Scrisoare deschisă pentru susţinerea comunităţii LGBT: 1.800 de semnături într-o zi. Ce personalităţi au semnat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Desen de Vali Ivan
Desen de Vali Ivan

Peste 1.800 de semnături a adunat, în doar 24 de ore, o scrisoare deschisă pentru susţinerea comunităţii LGBT (lesbiene, gay, bisexuali şi persoane trans) din România, lansată de Asociaţia MozaiQ, care pledează pentru respectarea drepturilor minorităţilor sexuale. Pe lista semnatarilor se află mai multe persoane publice din România.

Ada Solomon, Radu Jude, Ana Ularu, Loredana Groza, Monica Bârlădeanu, Gianina Cărbunariu, Vasile Ernu, Lia Bugnar, Cezar Paul Bădescu, Andi Vasluianu, Tudor Giurgiu şi Andrei Gorzo sunt doar câţiva dintre semnatarii unei scrisori deschise lansate de Asociaţia Mozaiq pentru susţinerea comunităţii LGBT din România. Acţiunea vine în contextul iniţiativei Coaliţiei pentru Familie pentru revizuirea art. 48, alin. 1 din Constituţie în forma: „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie...“, faţă de forma din prezent, potrivit căreia „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi...“

Textul scrisorii poate fi citit mai jos, iar lista semnatarilor poate fi văzută aici. Cei care vor să se alăture demersului Asociaţiei MozaiQ pot semna scrisoarea aici.  

Noi, semnatarii, ne exprimăm sustinerea pentru și solidaritatea cu comunitatea LGBT (lesbiene, gay, bisexuali şi personele trans) acum, când Coaliţia pentru Familie a strâns peste trei milioane de semnături în favoarea revizuirii Constituţiei pentru a interzice căsătoriile între persoane de acelaşi sex. Considerăm că această campanie nu are fundament social şi nici justificare legală, iar scopul și efectul real este acela de a discrimina nişte cetăţeni. Demersul Coaliţiei pentru Familie încearcă restrângerea drepturilor persoanelor LGBT.

Considerăm că interzicerea căsătoriilor civile între persoane de acelaşi sex prin constituție nu este justificată moral și legal și nu reprezintă o prioritate într-o societate în care peste 40% din cetăţeni trăiesc în sărăcie sau în risc de sărăcie, unde violenţa împotriva femeilor este încă o realitate palpabilă, unde persoanelor rome nu li se oferă şanse egale sau unde sistemul sanitar este grav afectat de lipsuri şi abuzuri.

Iniţiativa de modificare a articolului 48 din Constituţie încalcă articolul 152 din actul fundamental, care limitează revizuirea, “dacă are ca rezultat suprimarea drepturilor şi a libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor sau a garanţiilor acestora” (alineat 2). Aşadar, considerăm demersul Coaliţiei pentru Familie ca nerespectând principiul democratic al protecţiei minorităţilor. Toţi cetăţenii sunt egali în faţa legii, iar statul, prin instituţiile sale laice, are datoria de a garanta cadrul legal potrivit pentru ca drepturile acestora să fie respectate, indiferent de etnie, rasă, orientare sexuală, gen sau identitate de gen, abilitate sau statut socio-economic.

Îndemnăm judecătorii Curţii Constituţionale a României şi mediul politic să trateze problema modificării Constituţiei cu maximă seriozitate şi să se asigure că este garantată protecţia cetăţenilor LGBT. Acest moment reprezintă un test pentru decidenți, care trebuie să ne demonstreze că în România statul de drept funcţionează şi este capabil să garanteze drepturile şi libertăţile cetăţeneşti garantate prin Constituţie.“

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite