Pintea, despre cazul tinerei cu arsuri grave, plimbată 40 de ore între spitale: „Au fost nişte bâlbe”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevarul
FOTO Adevarul

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, spune că tânăra cu arsuri grave într-un incendiu la Tulcea a fost plimbată între spitale din cauza lipsei de comunicare. Concret, Pintea exclude că autorităţile ar fi fost incompetente în acest caz.

„Este vorba despre o listă de comunicare. Eu declaram ieri că voi face propria mea anchetă, astfel încât să ştim exact ce s-a întâmplat cu această pacientă care ar fi trebuit să ajungă din start, sau să fie propusă pentru transfer în străinătate. Am câteva date preliminare, eu aştept rezultatul anchetei. Am discutat şi cu comitetul operaţional pentru situaţii de urgenţă. Aştept şi replica celor de la departamentul pentru situaţii de urgenţă. Au fost nişte bâlbe care din păcate nu ar fi trebuit să fie”, a declarat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, potrivit Mediafax. 

Sursa citată a explicat care este traseul în situaţii de urgenţă de tipul celei în care a fost implicată tânăra plimbată între spitale. 

„În condiţiile în care fizic nu există un loc în care un pacient nu poate fi tratat în România, se contactează clinicile din străinătate cu care avem contracte, se propune transferul, iar pacientul este transferat”, a punctat Sorina Pintea. 

Ea a adăugat că Departamentul pentru situaţii de urgenţă este cel care trebuie să contacteze clinicile din străinătate şi că, de la Tulcea, trebuia informat comitetul operaţional pentru situaţii de urgenţă, care vizualizează locurile libere din spitalele pentru arşi, iar dacă nu se găseşte nici un loc se încearcă, totuşi, să găsească un loc liber în sistem pentru că nu toate spitalele le raportează.

„Şi lucrul acesta îl avem în vedere, am retrimis nenumărate anchete, am fost implicată personal, deşi nu este apanajul ministrului Sănătăţii şi nici al ministerului în mod special. Dacă nu se găseşte nici un loc, se contactează departamentul pentru situaţii de urgenţă, sunt anunţată - exact cum s-a întâmplat în cazul pompierului ars, în care lucrurile au mers foarte simplu - de domnul ministru Raed Arafat, care era atunci în ţară. M-a anunţat, am dat acordul verbal, urmând ca a doua zi să avem adresa scrisă, lucru care s-a şi întâmplat şi lucrurile au decurs foarte lin”, a spus Pintea, conform sursei citate. 

Potrivit oficialului, lucrurile se vor regla în sistem pentru că au fost deblocate achiziţiile de echipamente, astfel încât până la sfârşitul lunii să poată fi puse în sistem cinci paturi pentru marii arşi. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite