O fetiţă de şase luni care suferea de paralizie parţială a fost operată printr-o procedură aplicată strict adulţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O echipă de medici a operat o fetiţă de şase luni FOTO Adevărul
O echipă de medici a operat o fetiţă de şase luni FOTO Adevărul

O fetiţă de şase luni, care avea paralizie la unul din membrele superioare, a fost operată în premieră naţională în cadrul Spitalului de Copii „Marie Curie” din Capitală. Prima intervenţie a durat trei ore şi dă posibilitatea micuţilor care suferă de astfel de problem să beneficieze de asistenţă medicală în ţară, în condiţiile în care până acum erau trimişi în străinătate pentru astfel de operaţii.

„Până acum, toate aceste cazuri care necesitau intervenţii chirugicale erau trimise la Aachen, în Germania. Reuşita acestei operaţii le va deschide drumuri noi în viaţă, mai ales că, anual, la noi vin destule cazuri de acest gen”, a declarat Dana Craiu, şefa Clinicii de Neurologie Pediatrică de la Spitalul Bagdasar.

Până acum, acest tip de intervenţie era efectuat strict pe adulţi.

„Statistic vorbind, rezultatele operaţiilor la copii sunt mult mai bune decât la adulţi. Sunt fericit să putem da o şansă acestor micuţi”, a explicat medicul Dragoş Zamfirescu.

Acesta a precizat că a avut la dispoziţie întreaga infrastructură a Clinicii de Neurochirurgie de la Spitalul Marie Curie din Capitală. „Sala de operaţii are dotari similare marilor centre internaţionale”, a explicat medicul.

Ce este paralizia obstetricală de plex brahial

Afecţiunea care constă în paralizia parţială sau totală a unui membru superior. Apare cu o frecvenţă de 0,5-2 cazuri la 1.000 de naşteri şi constă în elongarea sau chiar ruperea nervilor care ies din coloana vertebrală cervicală şi asigură funcţia motorie şi senzitivă a membrului superior. Într-o proporţie importantă, paralizia obstetricală se vindecă spontan.

Într-o proporţie importantă, paralizia obstetricală se vindecă spontan în câteva luni, dar există şi numeroase cazuri (aproximativ 10-15%) care rămân cu o invaliditate extremă pentru copil şi care crează un impact emoţional important asupra părinţilor. În aceste cazuri, singura speranţă o reprezintă doar o intervenţie chirurgicală.

Operaţia a fost rezultatul colaborării dintre Clinica de Chirurgie Estetică Zetta, Clinica de Chirurgie Plastică, Estetică şi Microchirurgie Reconstructivă de la Spitalul de Urgenţă Floreasca, Clinica de Neurochirurgie Marie Curie şi Clinicile de Neurologie şi de Recuperare Medicală de la Spitalul Bagdasar.

PREMIERĂ MEDICALĂ Primele patru vieţi salvate prin transplant de celule stem de la donatori neînrudiţi

Primele patru vieţi au fost salvate prin transplant de celule stem de la donator neînrudiţi, trei fiind români care au primit celule din Cehia, Germania şi Polonia, iar al patrulea, un pacient din Rusia care a primit celule stem din România, prin Registrul Donatorilor Voluntari de Celule Stem.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite