din ultimele raportări sunt vaccinate antigripal 1,2 milioane de persoane iar pe stoc mai există 100.000 de doze de vaccin antigripal. 

„Ministerul Sănătăţii asigură vaccin pentru grupele de risc”, a completat Sorina Pintea. 

La rândul său, profesorul Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, spune că „prevenirea specifică în cazul gripei este izolarea şi contactul cât mai redus cu membri infectaţi ai familiei”.

Se poate face prin „utilizarea unor măşti. Un lucru foarte important este să protejăm copiii. E important ca ei sau adulţii să nu se reîntoarcă în comunitate decât atunci când îşi revin”, a explicat profesorul Rafila. 

Acesta susţine că la primele semne este indicat să se meargă la medic.„Trebuie să se prezinte la medic pentru că acesta le oferă medicaţia de care au nevoie”, a completat Rafila. 

Deşi există posibilitatea vaccinării în ianuarie şi februarie, vaccinarea trebuie făcută în presezon pentru a fi eficientă, a amintit expertul. „Probabil ne găsim într-o perioadă când numărul infecţiilor respiratorii va fi într-o creştere şi probabil că la un moment dat va fi un vârf al cazurilor. Contează şi condiţiile meteo. Părerea mea este că sezonul se va încheia mai repede”, a spus Rafila. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite