Senatul dă undă verde medicilor să dea consultaţii pe bani după program

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicii vor puta acorda consultaţii contra cost FOTO Adevărul
Medicii vor puta acorda consultaţii contra cost FOTO Adevărul

Proiectul de lege care le va permite medicilor să ofere consultaţii contra cost după terminarea orelor de program a trecut de Senat şi va fi dezbătut de Camera Deputaţilor, forul decizional.

Proiectul de lege care le-ar putea permite medicilor să ofere consultaţii private în spitalele de stat după orele de program a fost aprobat de Senat, cu 54 de voturi favorabile, 6 abţineri şi 24 împotrivă. Documentul urmează să fie trimis la Camera Deputaţilor, forul decizional, pentru votul final. Specialiştii din sistem salută măsura şi spun că proiectul de act normativ reprezintă un pas mic înainte, dar că normele trebuie să stabilească în clar cum se va proceda cu pacienţii care vor fi dispuşi să achite bani din buzunar pentru a fi consultaţi sau operaţi de un anumit doctor.

Suma finală va intra în vistieria spitalului şi o partea din bani va ajunge şi la medicul care a oferit consultaţia, astfel că veniturile sale ar putea creşte. Concret, serviciile vor fi la cererea expresă a pacientului, care va putea cere contra cost consultaţii, analize, tratament şi chiar operaţii, tarifele pentru proceduri urmând a fi stabilite de consiliile de administraţie ale spitalelor. Proiectul vine cu o serie de provocări şi pentru managerii de spitale publice, care speră ca prin implementarea proiectului să fie reduse, printre altele, plăţile informale date de pacienţi.

Şpaga din sistem va fi eliminată

„Cred că este o idee foarte bună. În primul rând, legislaţia nu ne permite să plătim doctorul şi pentru ceea ce face pe timp de zi şi pentru ceea ce ar putea să facă în ambulatoriul spitalului, după orele de program, drept pentru care acesta nu prea mai funcţionează după ora două după-amiaza. În al doilea rând, ar stopa plăţile informale care antrenează riscuri de toate felurile pentru noi şi, nu în ultimul rând, ar permite unor colegi să ofere consultaţii şi în afara orelor de program şi să nu mai meargă în clinici private”, a declarat, pentru „Adevărul”, profesorul Doina Dimulescu, managerul Spitalului de Urgenţă Elias din Capitală.

Medicul cardiolog a subliniat că la ora actuală spitalele private nu au aparatura care se regăseşte în spitalele de stat şi nici expertiza de îngrijire cazuistică de urgenţă pe care o au unităţile sanitare de stat. „Cine doreşte să fie consultat de un anumit medic, iar starea sa de sănătate nu reprezintă o urgenţă, o poate face fără probleme. Oricum, tarifele vor fi sub cele practicate de clinicile private”, a completat Dimulescu, adăugând că medicii au plecat pe capete din spital în ultimii ani din cauza lefurilor mici.

Cea mai transparentă metodă de creştere a veniturilor

Şi profesorul Doina Pleşca, decanul Facultăţii de Medicină din Bucureşti şi managerul Spitalului de Copii „Victor Gomoiu” din Capitală, arată că proiectul de lege aprobat de Senat este cea mai transparentă modalitate prin care veniturile medicilor pot fi îmbunătăţite. Pediatrul afirmă însă că, pentru ca el să poată fi implementat, normele trebuie să stabilească în ce condiţii vor fi acordate investigaţiile în afara programului de lucru.

„Important este să nu perturbe activitatea reală a spitalului. Trebuie specificat clar modul în care ea se va desfăşura. Dar fără a modifica şi legea salarizării şi o repoziţionare a acestei meserii de medic, nu se va întâmpla mare lucru”, a declarat, pentru „Adevărul”, profesorul Doina Pleşca.
Potrivit acesteia, autorităţile trebuie însă să încurajeze accesul la servicii publice de sănătate.

„Dreptul copilului la sănătate e consfinţit în lege, el trebuie să beneficieze gratuit de asistenţă medicală. Dar dacă nu vrea să vină joi şi vrea să vină luni iar viaţa lui nu este în pericol, este firesc să plătească. Aşa se întâmplă şi în alte ţări europene”, a completat managerul Spitalului de Copii „Gomoiu“, adăugând că măsura ar trebui să îi vizeze pe toţi medicii din sistem, indiferent că sunt rezidenţi, specialişti sau primari.

Cei mai solicitaţi – medicii de top

Pe de altă parte, oficiali din rândul Spitalului de Urgenţe Floreasca din Capitală arată că pacienţii care vor fi dispuşi să dea bani din buzunar pentru a primi consultaţii la stat vor face cozi în special la profesorii universitari sau la şefii de secţii.

„Continui să cred că cei avantajaţi vor fi medicii de top, cel puţin într-o primă fază. Teoretic, proiectul pare să aibă o serie de avantaje. Practic, ar trebui făcută o serie întreagă de calcule. Ideea este ca preţul final să nu fie unul astronomic pe care pacientul să nu şi-l poată permite. Mai exact, autorităţile fac un efort şi încearcă să îi ţină pe medici în sistemul public”, arată surse medicale din spital, care spun totuşi că pacienţii cu bani ar putea fi determinaţi să nu mai plece în străinătate atâta vreme cât au acces la specialişti de top şi aici.

Diferenţa, arată medicul, se face pe ceea ce oferă spitalul în plus unui pacient: televizor, condiţii hoteliere, mâncare foarte bună. „Nu vei putea trimite în sistem privat un pacient care nu vrea să plătească”, a precizat chirurgul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite