Secretarul general al Consiliului Europei: banii pentru romi trebuie folosiţi în educarea copiilor, nu pe seminarii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Banii europeni şi guvernamentali din programele pentru romi ar trebui să meargă către educarea copiilor romilor   FOTO Adevărul
Banii europeni şi guvernamentali din programele pentru romi ar trebui să meargă către educarea copiilor romilor   FOTO Adevărul

Thorbjørn Jagland, secretarul general al Consiliului Europei, a declarat, joi, că a convenit cu autorităţile române ca banii disponibili pentru comunitatea romă să fie folosiţi pentru obţinerea de rezultate practice în educarea copiilor, nu pentru discuţii în seminarii şi ONG-uri.

”Trebuie să fim mai orientaţi spre rezultatele concrete, să folosim mai bine fondurile disponibile. Se discută prea mult, sunt prea multe conferinţe, prea multe ONG-uri care trăiesc din aceste resurse şi nu funcţionează în mod neapărat spre beneficiul comunităţilor de romi. Acum trebuie să ne folosim de aceste resurse în modalităţi mai practice, mai ales pentru copiii din familiile rome”, a afirmat Jagland, în conferinţa de presă de la MAE, potrivit Mediafax.

Aflat într-o vizită oficială la Bucureşti, el a precizat că a mers în împrejurimi pentru a-i vedea pe copiii romi şi a arătat că aceştia trăiesc în "condiţii groaznice", din care trebuie scoşi în primul rând pentru a putea fi apoi educaţi.

Condiţii normale de trai şi educaţie pentru copiii romi

”Am vizitat azi împrejurimile şi am văzut cum unii dintre aceşti copii trăiesc şi pot să spun că încearcă să supravieţuiască. Iar primul scop este să îi scoatem din acest mediu, să fie la standardul celorlalţi oameni, nu în aceste condiţii groaznice pe care le au în familiile rome. Iar al doilea scop este să le oferim o educaţie”, a afirmat Jagland.

El a subliniat că instituţiile europene şi autorităţile naţionale şi locale trebuie să se concentreze mai mult în această direcţie pentru a putea avea o rezolvare a problemei, care este una de nivel european. 

Este de fapt o provocare europeană, aceasta este cea mai mare minoritate etnică de pe continentul european, de 12 milioane de persoane şi avem o obligaţie să lucrăm împreună, instituţiile europene şi autorităţile naţionale şi locale pentru a îmbunătăţi condiţiile de trai ale acestei comunităţi numeroase", a mai spus Jagland.

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a arătat că Guvernul român abordează problema în cooperare cu Consiliul Europei şi are un "angajament constant" pentru "integrarea deplină a romilor în societate", însă pentru a obţine acest rezultat este nevoie şi de "participarea tuturor romilor" în acest sens.

"În România există numeroase acţiuni şi proiecte guvernamentale întreprinse în ultimii 10 ani care se traduc în rezultate palpabile, estimăm însă că impactul proiectelor de incluziune socială va fi mai vizibil în timp pe termen mediu şi lung", a afirmat el.

Mediatori şcolari în 800 de şcoli din România

Corlăţean a mai arătat că împreună cu Consiliul Europei au fost pregătiţi mediatori şcolari care sunt activi în peste 800 de şcoli din România. 

"Ar trebui să extindem acest bun proiect pilot, ar trebui să extindem instituţia mediatorilor din şcoli şi am discutat concret despre continuarea rolului Consiliului Europei în formarea acestor mediatori europeni în diferite state membre, inclusiv în România", a menţionat Corlăţean.

El a mai arătat că este nevoie şi de cooperări între state pentru a obţine finanţări din fondurile europene pentru proiecte transfrontaliere, în care trebuie să fie implicate în primul rând autorităţile locale.

Thorbjørn Jagland face miercuri şi joi o vizită oficială în România, iar subiectul integrării comunităţii rome este unul dintre obiectivele acestei vizite.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite