Sondaj: Unul din doi angajaţi munceşte zilnic peste program

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei mai zeloşi sunt salariaţii de peste 45 de ani, 63% din aceştia lucrând zilnic ore suplimentare, după cum arată un sondaj MyJob.

Criza i-a făcut pe români să muncească tot mai mult şi pe tot mai puţini bani.
Sondajul, realizat în ultimele două săptămâni, arată că două treimi din salariaţii din România lucrează mai mult de opt ore pe zi.
51,95% din cei chestionaţi au declarat că rămân zilnic la job după terminarea programului, în timp 12,67% spun că acest lucru li se întâmplă de două ori pe săptămână.
În cazul angajaţilor de peste 45 de ani şi cu experienţă mare, procentul celor care muncesc suplimentar zi de zi urcă până la 63%. Probabil, ei fac acest lucru de teamă că vor fi concediaţi dacă nu se dovedesc mai eficienţi decât ceilalţi. Pierderea jobului poate însemna o adevărată tragedie în cazul lor, deoarece persoanele din această categorie, de peste 45 de ani, nu-şi găsesc uşor un job nici în vremuri normale.
Mult mai relaxaţi par angajaţii sub 30 de ani, doar 49% din ei lucrând zilnic mai mult de opt ore.
Cei mai mulţi muncesc suplimentar din proprie iniţiativă, reiese din sondaj, şi 28% din salariaţii români îşi permit să facă ore suplimentare doar atunci când şeful le cere explicit acest lucru.
Adela Râpeanu, expert comunicare la MyJob, spune că această schimbare de comportament a salariatului român se explică atât prin teama de a-şi pierde jobul, cât şi  prin volumul mare de lucru pe cap de angajat la care s-a ajuns după redistribuirea sarcinilor de serviciu avute de cei concediaţi deja.
Sondajul a fost realizat la nivel naţional, pe un eşantion de peste 4.200 de respondenţi. Majoritatea celor chestionaţi sunt absolvenţi de studii superioare.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite