Miting anti-mască în Piaţa Victoriei. Reacţia lui Arafat şi ce amenzi au dat jandarmii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Circa 200 de persoane protestează în Piaşa Victoriei FOTO Captură vieo digi24.ro
Circa 200 de persoane protestează în Piaşa Victoriei FOTO Captură vieo digi24.ro

În jur de 200 de persoane, majoritatea fără mască, participă la un protest faţă de restricţiile impuse de autorităţi, în Piaţa Victoriei, cu numai câteva ore înainte de impunerea carantinei parţiale în România. Raed Arafat afirmă că înţelege nemulţumirea unora dintre cei a căror activitate este afectată, dar că aceste măsuri sunt necesare pentru combaterea pandemiei. Jandarmii au dat deja 15 amenzi şi 29 de avertismente.

UPDATE Un protest faţă de restricţiile anti-COVID-19 a avut loc şi la Buzău, la care au participat câteva zeci de persoane.

Detalii aici.

Jandarmii din Bucureşti au dat duminică seara, 8 noiembrie, 15 amenzi a căror valoare totală ajunge la 7.000 de lei. Sancţiunile le-au fost aplicate manifestanţilor din Piaţa Victoriei pentru nerespectarea măsurilor de prevenire şi combatere a efectelor pandemiei de COVID-19. În plus, 29 de persoane au primit avertisment. 

„În conformitate cu prevederile legale în vigoare, pe timpul stării de alertă, organizarea şi desfăşurarea de mitinguri, demonstraţii sau orice alte întruniri sunt permise, cu participarea a maximum 100 de persoane. Echipele de dialog ale Jandarmeriei Capitalei au discutat cu organizatorii şi cu persoanele prezente, pentru a le aduce la cunoştinţă prevederile legale şi măsurile care vor fi luate în cazul nerespectării acestor prevederi“, a precizat Jandarmeria Capitalei.

Mai mult, o persoană care a folosit o dronă în Piaţa Victoriei a fost sancţionată pentru această faptă. De aceea, jandarmii au atras atenţia şi asupra folosirii acestor aparate de zbor fără pilot deasupra spaţiilor publice.


Mobilizarea pentru manifestaţia din Piaţa Victorie s-a făcut prin intermediul reţelelor sociale. Persoane din toate categoriile de vârstă, unele însoţite de copii, au ieşit în stradă nemulţumite de măsurile adoptate de Guvern care vor intra în vigoare luni. Mulţi dintre protestatari nu poartă masca de protecţie, iar cei care au asupra loc masca nu o poartă în aşa fel încât să le acopere nasul şi gura. De altfel, uni dintre manifestanţi s-au declarat sceptici cu privire la existenţa noului coronavirus. 

Un bărbat prezent la protest afişează o pancartă pe care a scris că masca de protecţie este „simbolul opresiunii şi ignoranţei”. Un altul a declarat că poartă masca de protecţie doar atunci când intră în spaţii comerciale, fiindcă nu are de ales, dar se arată convins că nu este nevoie de purtarea acesteia. 

Unul dintre protestatari a afişat o  pancartă pe care scrie „În iad cu masonii satanişti care ne conduc”. iar alţii au pancarte cu numeroase mesaje anti-mască şi anti-vaccinare. 

În Piaţa Victoriei au fost trimise echipaje ale Poliţiei, Jandarmeriei, dar şi ale SMURD.

Reamintim că, de mâine, toate şcolile din ţară  trec în sistem online, masca de protecţie este obligatorie în toată ţara, indiferent de situaţia epidemiologică, magazinele se închid la ora 21.00, pieţele închise şi târgurile nu mai pot funcţiona, iar circulaţia persoanelor pe stradă între orele 23.00-05.00 este permisă numai în cazuri excepţionale. În mod excepţional, în această  noapte restricţiile vor intra în vigoare la ora 24.00. Măsurile sunt valabile 30 de zile, perioadă după care se va face o reevaluare a situaţiei epidemiologice. 

Raed Arafat: Cu siguranţă, vom încerca tot posibilul ca impactul să fie cât mai mic pentru populaţie

În acest context, secretarul de stat din Ministerul de Interne Raed Arafat afirmă că înţelege nemulţumirea unora dintre cei a căror activitate este afectată de noile măsuri implementate de Guvern pentru reducerea răspândirii noului coronavirus, însă arată că „dacă continuăm cu excepţiile în sensul eu nu, celălalt nu, celălalt nu, la un moment nu vom mai avea măsuri pe care să putem le implementăm pentru a reduce impactul virusului”. „Cu siguranţă, vom încerca tot posibil ca impactul să fie cât mai mic pe populaţie şi mai ales din punct de vedere economic” a declarat el.

„Eu cred că în acest moment înţelepciunea trebuie să fie de a lucra împreună pentru a reduce impactul virusului. Înţeleg foarte bine că fiecare persoană care este afectată de o măsură este nemulţumită şi fiecare persoană care are, poate, o activitate care este afectată nu doreşte ca activitatea sa să fie afectată, dar la un moment trebuie să înţelegem: dacă continuăm cu excepţiile în sensul eu nu, celălalt nu, celălalt nu, la un moment nu vom mai avea măsuri care să le implementăm pentru a reduce impactul virusului. Deci aceste măsuri sunt foarte importante şi aici este nevoie de colaborarea tuturor pentru a reuşi. Nu e suficient să avem măsurile scrise într-o Hotărâre de Guvern, nu e suficient să le aplice 10% din populaţie. Dacă nu le aplicăm cu toţii, vom vedea că ulterior vom ajunge să luăm măsuri şi mai multe dacă vedem că lucrurile nu se îmbunătăţesc şi de aici cred că este nevoie de înţelegere şi de colaborare. Cu siguranţă, vom încerca tot posibil ca impactul să fie cât mai mic pe populaţie şi mai ales din punct de vedere economic” a declarat Raed Arafat duminică după amiază, într-o intervenţie telefonică la Realitatea Plus.

Secretarul de stat din Ministerul de Interne a precizat că luna decembrie va fi şi ea „sub influenţa virusului” şi vă va fi nevoie în continuare de măsuri preventive. 

„Cu siguranţă, luna decembrie nu va fi o lună de întoarcere la normalitate” a adăugat Arafat. Acesta a evitat să avanseze o cfiră cu privire la evoluţia epidemiei, susţinând că nu poate face speculaţii în această privinţă.

În ceea ce priveşte capacitatea de tratare a pacienţilor cu COVID-19 care au nevoie de terapie intensivă, secretarul de stat din MAI susţine că „în acest moment încă mai avem capacitate, dar cu cât creşte numărul pacienţilor, necesită soluţii suplimentare”, iar unele dintre aceste soluţii se regăsesc în actul normativ adoptat săptămâna aceasta prin care Guvernul va face achiziţii de echipamente pentru stocurile de urgenţă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite