PROGNOZA METEO Vreme mai rece decât în mod normal şi precipitaţii însemnate cantitativ, din 4 decembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În perioada 28 noiembrie - 11 decembrie, vremea va fi mai rece decât în mod normal pentru această perioadă din an. Aşa arată prognoza meteo întocmită de Administraţia Naţională de Meteorologie pentru următoarele două săptămâni.

În zona Banatului, în prima săptămână din intervalul de prognoză, vremea va fi mai rece decât în mod obişnuit în această perioadă. În medie, temperaturile maxime se vor încadra între două şi 6 grade Celsius, iar minimele între—4 şi două grade Celsius. Pe parcursul celei de-a doua săptămâni, o uşoară încălzire a vremii se va concretiza prin valori termice diurne, în general, peste cele specifice perioadei şi nocturne în jurul celor normale. Ziua vor fi temperaturi medii între 5 şi 7 grade, iar noaptea între—2 şi—1 grad. Precipitaţii vor fi posibile în cea mai mare parte a timpului, cu probabilitate mai mare de semnalare în intervalele 1 — 3 decembrie şi 6 — 11 decembrie, când vor fi moderate şi însemnate cantitativ.

Pentru regiunea Crişanei, vremea se anunţă mai rece decât în mod normal la sfârşit de noiembrie şi prima decadă a lunii decembrie. În medie, pe parcursul primei săptămâni vor fi maxime între două şi 4 grade Celsius, respectiv minime între—6 şi un grad. Valorile termice diurne din ultima săptămână vor fi apropiate de cele climatologic specifice perioadei. Mediile celei de-a doua săptămâni vor fi de 3 — 4 grade, pentru temperaturile maxime, şi de la—5 la minus două grade, pentru cele minime. Precipitaţii vor fi posibile în cea mai mare parte a intervalului, cu probabilitate mai mare de semnalare în intervalele 1 — 3 decembrie şi 5 — 11 decembrie, când vor fi moderate şi însemnate cantitativ.

Potrivit meteorologilor, în Transilvania, regimul termic din prima săptămână de prognoză va fi în jurul celui normal la valorile nocturne şi sub acesta la cele diurne. În medie, maximele vor fi cuprinse între—1 şi două grade Celsius, iar minimele între—8 şi zero grade. Pe parcursul celei de-a doua săptămâni, majoritatea temperaturilor vor fi uşor peste cele climatologic specifice perioadei, adică maxime cuprinse între un grad şi 3 grade, şi minime între—7 şi—4 grade, mediate pe regiune. Precipitaţiile vor fi prezente în cea mai mare parte a timpului, iar probabilitatea de semnalare a acestora, moderate şi însemnate cantitativ, va fi mai ridicată în intervalele 1 — 3 decembrie şi 5 — 11 decembrie.

În Maramureş, vremea va fi mai rece decât în mod normal în această perioadă, pe durata întregului interval de prognoză. În medie, în prima săptămână, temperaturile maxime se vor încadra zero şi două grade, iar minimele între—7 şi zero grade. În săptămâna a doua vor fi maxime de la un grad la două grade Celsius şi minime între—5 şi—3 grade. Precipitaţii vor fi în cea mai mare parte a timpului mai consistente în intervalele 1 — 3 decembrie şi 4 — 11 decembrie.

Prognoza de specialitate relevă că, în Moldova, în prima săptămână, valorile termice diurne vor fi mai scăzute decât cele specifice perioadei, iar cele nocturne mai ridicate. În medie, temperaturile maxime se vor încadra între un grad şi 4 grade, iar cele minime între—5 şi un grad Celsius. În săptămâna a doua, variaţiile de temperatură nu vor fi semnificative de la o zi la alta şi de la o noapte la alta. Majoritatea valorilor diurne se vor situa în jurul celor normale pentru prima decadă a lunii decembrie, iar cele nocturne vor fi în general mai ridicate. În medie pe regiune, maximele vor fi cuprinse între două şi 4 grade, iar minimele vor fi de—3 şi—4 grade. În cea mai mare parte a intervalului, se vor înregistra precipitaţii în general slabe, cu excepţia perioadei 6 — 11 decembrie, când vor deveni mai consistente.

În Dobrogea, regimul termic va fi în scădere până la sfârşitul acestei luni, apoi va creşte uşor, însă începând din 5 decembrie, variaţiile de la o zi la alta şi de la o noapte la alta nu vor fi semnificative. La începutul şi sfârşitul primei săptămâni, valorile diurne vor fi apropiate de cele normale la final de noiembrie şi început de decembrie şi mai scăzute decât în mod normal, în această perioadă, în restul timpului.

Valorile nocturne, preponderent negative, se vor situa sub cele specifice perioadei, mai puţin în prima zi, când vor fi mai ridicate. În medie, maximele se vor încadra între un grad şi 7 grade, iar minimele vor scădea de la 7 grade în dimineaţa zilei de 28 noiembrie, până la—3 grade, în ultima zi a acestei luni, apoi vor creşte până în jurul a—1 grad. În cea de-a doua săptămână, vremea va fi mai rece decât în mod obişnuit, îndeosebi în cursul nopţilor şi al dimineţilor. Media pe regiune va fi de 5 — 6 grade, în privinţa maximelor, şi de până la un grad Celsius, în cazul minimelor. Probabilitatea pentru precipitaţii, în general slabe, va fi mai ridicată în perioada 6 — 11 decembrie, în restul timpului acestea fiind posibile doar trecător.

În zona Munteniei, în ultimele zile de noiembrie, vremea se va răci. Ulterior, temperatura aerului va creşte uşor. În prima săptămână din intervalul de prognoză, în medie, maximele vor fi cuprinse între 3 şi 7 grade, mare parte dintre acestea apropiate de cele specifice perioadei. Temperaturile minime, mai coborâte decât în mod obişnuit, preponderent negative, se vor încadra, în medie, între—6 şi—2 grade, cu excepţia primei dimineţi din intervalul de prognoză când va fi mai cald — în jur de 3 grade. Pe parcursul celei de-a doua săptămâni, media regională a temperaturilor maxime va fi de 5 — 6 grade, iar a celor minime de la—3 la—2 grade, în general mai mari decât cele ce ar fi normale. Vor fi condiţii de precipitaţii în aproape fiecare zi, dar probabilitatea de semnalare a acestora va fi mai ridicată în intervalul 6 — 10 decembrie.

În Oltenia, în cea mai mare parte a timpului, vremea va fi mai rece decât în mod obişnuit şi doar valorile nocturne din perioada 5 — 11 decembrie vor fi în jurul celor specifice perioadei. În prima săptămână se vor înregistra, în medie, maxime cuprinse între 3 şi 7 grade, respectiv minime între—6 şi 3 grade. Pe parcursul celei de-a doua săptămâni, în medie, temperaturile maxime se vor încadra între 3 şi 6 grade, iar temperaturile minime între—3 şi—1 grad. Precipitaţii vor fi posibile în cea mai mare parte a timpului, în general slabe cantitativ. Probabilitatea de semnalare a acestora va fi mai mare în intervalele 28 — 29 noiembrie, 1 — 2 decembrie şi 6 — 10 decembrie.

La munte, vremea va fi mult mai rece decât în mod obişnuit, în această perioadă. Pe întreg intervalul, valorile termice vor fi negative, atât în cursul nopţilor, cât şi în cursul zilelor, mai scăzute în prima săptămână când, în medie, maximele se vor încadra între—4 şi—8 grade, iar minimele între—13 şi—6 grade. În cea de-a doua săptămână vor fi valori ale temperaturilor maxime de la—3 la—2 grade, iar cele minime se vor situa în jur de—6 grade. În cea mai mare parte a timpului va ninge, iar ninsorile pot fi mai consistente, cel mai probabil, în perioadele 1 — 3 decembrie şi 5 — 11 decembrie.  
 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite