România, la coada clasamentului în privinţa atragerii talentelor şi profesioniştilor pe piaţa muncii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
România se află la coada clasamentului în topul atragerii talentelor FOTO Adevărul
România se află la coada clasamentului în topul atragerii talentelor FOTO Adevărul

România se află la coada clasamentului în topul atragerii profesioniştilor şi talentelor pe piaţa muncii. Aşa arată un raport realizat de şcoala de business Insead şi Adecco.

Potrivit documentului, România ocupă locul 64 din 119, fiind devansată de ţări precum Bulgaria, situată pe locul 47, Kazahstan (locul 51), Rusia (locul 53) sau Botswana (locul 62). 

Indexul ia în calcul o serie de elemente precum deschiderea economiei faţă de străinătate, imigranţi şi minorităţi, educaţie, protecţie socială, calitatea vieţii, sănătate, productivitate, prezenţa profesioniştior cu înaltă pregătire şi inovare.

Spre exemplu, în ceea ce priveşte eficienţa guvernului, România se situează pe locul 71 din 119 în timp ce din prisma corupţiei ţara se situează pe locul 47 din 119. Probleme sunt şi cu angajările, se arată în documentul citat, angajaorii întâmpinând dificultăţi în a atrage personal calificat pentru a-şi ocupa posturile. 

Migraţia creierelor, la cote alarmante în România

În privinţa accesului populaţiei la educaţia continuă, România ocupă locul 90 din 119 în timp ce din perspectiva migraţiei creierelor, ţara noastră ocupă un loc codaş, respectiv 114 din 119, fiind incapabilă prin politicile sociale şi economice să reţină talentele. 

Clasamentul este condus de Elveţia, Singapore, Statele Unite, Norvegia şi Suedia. Top 10 este dominat de ţările din Europa, România ocupând ultima poziţie din UE. „Ţările de la vârful topului împărtăşesc trăsături-cheie, cum ar fi sisteme educaţionale care satisfac nevoile economiei, politici de angajare care favorizează flexibilitatea, mobilitatea şi spiritul antreprenorial, precum şi relaţii strânse între mediul de afaceri şi decidenţii politici”, se arată în studiu.

Doar două ţări din lume - Japonia şi Taiwan - au dificultăţi mai mari decât România în ceea ce priveşte deficitul de angajaţi talentaţi, 72% dintre firmele de pe piaţa locală având această problemă, arată un alt studiu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite