Noi reguli privind deşeurile generate la evenimentele publice. Colectarea selectivă este obligatorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul a pus în dezbatere publică noul proiect de lege iniţiat pe 30 august de Ministerul Mediului cu privire la prevenirea şi reducerea cantităţii de deşeuri generate în cadrul evenimentelor şi reuniunilor publice, cum ar fi concertele, festivalurile, serbările, zilele oraşelor/comunelor, manifestaţiile politice sau religioase, a anunţat marţi organizaţia ecologistă „Act for Tomorrow”.

„România este gazda unora dintre cele mai mari festivaluri din Uniunea Europeană, iar numărul şi dimensiunea acestor evenimente este în continuă creştere. Anual, peste 1 milion de persoane participa la marile festivaluri de muzică. Acestora li se adaugă participanţii altor tipuri de evenimente sportive, culturale, precum concerte, serbări, târguri, zilele oraşelor şi comunelor, dar şi manifestaţiile religioase sau politice”, se menţionează în comunicatul asociaţiei.

Organizaţia „Act for Tomorrow”  este partener al Ministerului Mediului in realizarea acestui proiect de lege. Asociaţia a transmis mai multe propuneri Ministerului Mediului privind colectarea separată a deşeurilor de ambalaje în cadrul festivalurilor din România, propuneri care au fost incluse în Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 54/2012 privind desfăşurarea activităţilor de picnic, iniţiat vineri, 30 august 2019, de fostul ministru Graţiela Gavrilescu, precizează asociaţia.

„Prin acest proiect de lege, aflat în dezbatere publică, Ministerul Mediului şi-a propus prevenirea şi reducerea cantităţii de deşeuri generate în cadrul evenimentelor şi reuniunilor publice, cum ar fi concertele, festivalurile, serbările, zilele oraşelor/comunelor, manifestaţiile politice sau religioase. În acelaşi timp, Ministerul Mediului ţine cont de noile pachete legislative la nivel european. Proiectul de lege propune o serie de măsuri care trebuie implementate de către organizatorii evenimentelor, pentru a diminua impactul negativ asupra mediului”, se precizează în comunicatul organizaţiei.

Propunerile privesc asigurarea infrastructurii necesare colectării separate a deşeurilor pe minim trei fracţii - reciclabile, nereciclabile şi biodegradabile, precum şi cu toalete ecologice; asigurarea marcării punctelor pentru colectarea separată a deşeurilor şi afişarea regulilor privind colectarea separată, cu exemplificarea tipurilor de deşeuri; asigurarea igienizării şi salubrizarii locului de desfăşurare a evenimentului; asigurarea că produsele alimentare şi băuturile comercializate sau oferite gratuit la locul de desfăşurare a evenimentului sunt ambalate în ambalaje reutilizabile sau biodegradabile care respectă standardul SR 13432:2002; furnizarea participanţilor informaţii specifice privind sistemul de colectare separată pus la dispoziţie şi a condiţiilor care trebuie îndeplinite pentru colectarea corectă a deşeurilor produse.

Fostul ministru al Mediului, Graţiela Gavrilescu, afirmă că acest demers legislativ are rolul de a reduce deşeurile de unică folosinţă.


Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite