Scandalul diplomelor s-a închis în Italia: Roma nu se mai opune recunoaşterii licenţelor româneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Italienii au informat Ministerul Educaţiei şi Comisia Europeană că nu se mai opun recunoaşterii automate  a diplomelor din România, a anunţat azi ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu.

Scandalul european al diplomelor false obţinute în România s-a închis, aşadar, a conchis Funeriu.

"În urma scandalurilor succesive din învăţământul românesc în mandatele precedente autorităţile italiene iniţiaseră la Comisia Europeană discuţii în vederea excluderii României din procedura de echivalare automată a diplomelor. Prin aplicarea Legii educaţiei naţionale am reuşit să închidem acest caz. Am închis scandalul diplomelor suspecte de la medicină şi mulţumesc public rectorilor Universităţilor Titu Maiorescu, Universităţii din Oradea şi altor rectori care au luat în serios această situaţie şi au rezolvat-o personal", a declarat ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, într-o conferinţă de presă.

În 2009, Corpul de control al Ministerului Educaţiei descoperea mai multe nereguli apărute la înscrierea studenţilor străini la unele universităţi de medicină.

Ulterior, procurorii au întocmit două dosare pe numele fostului rector al Universităţii Oradea, Teodor Maghiar, care ar fi raportat ar fi întocmit şi trimis la Ministerul Educaţiei situaţii statistice conţinând date nereale referitoare la numărul de studenţi, precum şi la alte persoane admise la studii pe locuri fără taxă.

Prejudiciul adus bugetului de stat prin aceste falsuri se ridică la aproape 90 de milioane de lei (echivalentul a 22 de milioane euro).

Judecătorii nu au pronunţat încă o decizie definitivă în acest dosar, însă Tribunalul Bucureşti a decis anul trecut condamnarea lui Teodor Maghiar la opt ani de închisoare şi la plata unor despăgubiri de circa 22 de milioane de euro.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite