RAPORT Numărul infecţiilor alimentare din Uniunea Europeană este în creştere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
2.100 de cazuri de listerioză la oameni au fost confirmate în 2014 FOTO Adevărul
2.100 de cazuri de listerioză la oameni au fost confirmate în 2014 FOTO Adevărul

Europenii ajung din ce în ce mai des la camera de gardă şi la medicul specialist din cauza infecţiilor alimentare. Aşa arată cel mai recent raport făcut de Autoritatea Europeană pentru Siguranţă Alimentară (EFSA) şi de Centrul European pentru Monitorizarea Maladiilor (ECDC).

Concret, în 2014 au fost confirmate peste 2.100 de cazuri de listerioză la oameni, cu 16% în plus faţă de anul anterior, continuând tendinţa ascendentă începută în 2008, transmite Agerpres.

Numărul îmbolnăvirilor de acest fel depistate în 2014 a sporit în majoritatea statelor din UE, fapt care ar putea fi explicat şi prin îmbunătăţirea sistemului de supraveghere şi de diagnosticare din ultimii ani. În alimente, agentul care provoacă această infecţie se găseşte în special în carnea de pui.

În 2014, a crescut numărul cazurilor de salmoneloză, după ce în 2008 mai fuseseră înregistrate multe cazuri. Potrivit specialiştilor, din cauza modificărilor apărute în numărul de raportări din statele UE, dat fiind că, statistic, s-a constatat o semnificativă tendinţă în scădere a acestui tip de infecţii în intervalul 2008-2014.

Numărul alertelor referitoare la focare de infecţie cu Salmonella a scăzut cu 44 % în UE începând din 2008, autorităţile sanitare apreciind că acest lucru se datorează mai ales programelor de control la păsări implementate de Comisia Europeană şi ţările din UE.

„Este îngrijorător că frecvenţa infecţiilor cu Campylobacter şi Listeria continuă să crească în UE”, a declarat Mike Catchpole, de la ECDC, insistând asupra „importanţei întăririi supravegherii” .

„Toţi actorii importanţi ai lanţului alimentar trebuie să acţioneze împreună pentru a ameliora supravegherea la nivelul UE. Această cooperare este esenţială pentru reducerea poverii acestor boli în Europa”, a completat Marta Hugas, de la EFSA, citată de Agerpres.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite