Noi medicamente pe lista de compensate, în urma creşterii bugetului alocat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Veşti bune pentru pacienţii români: bugetul alocat medicamentelor compensate va creşte. Anunţul a fost făcut chiar de ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea care a precizat că Executivul va da o hotărâre de guvern în acest sens.

Astfel, se modifică bugetul pentru medicamente, care a rămas acelaşi în ultimii şase ani deşi numărul de bolnavi a crescut constant de la un an la altul. „Săptămâna viitoare modificăm suma alocată medicamentelor compensate”, a asigurat şefa de la Sănătate. 

Reacţia celor din sistem nu a întârziat să apară. „Măsura este una binevenită, având în vedere că şase ani a rămas acelaşi buget la medicamente, respectiv 6 miliarde de lei pe an. Ne dorim noi medicamente pe piaţă, dar ele sunt scumpe pentru buzunarul pacientului, prin urmare e nevoie de compensare. Din punctul meu de vedere, majorarea acestui buget va fi ca o gură de aer proaspăt. Consumul de medicamente a crescut în fiecare an începând cu 2012 pentru că au intrat la compensare noi tratamente, dar a crescut şi numărul de pacienţi care au nevoie de medicaţie, românii sunt tot mai bolnavi. E totuşi un prim pas”, a declarat, pentru „Adevărul”, Radu Gănescu, preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC).

Majorarea nu satisface nevoile reale ale pacienţilor

„Majorarea de buget nu satisface nevoile reale, ci ea este făcută de ochii lumii. Este o valoare care reflectă un consum al medicamentelor în România cu mai mulţi ani în urmă. Între timp, această valoare a fost depăşită”, spune şi Vasile Barbu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP).

Conform celui mai recent raport al Comisiei Europene - OECD Health, România se află printre ultimele ţări din Europa în ceea ce priveşte bugetul alocat medicamentelor. Mai exact, România alocă 216 euro per locuitor, faţă de media europeană care este de 350 euro per locuitor pentru medicamente.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite