Noul cod rutier. Cum pot fi transportaţi copiii cu maşina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noul cod rutier are reguli mai clare în ceea ce priveşte transportul copiilor cu maşina
Noul cod rutier are reguli mai clare în ceea ce priveşte transportul copiilor cu maşina

Noul cod rutier a fost publicat în Monitorul Oficial şi intră în vigoare începând cu data de 6 februarie. Amenzile sunt mult mai mari decât până acum.

Setul de reglementări din noul cod rutier se referă şi la transportul copiilor. Noul cod rutier arată că toţi copiii care au înălţime de până la 135 de centimetri pot fi transporaţi în maşină numai dacă sunt prinşi cu un dispozitiv de fixare în scaun pentru copii. 

Aceeaşi regulă este valabilă şi pentru copiii care au peste 135 de centimetri înălţime, însă, mai arată noul cod rutier, aceştia pot purta şi centura de siguranţă, însă reglată să nu treacă de zona gâtului. 

Aceste reguli nu se aplică atunci când se circulă în transportul public sau în taxi, însă, mai arată noul cod rutier, cei mici trebuie supravegheaţi de o altă persoană decât şoferul. 

Noul cod rutier. Amenda neplătită îţi ia permisul

O altă regulă importantă din noul cod rutier se referă la faptul că şoferii care vor fi implicaţi în accidente şi vor avea o alcoolemie mai mare de 0,25 la mie în aerul expirat, vor primi amenzi de până la 9.600 de lei. 

Noul cod rutier mai arată că şoferii care vor trece pe culoarea roşie a semaforului vor fi amendaţi cu până la 4.000 de lei. 

Noul cod rutier mai specifică şi faptul că toţi cei care vor fi prinşi că vorbesc la telefon sau nu poartă centura în timpul condusului vor primi amenzi de până la 1.600 lei. 

Cei care depăşesc viteza legală cu 51 până la 60 de kilometri pe oră sunt sancţionaţi, potrivit noului cod rutier, cu amendă între 720 şi 1.600 de lei. De asemenea, aceştia vor rămâne şi fără permis de conducere pentru o perioadă de 90 de zile. 

Vitezomanii care depăşesc limita cu peste 60 de kilometri pe oră vor primi amenzi între 1.680 şi 4.000 de lei, iar suspendarea permisului va fi pe o perioadă de 180 de zile, mai cuprinde noul cod rutier.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite