Rata copiilor născuţi prematur în 2015 în România a fost de 11%. Medic: Niciun medic nu poate să garanteze că sarcina poate fi dusă la bun sfârşit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În 2015, rata copiilor născuţi prematur la Spitalul Cantacuzino a  fost de 33% FOTO Mediafax
În 2015, rata copiilor născuţi prematur la Spitalul Cantacuzino a  fost de 33% FOTO Mediafax

Rata copiilor născuţi prematur în 2015 în România a fost de 11%, a declarat, marţi, medicul Adrian Crăciun, şeful secţiei nou-născuţi de la Spitalul Cantacuzino, care a adăugat că orice femeie poate să nască prematur şi niciun medic nu poate să garanteze că sarcina poate fi dusă la bun sfârşit.

„Rata copiilor născuţi prematur din Spitalul Cantacuzino este, din păcate, de trei ori mai mare decât media ţării. Anul trecut a fost de 33% iar rata în România este de 11%. Noi, fiind un centru de terapie intensivă de nivel trei, primim foarte mulţi copii şi din afară. Au fost anul trecut nu mai puţin de 30 de copii transferaţi în unitatea noastră. Nu mai vorbim de nouă născuţi veniţi prin transfer in utero, adică în burtica mamei", a afirmat medicul Adrian Crăciun, citat de Agerpres.

De asemenea, acesta a mai precizat că aproximativ jumătate dintre femeile care nasc prematur nu au fost niciodată la doctor în timpul sarcinii.

Alte cauze care stau la baza naşterilor premature sunt infecţiile intramiotice la mamă, care declanşează ruperea prematură de membrană şi, implicit, naşterea prematură, vârsta prea mare sau vârsta mică a mamei.

Medicul Adrian Crăciun a precizat că naşterile premature pot duce la complicaţii multiple, precum cele cerebrale, oftalmologice, auditive, tulburări metabolice.

„Teoretic poate să dezvolte orice afectare. Dacă este bine tratat şi avem tot ce ne trebuie, putem face din aceştia copii ca toţi copiii. Viitoarele mămici trebuie să ştie că sarcina trebuie urmărită, pentru că altfel nu ştii ce se întâmplă. Femeia trebuie să vină la doctor. Sunt multe mămici care nasc acasă. Nu putem genetic să scădem rata copiilor prematuri, putem să mai scădem factorii de risc", a evidenţiat medicul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite