Spaţiul cosmic, sursă de energie "verde"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţiile spaţiale studiază posibilitatea instalării de panouri solare uriaşe pe orbita Pământului . De-a lungul celor două săptămâni de conferinţă asupra încălzirii globale de la

Agenţiile spaţiale studiază posibilitatea instalării de panouri solare uriaşe pe orbita Pământului .

De-a lungul celor două săptămâni de conferinţă asupra încălzirii globale de la Bali, una dintre cele mai interesante discuţii a fost dedicată soluţiilor ingenioase de captare şi conservare a energiei. Proiectul cel mai îndrăzneţ, dar şi mai apropiat de realitate vizează energia inepuizabilă venită din spaţiul cosmic.


Pentagonul analizează în prezent posibilitatea ca energia solară provenită din spaţiu, captată şi redirecţionată către Pământ de sateliţi, să devină o sursă "rentabilă, curată, sigură, sustenabilă şi extensibilă pentru omenire". Încă din luna octombrie, Departamentul American al Apărării a dat publicităţii, fără prea mare tam-tam, un studiu de 75 de pagini, realizat de Biroul de Securitate Naţională a Spaţiului (NSSO).

Documentul concluzionează că energia provenită din spaţiu ar putea fi captată de sisteme uriaşe de panouri instalate pe sateliţi de mare capacitate şi reprezintă o sursă potenţială de energie pentru operaţiunile militare americane. În opinia experţilor, sursa este accesibilă cu ajutorul actualei tehnologii. Însă, deocamdată, costul uriaş de transport a mii de tone de echipamente în spaţiu este prohibitiv şi nerentabil.


Proiectul "Palau"


Chiar şi în aceste condiţii, există un client extrem de interesat de idee: mica ţară insulară Palau, din Pacific. În luna septembrie, antreprenorul american Kevin Reed a anunţat că mica insulă nelocuită Helen din Palau e locul ideal pentru desfăşurarea unui proiect demonstrativ. El vrea să instaleze pe această insulă o antenă specială cu diametrul de 79 de metri, denumită "rectenna", care va prelua un megawatt de energie transmis către Pământ de un satelit ce orbitează planeta la o distanţă de 480 de kilometri.

Este vorba despre energia suficientă pentru 1.000 de case, însă proiectul de pe insula pustie e menit deocamdată doar să demonstreze că sistemul este sigur pentru orice zonă populată. Consorţiul americano-german al antreprenorului Kevin Reed va începe să fabrice panourile solare ale satelitului în următorii doi ani. În total, proiectul este estimat la un cost de 800 milioane de dolari şi urmează să fie finalizat până în 2012.

Kilometri de panouri solare pe orbită

Energia cosmică a fost luată în considerare încă din anii '60 de către NASA şi agenţiile spaţiale europeană şi niponă, care s-au bazat pe faptul că energia solară este de opt ori mai puternică în spaţiu decât energia filtrată de atmosfera terestră. Energia captată de panourile fotovoltaice urmează să fie convertită în microunde pentru a fi transmisă pe Pământ, unde este încă o dată transformată în electricitate. Sateliţii ce orbitează la mică altitudine Pământul vor trece la un interval de circa 90 de minute deasupra uriaşei antene, care va prelua energia în decurs de circa cinci minute.

Majoritatea studiilor s-au concentrat însă asupra sateliţilor geostaţionari, care orbitează la o distanţă de 35.680 kilometri de Pământ şi care ar putea transmite un flux continuu de energie. Noua viziune, dacă va fi pusă în practică, are proporţii uriaşe. Unul dintre studiile NASA a calculat inclusiv sistemele de panouri solare satelitare, care vor atinge 5 până la 10 kilometri. Singura problemă aflată acum în discuţie este siguranţa acestor sisteme, ale căror fluxuri energetice ar putea afecta avioanele sau chiar oamenii aflaţi la sol.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite