Record de ger înregistrat la 87 de staţii meteo din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Temperaturile au scăzut sub pragul de îngheţ, miercuri noapte, în mai multe regiuni ale ţării. La 87 de staţii meteo din ţară au fost înregistrate noi recorduri de ger pentru această dată. Cea mai scăzută temperatură înregistrată joi la nivel naţional a fost consemnată la Miercurea Ciuc, unde mercurul termometrelor a coborât până la minus 8 grade Celsius.

Potrivit informaţiilor furnizate Agerpres de meteorologul Udo Reckerth, de la Centrul Meteo Regional Sibiu, această valoare a fost consemnată în jurul orei 7.00, după care a început să crească uşor.

Este cea mai scăzută temperatură înregistrată joi în întreaga ţară, a precizat meteorologul Udo Reckerth. Şi la celelalte staţii din Harghita unde se fac măsurători meteorologice s-au înregistrat valori negative.

La Topliţa şi Joseni au fost minus 5 grade Celsius, la Odorheiu Secuiesc termometrele au arătat minus 3 grade, iar la staţia meteo Bucin - minus 2 grade Celsius. Minima absolută a lunii septembrie în judeţul Harghita a fost de minus 10 grade Celsius şi s-a înregistrat la Miercurea Ciuc, în data de 29 septembrie 1977.

Meteorologul ANM Teodora Cumpănaşu a explicat de ce temperaturile scad atât de mult pe timpul nopţii.

„Este o situaţie tipică în privinţa unei radiaţii nocturne intense, care să determine valori de temperatură scăzute. Ce nu este obişnuit pentru data din calendar este nivelul la care au coborât minimele, pentru că masa de aer a fost una foarte rece, presiunea s-a menţinut foarte ridicată, iar în mare parte din ţară şi mare parte din noapte, cerul a fost degajat.

La Miercurea-Ciuc, într-adevăr, s-au înregistrat minus 8 grade Celsius, cea mai coborâtă temperatură. Însă la jumătate dintre staţiile meteo din ţară s-au înregistrat valori negative sau în jurul a 0 grade şi la 87 dintre ele s-au consemnat noi recorduri de frig pentru o dimineaţă de 27 septembrie.

O dovadă în plus a nopţii foarte reci pe care am traversat-o este valoarea de minut 0,6 grade Celsius chiar aici, la staţia meteo Băneasa, în nordul Capitalei.

Ziua de vineri aduce temperaturi mult mai agreabile. Valori de peste 20 de grade la amiază, în multe zone din ţară, 23-24 de grade pentru regiunile sudice, cum va fi şi cazul Capitalei. Nici în Capitală nu va mai fi atât de rece la noapte. O minimă mai coborâtă în partea de nord a oraşului şi în zona preorăşenească, dar niciun caz negativă, cum s-a întâmplat joi dimineaţa”, a declarat meteorologul ANM.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite