Psiholog: „Am auzit mărturisiri când se fuma marijuana în parcuri, poliţiştii comunitari au simţit mirosul şi le-au sugerat tinerilor să fumeze mai palmat”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Canabisul este cel mai consumat drog în România, în special de tineri. Aşa arată psihologul Mihai Copăceanu într-un interviu acordat ziarului Adevărul. „Dacă începi să fumezi înainte de 18 ani, ai un risc de şapte ori mai mare de a dezvolta probleme legate de consumul de marijuana”, explică specialistul, care lansează o carte pe acest subiect pe 2 iunie, la Romexpo, în cadrul Bookfest.

Adevărul: Cât de folosite sunt drogurile precum marijuana de către tineri? 

Mihai Copăceanu: Mult mai mult decât credem şi bănuim. Poate că în fiecare clasă de liceu cineva chiar dacă nu a fumat, are un prieten care a experimentat măcar o dată. Canabisul este cel mai consumat drog în România, cel mai comercializat şi cel mai capturat drog. Spre exemplu, în anul 2015, conform Raportului Agenţiei Naţionale Antidrog publicat în 2016, capturile de canabis au înregistrat 44,3% din cantitatea totală de droguri capturate. Dacă ne referim la tineri, cifra oficială este de 8,1%, 6,1% au consumat în ultimul an, iar 2,9% în ultima lună. Prevalenţa consumului de canabis până la vârsta de 16 ani a fost de 10,3% în rândul băieţilor, faţă de 6,1% în rândul fetelor. Cea mai vulnerabilă grupă de vârstă pentru debutul consumului de droguri rămâne este 15-19 ani, cum ziceam liceenii.

Care e motivul pentru care aceste substanţe interzise se consumă la vârste tot mai scăzute? 

A coborât vârsta pentru că influenţa socială are un profund impact. Elevii de gimnaziu au prieteni la liceu, se întâlnesc, ies în oraş, petrec împreună. Marijuana, la această vârstă este un drog care se fumează în grup, are un rol în interacţiunea şi solidaritatea socială, stârneşte curiozitatea, devine incitantă. Când vrei să pari mai mare, să te maturizezi, să fii acceptat de anturaj, faci lucruri pe care cei mai mari decât tine le fac, fie că e vorba de consum de alcool sau marijuana. Aşa că găsim tineri şi de 14,13 ani care fumează. Cu cât începi la o vârstă mai mică, cu atât riscurile asupra sănătăţii mintale sunt mai mari. 

Unde obişnuiesc să fumeze tinerii?

Am auzit mărturisiri când se fuma în parcuri şi poliţiştii comunitari au simţit mirosul, s-au apropiat şi le-au sugerat tinerilor să fumeze mai palmat. În unele medii a devinit o obişinuinţă. Riscul este şi mai mare când curiozitatea atinge alte limite spre alte tipuri de droguri de la ecstasy până la cocaină. 

Care sunt consecinţele asupra sănătăţii mintale?

Depinde de tipul de consum. Ce-i drept în jurul marijuanei există o serie de prejudecăţi, de idei eronate, invalidate ştiinţific care încurajează şi menţin consumul. De exemplu: Marijuana nu dă dependenţă. Dimpotrivă, în timp, marijuana dă dependenţă. Tinerii reprezintă categoria cea mai vulnerabilă pentru că creierul lor este încă în proces de dezvoltare până după 21 de ani.

Când şi cum se instalează dependenţa?

Dacă începi să fumezi înainte de 18 ani, ai un risc de 7 ori mai mare de a dezvolta probleme legate de consumul de marijuana. Îţi este afectată memoria, atenţia şi poţi avea simptome precum iritabilitate, dificultăţi de somn, apetit scăzut, oboseală şi disconfort fizic atunci când ai decis să nu mai fumezi. În doze mari halucinaţii şi psihoză. Sunt studii făcute pe consumatori care în mod voluntar au participat şi s-au încadrat în criteriile de dependenţă. Conform unor studii din America, 9% din cei care fumează marijuana vor deveni dependenţi. 

Lansaţi în curând o carte despre droguri. Cui se adresează şi când are loc lansarea?

Lansarea are loc în cadrul Salonului internaţional de carte Bookfest (la Romexpo), sâmbătă, 2 iunie 2018, ora 15.30. Cartea se adresează tuturor. E un atlas de cultură generală despre droguri, despre istoria, cultura şi antropologia drogurilor. Începe cu primele atestări ale consumului în istoria umanităţii şi atinge probleme actuale, cum ar fi cultura online a drogurilor sau influenţa în rândul tinerilor. Aduce în discuţie şi câteva date adunate de autor într-un studiu din martie 2018 făcut în 5 şcoli şi licee din Sibiu. Are un rol educativ.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite