Rata de ocupare a spitalelor Covid este de 45% la nivel naţional, respectiv între 22% şi 58% la nivel judeţean. Şcolile rămân deschise - VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

„Azi, joi, când se evaluează săptămânal, rata de ocupare este de 45% la nivel naţional, respectiv între 22% şi 58% la nivel judeţean. Prin urmare, săptămâna viitoare, şcolile îşi vor continua activitatea în format fizic, cu excepţia cazurilor punctuale”, a anunţat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Andrei Baciu. La rândul lui, Valeriu Gheorghiţă anunţă că sunt mulţi români care au contractat în acelaşi timp şi tulpina Omicron şi Delta.

Rata de ocupare a paturilor din spitale la nivel naţional este în acest moment de 45,7%, iar în judeţe variază între 22% şi 58%, potrivit secretarului de stat.

„Constatăm o tendinţă de scădere a gradului de ocupare a paturilor pe secţii, dar se menţine totuşi numărul de pacienţi în ATI”, a anunţat Andrei Baciu.

Acesta a precizat că este un obiectiv al întregii ţări de a menţine şcolile tot mai mult timp deschise.

„Azi, joi, când se evaluează săptămânal, rata de ocupare este de 45% la nivel naţional, respectiv între 22% şi 58% la nivel judeţean. Prin urmare, săptămâna viitoare, şcolile îşi vor continua activitatea în format fizic, cu excepţia cazurilor punctuale. Este un obiectiv al întregii ţări de a menţine cât mai mult timp deschise”, a anunţat Andrei Baciu.

Începând din 17 ianuarie, noul criteriu privind desfăşurarea cursurilor cu prezenţă fizică în şcoli este gradul/rata de ocupare la nivel judeţean a paturilor de spital destinate îngrijirii pacienţilor infectaţi cu virusul SARS-CoV-2.

Mai exact, în toate judeţele în care rata de ocupare la nivel judeţean a paturilor de spital destinate îngrijirii pacienţilor infectaţi cu virusul SARS-CoV-2 este cel mult 75%, cursurile şcolare se organizează cu prezenţă fizică.

Reluarea cursurilor cu prezenţă fizică se face numai după ce rata de ocupare la nivel judeţean scade sub 70%.

Direcţiile judeţene de sănătate publică şi a municipiului Bucureşti comunică aceste informaţii pe site-ul propriu, în fiecare săptămână, având ca zi de referinţă ziua de joi. Pentru municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov se comunică o rată cumulată.

Numărul persoanelor care fac coinfecţii creşte

În acelaşi timp, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a anunţat că tot mai mulţi oameni fac coinfecţii, adică o combinaţie între varianta Omicron şi varianta Delta.

„Obiectivul nostru este de a reduce cât mai mult mortalitatea, dar nu putem limita prea mult transmiterea virusului. O dată ce a contactat varianta Delta, asta nu înseamnă că eşti complet imunizat împotriva acestei variante şi astfel poţi fi infectat şi cu varianta Omicron”, a spus Gheorghiţă. 

Şi de parcă nu era suficient, în continuare românii nu se vaccinează astfel că 171 de centre de vaccinare din toată ţara se închid, iar altele vor fi transformate în centre de testare pentru COVID.

Valeriu Gheorghiţă a precizat că au fost identificate 322 de cabinete de vaccinare cu activitate redusă, adică mai puţin de 10 doze administrate zilnic în ultimele două săptămâni.

Din acest motiv, 171 de centre de vaccinare îşi încheie activitatea, iar o parte dintre celelalte vor fi transformate în centre de testare, în timp ce altele vor funcţiona în format hibrid – vaccinare şi testare, cum este centrul drive thru din municipiul Deva.

Persoanele fără acte de identitate vor putea fi introduse în registrul de vaccinare

„Un alt element important este legat de optimizarea Registrului Electronic Naţional de Vaccinare tocmai pentru a permite să înregistrăm persoanele fără acte de identitate pentru că aveam o problemă la persoanele fără adăpost, unde în mod obişnuit Direcţiile de Asistenţă Socială din cadrul primăriilor se ocupă de eliberarea şi de actele de identitate, de a sprijini aceste persoane pentru eliberarea actelor de identitate însă mulţi dintre ei migrează dintr-o regiune în alta sau dintr-un judeţ în altul şi din acest punct de vedere era o problemă şi atunci pentru a facilita procesul de vaccinare, începând de luni, 14 februarie, s-a optimizat Registrul Electronic Naţional de Vaccinare şi pot să fie înregistrate şi aceste persoane tocmai pentru a exista o evidenţă clară a acestor persoane. Practic, se va selecta o categorie de persoane fără adăpost, fără documente de identitate şi vor fi introduse”, a precizat Valeriu Gheorghiţă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite