Orbita Pământului, plină de “gunoaie”. Deşeurile ameninţă sateliţii şi navele spaţiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În jurul Terrei, orbitează prea multe deşeuri FOTO: Reuters
În jurul Terrei, orbitează prea multe deşeuri FOTO: Reuters

Cercetătorii NASA au avertizat că, pe orbita Pământului, s-au adunat prea multe deşeuri ce riscă să distrugă sateliţi importanţi şi să cauzeze fisuri fatale în nave spaţiale. Un raport al Consiliului Naţional de Cercetare din SUA atrage atenţia că situaţia este "critică".

În jurul Terrei, orbitează prea multe deşeuri. Cantitatea este atât de mare încât există şanse reale de coliziune cu sateliţii şi cu navele spaţiale de pe orbită. Un astfel de impact ar cauza dauna majore, fiind chiar mortal dacă există şi astronauţi la bordul navelor, notează un raport al Consiliului Naţional de Cercetare din SUA.

Oamenii de ştiinţă au cerut impunerea unor reglementările internaţionale care să limiteze cantitatea de deşeuri dispersată în spaţiu, precum şi utilizarea unor pânze magnetice sau a unor umbrele de mari dimensiuni pentru a preveni coliziunea cu sateliţi sau nave spaţiale, informează BBC News.

Programele computerizate de simulare ale NASA, folosite pentru estimarea pericolului, arată că deşeurile de pe orbită au atins un nivel cantitativ crucial. Se lovesc între ele şi se fragmentează în continuare, creând noi particule de reziduuri. "Acestea cresc riscurile de avariere a navelor spaţiale", a avertizat, joi, Consiliul Naţional de Cercetare din SUA.

Potrivit BBC News, tentativele de limitare a "gunoiului cosmic" au întâmpinat două obstacole majore în ultimii ani. În 2007, China a efectuat mai multe teste cu armament în urma cărora un satelit meteorologic a fost distrus, spulberându-se în circa 150.000 de bucăţi mai mari de un centimetru. În 2009, alţi doi sateliţi - unul activ şi unul nefuncţional - s-au izbit pe orbita Terrei, generând la rândul lor mai multe reziduuri.

"Cele două incidente au dublat cantitatea de fragmente pe orbita planetei şi au distrus ceea ce am reuşit să facem în 25 de ani (operaţiune de curăţare a orbitei, n.r.)", a declarat coodonatorul raportului, Donald Kessler.

El a adăugat că "am pierdut controlul asupra mediului înconjurător", pentru că, odată ciocnite două corpuri, acestea se fragmentează continuu, generând mereu noi bucăţi de reziduuri pe orbita Terrei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite