Raed Arafat: Cu tulpina Omicron, un om poate infecta alţi trei. Problema acestei variante este răspândirea ei foarte rapidă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Raed Arafat, şeful IGSU FOTO Inquam Photos / George Calin
Raed Arafat, şeful IGSU FOTO Inquam Photos / George Calin

Raed Arafat, şeful IGSU, a avertizat că tulpina Omicron a SARS-COV-2 este foarte periculoasă deoarece răspândirea ei este foarte rapidă, spre deosebire de alte variante ale acestui virus.

Varianta Omicron este extrem de contagioasă, spune Raed Arafat: „Dacă la varianta Delta un om infecta un om jumate, doi oameni infectau trei, acum, cu varianta Omicron, unu poate infecta şi trei. Deci 3 infectează după asta fiecare trei, deci trei infectează 9, şi aşa mai departe. Deci problema acestei variante este răspândirea ei foarte rapidă. Asta este vizibil deja în Marea Britanie, unde au avut recorduri peste recorduri în ultimele zile.", a afirmat Arafat la TVR.

Impactul Omicron va fi unul de număr, în primul rând, spune şeful DSU, care adaugă că se fac pregătiri pentru orice situaţie care ar putea să apară: "Valul Omicron poate să fie diferit faţă de valurile trecute. Luăm în calcul posibilitatea să apară mai multe cazuri care nu sunt neapărat critice, dar să fie numărul lor mare şi să necesite inclusiv tratamente şi abordări, nu numai la medicii de familie, inclusiv la Primiri Urgenţe. Este posibil să avem mai multe cazuri care necesită oxigen şi necesită tratamente avansate având în vedere numărul mai mic de vaccinaţi. Sunt mai multe posibilităţi şi ne pregătim pentru oricare dintre ele."

Arafat explică, în contextul în care alte ţări achiziţionează vaccinuri suplimentare, ca la noi problema este că lumea nu se vaccinează, nu că nu am avea destule doze. „Problema, la noi, este să convingem oamenii să se vaccineze. Noi avem vaccinuri, avem acces la vaccinuri, România nu a avut lipsă de vaccinuri, România are problema acceptării vaccinului şi delimitării de la dezinformare şi de la informaţiile false care continuă să circule în jurul acestui subiect”, a completat şeful IGSU. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite